Θετική η αποτίμηση πολιτικών αναλυτών για μείωση του ορίου ηλικίας του εκλέγειν-Δεν αναμένουν αύξηση συμμετοχής
12:46 - 27 Ιανουαρίου 2025
Για την πρόθεση της Κυβέρνησης να μειωθεί το ηλικιακό όριο για το δικαίωμα του εκλέγειν στα 17 έτη και την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, συνομίλησε το ΚΥΠΕ με δύο ειδικούς, τον πολιτικό αναλυτή Βασίλη Πρωτοπαπά και τον Δρ Νάσο Ορεινό Αναπληρωτή Καθηγητή Έρευνας και εκλογικό αναλυτή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Ο κ. Πρωτοπαπάς είπε στο ΚΥΠΕ ότι πρόκειται για μια τολμηρή εκλογική μεταρρύθμιση και μια θετική πρωτοβουλία, αλλά εκτίμησε ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Ο κ. Ορεινός από την πλευρά του είπε ότι σημασία έχει να ενισχυθεί η πολιτική κουλτούρα και όχι να αυξηθεί το εκλογικό σώμα και πρότεινε την εισαγωγή μαθήματος στα σχολεία σχετικό με τις εκλογές και την σημασία τους.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την δέσμη 13 τροποποιητικών νομοσχεδίων, τα οποία αποσκοπούν σε ρύθμιση της αυτόματης εγγραφής των πολιτών στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο, ο οποίος παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εθνικές εκλογές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τη μείωση του ηλικιακού ορίου για το δικαίωμα του εκλέγειν στα 17 έτη και την υιοθέτηση της άδειας οδήγησης, ως μέσο ταυτοποίησης στα εκλογικά κέντρα.
Πρωτοπαπάς: Τολμηρή εκλογική μεταρρύθμιση, θετική πρωτοβουλία
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πρωτοπαπάς είπε ότι αναμφίβολα πρόκειται για μία τολμηρή εκλογική μεταρρύθμιση.
Ανέφερε ότι οι περισσότερες χώρες έχουν ως ηλικιακό εκλογικό όριο τα 18, ωστόσο υπάρχουν χώρες όπου το όριο είναι στα 17 όπως η Ελλάδα ή ακόμα και 16, αλλά στην πλειονότητα των προηγμένων χωρών το ηλικιακό όριο είναι στα 18.
Είναι θετική πρωτοβουλία, είπε, διότι δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να συμμετέχουν.
Με τη δέσμη των μέτρων που θέλει να προωθήσει η Κυβέρνηση με την αυτόματη συμπερίληψη στους εκλογικούς καταλόγους και την αποδοχή και άλλων στοιχείων ταυτότητας, διευκολύνεται η εκλογική συμμετοχή και διευρύνεται το εκλογικό σώμα, είπε, αλλά σημείωσε ότι το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτό το πακέτο μέτρων θα αυξήσει και το ενδιαφέρον των πολιτών όντως να συμμετάσχουν στις εκλογές .
"Για αυτό δεν είμαι σίγουρος" είπε και σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη ακριβώς την τάση αδιαφορίας των πολιτών και την τάση αποχής, μπορεί να υπάρχει θεωρητικά αυξημένο εκλογικό σώμα αλλά με την αποχή να παραμένει σε ψηλά επίπεδα. Αυτό, είπε θα οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών της αποχής.
Εκτίμησε ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία σίγουρα όμως θα αυξήσουν τον αριθμό, όχι το ποσοστό, όσων θα συμμετέχουν.
Κατά πόσον αυτό, είπε, θα ευνοήσει πολιτικά κάποια σχήματα ούτε αυτό μπορούμε να το πούμε με κάποια ασφάλεια.
Είπε ότι παρακολουθώντας τις εκλογές τα τελευταία χρόνια συνήθως το πολιτικό κλίμα και οι τάσεις εκφράζονται οριζόντια στις ηλικιακές ομάδες.
Ανέφερε ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές η υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου είχε μεγαλύτερο ποσοστό διείσδυσης στις νεότερες ηλικίες, ωστόσο είπε, την ίδια στιγμή ξέρουμε ότι οι νεαρότερες ηλικίες μέχρι 24 ετών έχουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές.
"Δεν αναμένω αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης -που θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση - ότι από μόνες τους θα δημιουργήσουν ανατροπή στο κομματικό σύστημα" ανέφερε.
Ανατροπή, είπε, θα υπάρξει μόνο εάν στην εκλογική αντιπαράθεση έρθουν πολιτικές προτάσεις οι οποίες θα προκαλούν ένα ρήγμα στην εκλογική συμπεριφορά.
"Δηλαδή εάν υπάρξουν σχήματα τα οποία θα μπορέσουν να εκφράσουν την απογοήτευση, την αγανάκτηση ή με ένα πιο θετικό τρόπο θα δίνουν μία διέξοδο στα μάτια πολλών πολιτών σε αυτό που σήμερα νιώθουν ως αδιέξοδο ή αναποτελεσματική λειτουργία της πολιτικής" κατέληξε.
Ορεινός: Σημασία έχει η πολιτική κουλτούρα, όχι οι αριθμοί
Εξάλλου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ορεινός είπε ότι αν περάσει η αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, ο αριθμός των ψηφοφόρων θα αυξηθεί κατά 86.000. Σε ό,τι αφορά τους 17χρονους, οι οποίοι περίπου αυτή τη στιγμή, είπε, είναι γύρω στις 6.500, τότε ο αριθμός των ψηφοφόρων θα αυξηθεί κατά 92.000.
"Το θέμα δεν είναι ηλικιακό", σημείωσε, λέγοντας ότι " το θέμα είναι εάν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την κουλτούρα, να αυξήσουμε το ενδιαφέρον στους νέους ηλικίας 17 ετών για να πάνε να ψηφίσουν".
Είπε ότι προτείνει να εισαχθεί μάθημα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο σχετικό με τις εκλογές και την σημασία τους, εμπεδώνοντας έτσι την πολιτική κουλτούρα είναι αυξάνοντας το ενδιαφέρον.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, είπε, έστω και εάν προστεθούν 6.500 17χρονοι, οι μισοί μπορεί να μην πάνε στα εκλογικά κέντρα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι θα αλλάξει και η προεκλογική συζήτηση, εκτίμησε ότι μάλλον δεν θα αλλάξει, λέγοντας ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά με τους 18χρονους και οι 17χρονοι δεν αποτελούν τεράστιο αριθμό για να προσαρμοστούν τα κόμματα. Αν πάνε οι μισοί από αυτούς να ψηφίσουν μιλούμε για τρεις χιλιάδες και θεωρώ ότι το αφήγημα των κομμάτων θα είναι το ίδιο, είπε.
"Δεν είναι κακό ότι προσπαθούμε να τους συμπεριλάβουμε απλά δεν μπορούμε μόνο να αυξήσουμε τον αριθμό χωρίς να λάβουμε υπόψη κάποια άλλα πράγματα διότι αυτό δεν θα έχει καμία σημασία" είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: