Ψάχνουν και πάλι παραλείψεις κατόπιν εορτής-Είχαν πληροφορίες, παρέμειναν σε αδράνεια, απέτυχαν στην πρόληψη
12:28 - 03 Ιανουαρίου 2025
Εκ του αποτελέσματος αποτυχημένη κρίνεται η επιτήρηση της Αστυνομίας στο ντέρμπι ΑΕΛ-Απόλλων, που για άλλη μια φορά σημαδεύτηκε από παρατράγουδα και ζημιές, δίνοντας συνέχεια στα απανωτά επεισόδια που σημειώνονται κάθε φορά που οι δύο ομάδες συναντιούνται σε ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις.
Η Αστυνομία επιστράτευσε συνολικά 182 αστυνομικούς για τις ανάγκες του αγώνα, αξιολογώντας σωστά την υψηλή επικινδυνότητα του, αντί να προχωρήσει σε αίτημα για απαγόρευση οπαδών, δείχνοντας την θέλησή και την δύναμή της να επιβάλει την τάξη απέναντι στους χούλιγκαν. Πέραν της ρίψης μιας φωτοβολίδας σε βάρος αστυνομικού, πριν την έναρξη του αγώνα, δεν σημειώθηκαν οποιαδήποτε παρατράγουδα, ενώ όλα κύλησαν ομαλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι η Αστυνομία πήρε άριστα σε ένα από τα δυσκολότερα παιχνίδια στην Κύπρο για την αστυνόμευση, έγιναν οι δηλώσεις του προέδρου της ΑΕΛ, Κώστα Κωνσταντίνου και άλλαξαν άρδην τα δεδομένα.
Ο πρόεδρος της ΑΕΛ, ούτε λίγο, ούτε πολύ κατήγγειλε ότι στο κλειστό γήπεδο της ΑΕΛ, «Νίκος Σολομωνίδης», που στεγάζεται στην περιοχή των Πολεμιδιών, οπαδοί του Απόλλωνα προκάλεσαν ζημιές, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είχαν ενημερώσει από προηγουμένως την Αστυνομία.
«Είχαμε ενημερωθεί ότι ήταν τελικά δύο οι διμοιρίες που βρίσκονταν εδώ μαζί με ένα drone. Η Αστυνομία δεν ήταν εδώ για να προστατέψει το κλειστό. Οι οπαδοί του Απόλλωνα μπήκαν μέσα από μία πόρτα και έκαναν τεράστιες ζημιές. Την ίδια ώρα το τμήμα καλαθόσφαιρας έκανε προπόνηση, φυγαδεύτηκαν όλοι από την πίσω πόρτα. Θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε και θύματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνου.
Τόνισε μάλιστα πως δεν μπορεί να καταλάβει «γιατί η Αστυνομία ενώ είχε τις πληροφορίες, ενώ είχε την αστυνομική δύναμη, δεν μπόρεσε. Περιμένω από την Αστυνομική διεύθυνση Λεμεσού απάντηση, ποιο ήταν το πλάνο. Ενώ όλα κύλησαν ομαλά στο στάδιο ΑΛΦΑΜΕΓΑ, κατάφερε για άλλη μια φορά να μην κάνει την δουλειά της σωστά. Μας είχαν πει ότι ήταν δύο διμοιρίες, οι διμοιρίες δεν ήταν εδώ, ήταν μερικά εκατοντάδες μέτρα μακριά, σε μια υπεραγορά, δεν ξέρω περισσότερα».
Πέραν των εικόνων που είδαν το φως της δημοσιότητας όπου φαίνεται οπαδοί να βανδάλισαν το γήπεδο, οι αναφορές του Προέδρου της ΑΕΛ, όχι μόνο δεν διαψεύστηκαν, αλλά ζητήθηκε έρευνα από τον Αρχηγό Αστυνομίας, για «πιθανές παραλήψεις», όπως τις χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, κάτι που κάποιοι θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν ως έμμεση παραδοχή πως η Αστυνομία γνώριζε για τις συγκεκριμένες πληροφορίες.
Μπορεί λοιπόν η Αστυνομία να λειτούργησε σχεδόν άψογα σε ότι αφορά το επιχειρησιακό πλάνο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα στο ΑλφαΜέγα, όμως το πρόβλημα εμφανίστηκε στη διαχείριση πληροφοριών, ένα γεγονός που συνέβη ξανά στο πρόσφατο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στον αγώνα για το Final-4 στο μπάσκετ, ανάμεσα σε Ανόρθωση και Απόλλωνα, στο στάδιο Ελευθερία, το 2023.
Παρότι όπως και σε εκείνη την περίπτωση, έτσι και στην χθεσινοβραδινή είχαν τις πληροφορίες και έπρεπε να τις προλάβουν, εντούτοις οι πιθανοί κακοί χειρισμοί να οδήγησαν στο ίδιο, τραγικό αποτέλεσμα, εκθέτοντας την Αστυνομία.
Ο Αρχηγός Αστυνομίας διέταξε έρευνα για το περιστατικό, όπως διέταξε και πριν λίγες μέρες έρευνα για μια άλλη υπόθεση, αυτή του Σουηδού δραπέτη και πιθανότατα στην πορεία να προκύψουν και κάποιες πειθαρχικές διώξεις σε βάρος αστυνομικών, όπως συμβαίνει συνήθως. Πρόκειται για την πεπατημένη, η οποία όπως συνέβη σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, στο τέλος της ολοκληρώνεται η διαθεσιμότητα μετά από κάποιους μήνες, ο φάκελος διαβιβάζεται στον εκάστοτε Αρχηγό και απ’ εκεί και πέρα τίποτα δεν αλλάζει.
Παρόλα αυτά, το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ και σύνθετο, αφού παρά τις αστοχίες που σημειώνονται, ιδίως σε αθλητικά γεγονότα και κυρίως σε αγώνες συγκεκριμένων επαρχιών, κάποιοι συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους και λαμβάνουν ευθύνες που ενδεχομένως δεν μπορούν να ανταποκριθούν, κάτι που πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία της Αστυνομίας, η οποία πιθανότατα να πρέπει να ανακατέψει την τράπουλα για να βρει την κατάλληλη φόρμουλα.
Με ελαφρά τραύματα ο αστυνομικός
Σημειώνεται ότι ο αστυνομικός που είχε τραυματιστεί από τη ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας φέρει ελαφρά τραύματα με την Αστυνομία να διερευνά υπόθεση απόπειρας φόνου, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης ανέφερε ότι κάποιοι δεν βάζουν μυαλό και σημείωσε ότι διεξάγονται έρευνες για να εντοπιστούν οι πραγματικοί ένοχοι για τη ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας και ποιοι προκάλεσαν τις ζημιές στο γήπεδο καλαθόσφαιρας.
«Η ναυτική φωτοβολίδα είναι απαγορευμένο προϊόν. Αν κάποιος τη χρησιμοποιήσει εναντίον άλλου, όταν συλληφθεί, θα κατηγορείται για απόπειρα φόνου», είπε ο κ. Χαρτσιώτης, τονίζοντας ότι το Υπουργείο προχωρά τάχιστα στην ολοκλήρωση των Nομοσχεδίων για τη βία στα γήπεδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Αξιολογούν κλειστά κυκλώματα για τα επεισόδια στο «Νίκος Σολομωνίδης» οι Αρχές-«Ζημιές χιλιάδων ευρώ»
- Στην Αστυνομία πλέον η ευθύνη επιθεωρήσεων των ρίψεων πυροτεχνημάτων-Τροποποιήσεις στο Νομοσχέδιο
- Τρεις μήνες απόλυτου εξευτελισμού με τους δραπέτες-Με παρελθόν ο αστυνομικός, ασθένησε μια μέρα πριν την απόδραση
- Διερευνούν απόπειρα φόνου για την επίθεση με φωτοβολίδα σε αστυνομικό-«Εξετάζονται πιθανές παραλήψεις από Αστυνομία»