Η Γροιλανδία δεν έχει καμία επιθυμία να τεθεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ

Η Γροιλανδία δεν "ενδιαφέρεται καθόλου" να περάσει υπό αμερικανική σημαία, επέμεινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας την επομένη των δηλώσεων του Αμερικανού ομολόγου του ο οποίος είπε πως τα περί επιθυμίας αγοράς του αρκτικού νησιού "δεν είναι αστείο".

"Ούτε είναι αστείο όταν λέμε πως, βέβαια, η Γροιλανδία δεν πρέπει να μεταβιβαστεί στην αμερικανική ιδιοκτησία", δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση DR ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

"Το βασίλειο της Δανίας (που περιλαμβάνει τη μητροπολιτική Δανία, τη Γροιλανδία και τις Νήσους Φερόες) δεν έχει κανένα ενδιαφέρον εκεί. Ούτε και η Γροιλανδία, είναι εντελώς σαφές. Ας το αφήσουμε λοιπόν αυτό στην άκρη", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι θα σοκαριζόταν αν επρόκειτο για "αστείο".

Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς και δεν μπορεί να πωληθεί, είπε ακόμη.

"Αυτό προβλέπει όχι μόνο ο νόμος για την αυτονομία (της Γροιλανδίας) αλλά και το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορεί κάποιος να πουλάει έτσι, (η πρακτική) ανήκει σε άλλες εποχές", δήλωσε ο Λάκε Ράσμουσεν.

"Το 1917, πουλήσαμε τις δανικές Αντίλλες (σημερινές Παρθένες Νήσοι των Ηνωμένων Πολιτειών) χωρίς να ζητήσουμε τη γνώμη των κατοίκων. Δεν μπορούμε να το κάνουμε σε μια σύγχρονη κοινωνία και δεν θα το κάνουμε ποτέ", κατέληξε.

Από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Τραμπ λέει πως η Δανία, χώρα σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, θα καταλήξει να υποχωρήσει στο θέμα της Γροιλανδίας.

Η Δανέζα πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε την Τρίτη πως έλαβε "πολύ μεγάλη υποστήριξη" από τους Ευρωπαίους ομολόγους της απέναντι στα αμερικανικά σχέδια.

Προχθές, Τετάρτη, δημοσκόπηση έδειξε πως η συντριπτική πλειονότητα των Γροιλανδών δεν θέλουν να γίνουν Αμερικανοί.

"Το 85% των κατοίκων της Γροιλανδίας λένε 'δεν θέλουμε να είμαστε Αμερικανοί'", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η βουλευτής Άαζα Τσέμνιτς που εκπροσωπεί τη Γροιλανδία στο κοινοβούλιο της Δανίας. "Δεν θέλουμε να είμαστε Δανοί. Θα θέλαμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους Δανούς, αλλά θέλουμε να βρούμε έναν διαφορετικό δρόμο που μας επιτρέπει να είμαστε Γροιλανδοί", είπε.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 21χρονος για τον εμπρησμό στο σπίτι του Στάρμερ-Μεγάλη έρευνα της αντιτρομοκρατικής
Θα επιδιώξει συνάντηση μόνο με τον Πούτιν στην Τουρκία ο Ζελένσκι
«Μικρές οι πιθανότητες για ουσιαστικά αποτελέσματα από μία συνάντηση Ουκρανίας-Ρωσίας»
Πάνω από 83 εκατομμύρια οι εσωτερικά εκτοπισμένοι παγκοσμίως
Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας
Σφοδρές συγκρούσεις ενόπλων ομάδων στην πρωτεύουσα της Λιβύης
Ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας
Τι προβλέπει η εκεχειρία για τους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Θέλει την παρουσία Τραμπ στις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία ο Ζελένσκι
Απελευθερώθηκε μετά από 584 ημέρες ομηρίας από την Χαμάς ο Ίνταν Αλεξάντερ