Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα η προώθηση του διαχωρισμού εξουσιών στη Βουλή-Χάθηκε ο στόχος του 2024
06:00 - 27 Ιανουαρίου 2025
Άγνωστο εξακολουθεί να παραμένει πότε θα οδηγηθούν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων τα νομοσχέδια για τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα και τη δημιουργία Ελεγκτικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι το πλέγμα των νομοσχεδίων για εκσυγχρονισμό της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έχει ολοκληρωθεί, αλλά εξακολουθεί να μην έχει κατατεθεί στη Βουλή, επειδή ακόμη βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία.
Παράλληλα με τον συνηθισμένο έλεγχο, ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να συστήσει ειδική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν οι καθηγητές πανεπιστημίου Ευάγγελος Βενιζέλος και Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο νομικός Πολύβιος Πολυβίου και οι εισαγγελείς της Δημοκρατίας Έλενα Παπαγεωργίου και Γιάννα Χατζηχάννα για να εξετάσουν την συνταγματική πτυχή, ενώ ζητήθηκαν γνωματεύσεις και από τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Δημήτρη Χατζηχαμπή και τον πρώην δικαστή του Ανωτάτου Παναγιώτη Καλλή. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή αυτή εργάζεται παράλληλα με τον νομοτεχνικό έλεγχο και υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις ότι ίσως η Νομική Υπηρεσία να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, χωρίς ωστόσο να θεωρείται σίγουρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυκνώνουν οι συστάσεις για διαχωρισμό των εξουσιών του Εισαγγελέα, άγνωστο πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο
Είναι, βεβαίως, αλήθεια ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα για να εφαρμοστούν οι νέες νομοθεσίες, καθώς αλλάζει η φύση και των δύο υπηρεσιών. Στην μεν Ελεγκτική Υπηρεσία θα δημιουργηθεί Εκτελεστικό Συμβούλιο και θα διοικείται ως ομάδα, στη δε Νομική Υπηρεσία θα διαχωριστεί ο ρόλος του νομικού συμβούλου του κράτους από αυτόν του δημόσιου κατηγόρου, δημιουργώντας στην ουσία μία εισαγγελική και μία διωκτική αρχή.
Η νομική πολυπλοκότητα δικαιολογούσε τον χρόνο που χρειάστηκε για να ετοιμαστούν τα νομοσχέδια αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα αυστηρά χρονοδιαγράμματα ως προς το πότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία ενδεχομένως να χρειαστεί και αρκετό χρόνο συζήτησης στη Βουλή, δεδομένου ότι πρόκειται για μια μεγάλη θεσμική αλλαγή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο εκθέσεις σε ένα μήνα από ΕΕ για τον διπλό ρόλο του Εισαγγελέα-Ανάγκη για ενίσχυση ελέγχου και λογοδοσίας
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει γενικά μια προσέγγιση υπέρ των αλλαγών σε ολόκληρο το εύρος του κομματικού χάρτη (σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τη Νομική Υπηρεσία διατυπωνόταν συχνά στη Βουλή ως απαίτηση, μετά και τις διεθνείς συστάσεις), δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι συμφωνούν ή ικανοποιούνται με το τελικό κείμενο και τον τρόπο εφαρμογής που έχει σχεδιαστεί. Ταυτόχρονα, αναμένεται να προκύψουν και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως, όπως δήλωσε ο Γιώργος Σαββίδης, η μεταρρύθμιση δεν θα αφορά τους υφιστάμενους Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και θα εφαρμοστεί μετά τη λήξη της θητείας τους, κάτι που ουσιαστικά παραπέμπει σε βάθος δεκαετίας και βάλε, δεδομένης της ηλικίας του Ανδρέα Παπακωνσταντίνου και του Σάββα Αγγελίδη.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι αυτές οι αλλαγές αποτελούν προεκλογική δέσμευση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις εμβληματικές δράσεις της Κυβέρνησης για το 2025, είχε εντάξει τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις στις τρεις προτεραιότητες για τον εκσυγχρονισμό και την ανασύνταξη του κράτους πέρσι και είχε αναφέρει ότι «εντός του 2024, σε συνεργασία με τη νομοθετική εξουσία και τους ανεξάρτητους θεσμούς, καταθέτουμε νομοθετικές προτάσεις για ρύθμιση […] θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας τόσο της Νομικής όσο και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας». Το 2024 έχει παρέλθει και παραμένει άγνωστο πότε θα κατατεθούν οι νομοθετικές προτάσεις, παρόλο που σε επίπεδο Υπουργείου η δουλειά έχει ολοκληρωθεί όντως εντός του 2024.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άγνωστος Χ ο χρόνος διαχωρισμού εξουσιών των Εισαγγελέων-Κλειδί οι πρόνοιες του Νομοσχεδίου για τους νυν