Με στόχο τη διαφάνεια παρουσιάζει τον Προγραμματισμό Διακυβέρνησης για το 2025 ο Πρόεδρος

Στις 7:00 το βράδυ απόψε θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ετήσιο Προγραμματισμό Διακυβέρνησης για το 2025, ακριβώς ένα χρόνο μετά την αντίστοιχη περσινή παρουσίαση, που ήταν και η πρώτη αυτού του είδους που έγινε στην Κύπρο.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησης για τη νέα χρονιά και όχι για το σύνολο των δράσεων που έχει στον προγραμματισμό της. Η διαδικασία ξεκίνησε από τα τέλη του προηγούμενου έτους, με τον καταρτισμό των σχεδίων δράσης κάθε Υπουργείου, και ολοκληρώθηκε σε ειδική σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις που είχαν εξαγγελθεί για το 2024, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ανέφερε πως η υλοποίησή τους πλησιάζει το 80%, καθώς είναι ολοκληρωμένες οι 70 από τις 88. Από αυτές, οι 11 εκκρεμούν στο επίπεδο της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Ήταν ένα εγχείρημα που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά, αυτή η απόλυτη λογοδοσία προς τον κόσμο, το να καθοριστούν κάποιες εμβληματικές δράσεις και στη συνέχεια να έρθουμε να κάνουμε έναν απολογισμό του τι έχει υλοποιηθεί και τι όχι», δήλωσε πρόσφατα η Ειρήνη Πική. Σημειώνεται ότι ο πλήρης απολογισμός από πλευράς του Προέδρου για το 2024 αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο, καθώς η αποψινή του ομιλία αφορά τις σημαντικότερες δράσεις για το 2025. Αναμένεται, επίσης, ότι, αν ακολουθηθεί το περσινό παράδειγμα, σε ξεχωριστούς απολογισμούς θα προβεί και το κάθε Υπουργείο.

Το γεγονός πως οι πρώτες τέτοιου είδους εξαγγελίες δεν ολοκληρώθηκαν στην ολότητά τους, ενδεχομένως να αποτελεί και ένα μάθημα για τους Υπουργούς, ώστε να τίθενται ρεαλιστικοί στόχοι, που να μπορούν άμεσα να αποδώσουν τα αναμενόμενα στην κοινωνία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Πική, κάποιες φορές τα Υπουργεία δεν ήταν τόσο έτοιμα και ίσως ο σχεδιασμός να ήταν πιο φιλόδοξος από ότι τελικά κατάφερε να επιτευχθεί. «Θεωρώ ότι φέτος θα μπουν πιο σωστοί στόχοι», τόνισε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται, κατά το περσινό πρότυπο, να καλύψει ολόκληρο το εύρος της κυβερνητικής δραστηριότητας, καθώς οι προτεραιότητες αφορούν όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία αλλά και την ίδια την Προεδρία. Να παρουσιάσει, δηλαδή, τον στρατηγικό προσανατολισμό της Κυβέρνησης για το 2025 και τους βασικότερους άξονες των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει. Ακολούθως, αναμένεται να αναφερθεί ακροθιγώς σε κάθε μία από τις σημαντικές δράσεις της Κυβέρνησης, ανά θεματική ενότητα.

Η παρουσίαση αφορά αυτά που θεωρούνται ως «εμβληματικές» δράσεις, δηλαδή οι πλέον σημαντικές και ενδεχομένως αυτές που αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο το σύνολο ή ειδικές ομάδες πολιτών και όχι ολόκληρα τα σχέδια δράσης του κάθε Υπουργείου, που περιλαμβάνουν περισσότερες. Θα είναι, δηλαδή, οι δράσεις ορόσημα, που βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος διακυβέρνησης, σκιαγραφούν τον χαρακτήρα της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και αντανακλούν την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της.

Στόχος της διαδικασίας αυτής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, είναι να συμβάλει στη διαφανή και έγκαιρη επικοινωνία των όσων η Κυβέρνηση προγραμματίζει και θέτει σε τροχιά υλοποίησης, με αποδέκτες την κοινωνία, τη νομοθετική εξουσία, τους κοινωνικούς εταίρους και τις παραγωγικές δυνάμεις.

Δειτε Επισης

Αναζωπυρώθηκε η κόντρα για το κέντρο δεξιώσεων-Άνοιξε μέτωπο Χριστοφίδη και ιδιοκτήτη του κέντρου
Επιβεβαίωσε την πρόταση για άνοιγμα τουρκικού λιμανιού σε κυπριακά πλοία η Κυβέρνηση
Έμμεσο άνοιγμα Παπαδάκη προς την ΕΔΕΚ-«Ο Σιζόπουλος παραιτείται, δεν παραδίδει, μόνο οι βασιλιάδες παραδίδουν»
Στη Μαδρίτη ο Πρόεδρος-Επαφές ενόψει ανάληψης Προεδρίας Συμβουλίου της ΕΕ
Φουντώνει η κόντρα Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ-«Απέδειξαν ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν»
Απαντά σε Λετυμπιώτη το ΑΚΕΛ-«Αν θέλουν να φανούν χρήσιμοι ας απαντήσου τι θα κάνουν για εργαζόμενου»
Απαντά σε Στεφάνου για τους χαμηλόμισθους ο Λετυμπιώτης-«Λέει μισή αλήθεια»
Μεταβαίνει σε Ισπανία και Πορτογαλία ο ΠτΔ-Βλέπει Σάντσεθ, Βασιλιά Φελίπε και Μουντενέγκρο
Η εξαργύρωση της διπλωματίας, οι λύσεις στο υδατικό και η «στεγνή» αντιπολίτευση
Ελληνικά ΜΜΕ: Ανοίγει 38 χρόνια μετά τουρκικό λιμάνι για περίπου 1100 κυπριακά πλοία