Το Υπουργικό αναβάθμισε το ρόλο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου

Τη δυνατότητα το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να καλεί σε προσωπική συνέντευξη όποτε κρίνει αναγκαίο υποψήφιους για θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή. 

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε τις εισηγήσεις της Προεδρίας της Δημοκρατίας, οι οποίες αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ρόλου και της αποστολής του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και οι οποίες «εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της αξιολόγησης της μέχρι σήμερα επιτυχούς λειτουργίας του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, καθώς και του συνολικού έργου που έχει παραχθεί».

«Η υλοποίηση των εισηγήσεων κρίθηκε και κρίνεται αναγκαία για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ενίσχυση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ενός θεσμού, ο οποίος συμβάλλει και συνέβαλε στην διαφάνεια, συνέβαλε στην περαιτέρω προώθηση της αξιοκρατίας, αλλά και στην ίση ευκαιρία σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν μέσα από την συμμετοχή τους στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών» είπε ο κ. Λετυμπιώτης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μεταξύ των εισηγήσεων οι οποίες έχουν εγκριθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε, είναι η διαφοροποίηση του τρόπου επιλογής των εν δυνάμει υποψηφίων προσώπων σε θέσεις προέδρων και αντιπροέδρων των διοικητικών συμβουλίων, κατά τρόπο ώστε να υπάρχει δυνατότητα στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να τους καλεί όποτε κρίνει αναγκαίο σε προσωπική συνέντευξη.

Είπε ακόμη ότι «επανακαθορίστηκε και οριοθετήθηκε ο ρόλος των εκπροσώπων των αρμόδιων Υπουργών και Υφυπουργών, ώστε να περιορίζονται στις απαιτήσεις για τα προσόντα και τις συνολικές προϋποθέσεις για τον διορισμό των προσώπων, χωρίς να έχουν το δικαίωμα ψήφου στις υποεπιτροπές». Σημείωσε ότι θα μπορούν να παρακάθονται στις υποεπιτροπές, αλλά δεν θα είναι μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.

Επιπρόσθετα, καθορίζεται συγκεκριμένος χώρος των εργασιών και συνεδριάσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, όπως επίσης και η παροχή της απαραίτητης γραμματειακής υποστήριξης εκεί και όπου χρειάζεται, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο.

Ο κ. Λετυμπιώτης υπενθύμισε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει στις 20 Νοεμβρίου όπως συμπεριληφθεί και η Αρχή Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου Κύπρου στον κατάλογο με τους οργανισμούς των οποίων θα διορίζονται τα διοικητικά συμβούλια σύμφωνα με τη διαδικασία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, διαδικασία, πρόσθεσε, η οποία έληξε με 71 συνολικά εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τις τρεις διαθέσιμες θέσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προκαταρκτική έρευνα για τους θανάτους της οικογένειας στο Ελληνικό-Τι αναφέρουν τα πιστοποιητικά θανάτου
Κοινό ανακοινωθέν για την επιστροφή μεταναστών-«Σε συνεννόηση με τη Συρία στο πλαίσιο Συμφωνίας»
Πάνω από 20 χιλιάδες Ουκρανοί στην Κύπρο το 2025 λόγω του πολέμου
Νέα πρότυπα ΕΕ για ηλεκτρικές συσκευές για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση λογαριασμών
Νέα απάτη με δήθεν επενδύσεις-Παρουσιάζουν βίντεο με επώνυμα πρόσωπα
Στην Επιτροπή Οικονομικών οι άμεσες μεταφορές πιστώσεων σε ευρώ στην Ευρώπη
Πώς από ένα κουτί τσιγάρα έφθασαν στην εξιχνίαση δολοφονίας 48 χρόνια μετά
Αιματηρή διάρρηξη μέρα μεσημέρι στη Δευτερά-Τραυματίστηκε ο ένοικος, έρευνες για τις συνθήκες
Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος του ΔΣ του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, Πέτρος Μιχαηλίδης
Ικανοποίηση κτηματομεσιτών για την καταδίκη των Ουγγαρέζων για σφετερισμό-«Τέτοιες πράξεις δεν μένουν ατιμώρητες»