Μακροπρόθεσμο το «Αμάλθεια»-Συστηματοποιείται η επόμενη φάση εφαρμογής με το δρομολόγιο Κύπρος-Ashdod-Γάζα

Το Σχέδιο Αμάλθεια παραμένει μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, συστηματοποιείται η επόμενη φάση εφαρμογής με το δρομολόγιο Κύπρος-Ashdod-Γάζα, χωρίς επιπρόσθετους ελέγχους ασφαλείας στο σημείο άφιξης ενώ η συμφωνία με τη UNOPS καταδεικνύει την αναγνώριση από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και εταίρους της πρωτοβουλίας ως συμπληρωματικού διαδρόμου βοήθειας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για νεότερες εξελίξεις σε σχέση με το Αμάλθεια, ο κ. Γκότσης υπενθύμισε ότι ήδη πριν δύο εβδομάδες, αναχώρησε ανθρωπιστική βοήθεια από το Λιμάνι Λεμεσού, 1.200 τόνων, για διαμετακόμισή του στη Γάζα μέσω του λιμανιού του Ashdod.

Περαιτέρω, σημείωσε, ότι "μέσω της ενεργοποίησης του Ταμείου «Αμάλθεια», σε συντονισμό με τους εταίρους μας, και κατόπιν οριστικοποίησης της συμφωνίας με τα Ηνωμένα Έθνη (φορέας υλοποίησης η UNOPS), ως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η επιχειρησιακή διαδικασία αναλαμβάνεται από τον εποπτικό μηχανισμό ΟΗΕ-2720 που διασφαλίζει τη συγκέντρωση, μεταφορά, εκφόρτωση και διανομή της βοήθειας εντός Γάζας".

Ο κ. Γκότσης ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι οι ανθρωπιστικές αποστολές θα συνεχιστούν σε αυτή τη βάση. Η συμφωνία με τη UNOPS καταδεικνύει την αναγνώριση από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και εταίρους της πρωτοβουλίας ως συμπληρωματικού διαδρόμου βοήθειας για κάλυψη των αναγκών του άμαχου πληθυσμού, συνέχισε.

Είπε ότι οι υποδομές της Κύπρου θα παραμείνουν στην διάθεση της διεθνούς κοινότητας για συγκέντρωση, αποθήκευση, ασφαλή επιθεώρηση και διά θαλάσσης αναχώρηση πρόσθετων ανθρωπιστικών φορτίων.

"Θα συνεχίσουμε να προωθούμε και να εφαρμόζουμε πρωτοβουλίες ανθρωπιστικού χαρακτήρα που αναδεικνύουν τον εποικοδομητικό μας ρόλο στην περιοχή, και ευρύτερα, συμβάλλοντας έμπρακτα στις προσπάθειες ενίσχυσης της περιφερειακής σταθερότητας και υποβοήθησης στην παροχή ασφάλειας" κατέληξε ο κ. Γκότσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για πολυήμερη, ευπρόσδεκτος στο Συμβούλιο στην Κύπρο ο Ερντογάν
Χαρτοπόλεμος ΔΗΣΥ και Οδυσσέα για τη Λάρνακα-«Βαφτίζει δημόσιο συμφέρον τις μικροπολιτικές του σκοπιμότητες»
Νωρίτερα από ότι σχεδιαζόταν η πενταμερής-«Είμαστε κοντά σε κατάληξη στις τελικές ημερομηνίες»
Πρόεδρος: Η Κύπρος σχεδιάζει να φιλοξενήσει Σύνοδο Κορυφής με Ινδία και χώρες Μ. Ανατολής, θα προσκληθεί και ο Ερντογάν
Μ. Παναγιώτου: Χρέος της Πολιτείας να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη ηρώων σαν τον Δώρο Ηλία
Επαφές αντιπροσωπείας Γερουσίας Ρουμανίας στη Λευκωσία-Συνάντηση και με τον Στιούαρτ
ΕΟΑ δύο ταχυτήτων, υπερβολικός αριθμός αντιδημάρχων-Μελετά σενάρια και ψάχνει λύσεις το ΥΠΕΣ
Φουλάρει για παραγωγή πολιτικής, μιλά με ενδιαφερόμενους για τις Βουλευτικές το Volt
Financial Times: Η Κύπρος και άλλα μεσογειακά κράτη της ΕΕ αντιδρούν στη συμφωνία Γαλλίας-ΗΒ για το μεταναστευτικό
Δουλεύουν για τα ψηφοδέλτια οι Οικολόγοι-Έστησαν ομάδες εργασίας, συναντήσεις με άτομα και σύνολα