Zητά εναρμόνιση με τον ευρωπαϊκό κανονισμό ο ΣΕΜΗΟ-«Δεν θα αναλάβουμε ευθύνες που δεν μας αναλογούν»

Την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία του για τις κυοφορούμενες εξελίξεις σχετικά με το θέμα των ανακλήσεων στα αυτοκίνητα από τρίτες χώρες χωρίς Ευρωπαϊκή έγκριση, εκφράζει για ακόμη μια φορά ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων και Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων (ΣΕΜΗΟ).

Στην ανακοίνωση του ο ΣΕΜΗΟ, σημειώνει πως «βλέποντας τις τελευταίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και της Βουλής για να μεταφέρουν, παράνομα και παράτυπα, στους επίσημους εισαγωγείς - διανομείς αυτοκινήτων όλη την ευθύνη για τα όποια προβλήματα θα δημιουργηθούν στο θέμα των ανακλήσεων, ειδικά αναφορικά με οχήματα που εισήχθησαν μαζικά ως μεταχειρισμένα χωρίς Ευρωπαϊκή έγκριση, ο ΣΕΜΗΟ ξεκαθαρίζει ότι τα μέλη του δεν πρόκειται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν».

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι «η μόνη λύση για να ξεκαθαρίσει το θολό σκηνικό γύρω από το θέμα των ανακλήσεων είναι να υιοθετηθεί και εφαρμοστεί ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΕ) 2018/858, ο οποίος καθορίζει ευθαρσώς ποιος είναι υπεύθυνος για τη συμμόρφωση οχημάτων με Ευρωπαϊκές προδιάγραφες και θέματα ασφάλειας, να προβαίνει στις ανακλήσεις, ως και τις ευθύνες και υποχρεώσεις γενικότερα του κάθε προσώπου (εμπορευόμενου ή μη) ως και των αρμόδιων αρχών, για κάθε όχημα που για πρώτη φορά εισάγεται στην Κύπρο και τίθεται στην κυκλοφορία».

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο ΣΕΜΗΟ δεν πρόκειται να αποδεχθεί την οποιαδήποτε προσπάθεια μετακύλισης ή επίρριψης ευθυνών στα μέλη του, ενώ επιφυλάσσει τα νόμιμα δικαιώματα του (καθώς και των μελών του) σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι απαράδεκτες προθέσεις ορισμένων, συμπεριλαμβανομένων δυσφημιστικών ανακοινώσεων που διασύρουν τα μέλη του».

Ο ΣΕΜΗΟ, που κατά τη διάρκεια όλων των συναντήσεων του με τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, Βουλή, ΤΟΜ) καθώς και των δημοσίων παρεμβάσεων του επέδειξε εποικοδομητικό πνεύμα για να βρεθούν νομότυπες και οριστικές λύσεις στο όλο πρόβλημα, προειδοποιεί ξανά ότι οι μεθοδεύσεις που προωθούνται δεν θα επιλύσουν τα διαφαινόμενα προβλήματα, αλλά θα τα οξύνουν, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Επίσης, προσθέτει ότι «για το λόγο αυτό, καλεί την κυβέρνηση, τη Βουλή και τη Γενική Εισαγγελία να εστιάσουν στην πλήρη εναρμόνιση της νομοθεσίας με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και την ορθή εφαρμογή τους, με αυστηρή τήρηση των προνοιών του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, ώστε να εξέλθουμε από το αδιέξοδο και κενά ασφάλειας, που δημιουργήθηκαν από την μαζική εισαγωγή μεταχειρισμένων οχημάτων που προορίζονταν για αγορές τρίτων χωρών, δηλαδή χωρίς Ευρωπαϊκή έγκριση, με όλες της αρνητικές συνέπειες και επιπτώσεις για τους ανυποψίαστες πολίτες – συνέπειες και επιπτώσεις που για χρόνια τώρα προειδοποιούμε, και τώρα διαφάνηκαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

(ΤΑ)Κατά το δοκούν οι ανακλήσεις οχημάτων και διατάγματα με αστερίσκους-Τίθεται σε ισχύ ο Νόμος

Δειτε Επισης

Η συμφωνία των «27» και η ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας απέναντι στα σχέδια Τραμπ
Politico: Η Ευρώπη «πληροφοριοδότης» της Ουκρανίας στη θέση των ΗΠΑ
Κατάφεραν να αποσπάσουν από εταιρεία σχεδόν 12 χιλιάδες ευρώ μέσω απάτης
Ένταση στο κέντρο της Αθήνας-Διαδηλωτές έσπασαν μάρμαρα και πέταξαν μπογιές, 14 προσαγωγές (pics)
Καρυστιανού σε βουλευτές για την πρόταση δυσπιστίας-«Προδώσατε τις ψυχές μας, είστε υπόλογοι»
Ξεκαθαρίζει η Αστυνομία για τις αναφορές για καταζητούμενο πρόσωπο-Είχε συλληφθεί πριν από ένα χρόνο
Πήρε τηλέφωνο την Αστυνομία για καταζητούμενο αλλά τελικά δεν τον συνέλαβαν-Όσα καταγγέλλει Κύπρια Εικαστικός
Έτοιμοι για την Γενεύη Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης-«Καμία συζήτηση εκτός του συμφωνημένου πλαισίου»
ΒΙΝΤΕΟ: Άνδρας σκαρφάλωσε στον πύργο του Μπιγκ Μπεν κρατώντας μια παλαιστινιακή σημαία
Η Ζωή δεν δέχεται τη συγγνώμη του Μητσοτάκη για τον Κυριαζίδη για το χυδαίο σχόλιο-«Στη ΝΔ με λένε γραφική»