Ορθή έκρινε την απέλαση Ευρωπαίου που καταδικάστηκε για παιδική πορνογραφία το Διοικητικό Δικαστήριο

Ως ορθή και νόμιμη έκρινε το Διοικητικό Δικαστήριο την απόφαση του Τμήματος Μετανάστευσης να εκδώσει διατάγματα κράτησης και απέλασης Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος είχε καταδικαστεί από Επαρχιακό Δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης, για το αδίκημα της κατοχής παιδικής πορνογραφίας.

Σε ανακοίνωσή της, η Νομική Υπηρεσία αναφέρει πως το αδίκημα εντάσσεται στις ιδιαζόντως σοβαρές μορφές σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και εμπίπτει στους τομείς της ιδιαιτέρως σοβαρής εγκληματικότητας της ΕΕ.

Την εν λόγω απόφαση εξέδωσε το Διοικητικό Δικαστήριο, στις 29 Ιανουαρίου 2025, ενώπιον του οποίου ο αιτητής είχε καταχωρίσει προσφυγή, ζητώντας την ακύρωση των διαταγμάτων που εκδόθηκαν εναντίον του.

Όπως τόνισε το Διοικητικό Δικαστήριο, αξιολογώντας τα ενώπιον του στοιχεία, η απόφαση για την έκδοση των διαταγμάτων κράτησης και απέλασης εναντίον του συγκεκριμένου προσώπου, δεν εδράστηκε απλώς στην ποινική καταδίκη εφ’ αυτής, ούτε και επρόκειτο περί αυτοματοποιημένης απέλασης εξαιτίας της ύπαρξης ποινικής καταδίκης.

Τουναντίον, σημείωσε οι αρμόδιες Αρχές προχώρησαν περαιτέρω αξιολογώντας και τεκμηριώνοντας, λαμβανομένης υπόψη της φύσης των αδικημάτων, κατά πόσον η προσωπική συμπεριφορά του εν λόγω προσώπου συνιστά πραγματική, ενεστώσα και επαρκώς σοβαρή απειλή, στρεφόμενη κατά θεμελιώδους συμφέροντος της κοινωνίας.

Το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε, περαιτέρω, ότι η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου να παραπέμψει σε εποπτεία τον αιτητή μετά την αποφυλάκισή του, με σκοπό την πρόληψη και ελαχιστοποίηση της υποτροπής του, δεν αποτελεί μέτρο εναλλακτικό της απέλασης, ούτε και καθιστά την απόφαση για απέλαση δυσανάλογο μέτρο, αφού ο σκοπός που τείνει να εξυπηρετήσει έκαστο μέτρο είναι εντελώς διαφορετικό. 

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε η  Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’, Κάτια Χατζηδημητρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν κρατούμενο στις Κεντρικές Φυλακές-Είχε προηγηθεί θέμα με δημοσίευση βίντεο
Νεαροί έριξαν κροτίδες κατά Αστυνομικών στην Πάφο-Χειροπέδες σε 16χρονο
Οργίλη αντίδραση πατήρ Νεκτάριου για την επαναλειτουργία της Μονής-«Έχουμε μια οργανωμένη συγκάλυψη»
Διάσειση και ελαφρά τραύματα υπέστη ο 31χρονος μοτοσικλετιστής μετά το τροχαίο στη Λεμεσό
Στο νοσοκομείο μοτοσικλετιστής μετά σύγκρουση με όχημα ανήμερα του Πάσχα
Εξετάζονται οι μαρτυρίες για την τραγωδία με θύμα τον Ντάνιελ-Προσπαθούσαν να καρφώσουν τον πάσσαλο στο χώμα
Στο μικροσκόπιο των Αρχών τα βίντεο για την επίθεση κατά αστυνομικών στη Λάρνακα-Είχαν κληθεί ενισχύσεις
Άγρια συμπλοκή 50 προσώπων στο κέντρο της Λευκωσίας-Κρατούσαν σιδερολοστούς
Ήρθε Πάσχα, κατέβηκαν Ακάκι οι εκδρομείς-Πυκνή τροχαία κίνηση στην περιοχή
Ανοίγει ξανά τις πόρτες της η Μονή Οσίου Αββακούμ-Επιστρέφουν τα ιερά λείψανα