Παρενέργειες από την δεύτερη ήττα της Εισαγγελίας σε υπόθεση πολιτογραφήσεων-Στο κάδρο αγωγές και ιδιωτικές ποινικές
06:00 - 27 Ιανουαρίου 2025
Το ζήτημα των πολιτογραφήσεων εξελίχθηκε σε σκάνδαλο μεγατόνων και συνεχίζει να βρίσκεται στην επιφάνεια, με πολύκροτες υποθέσεις να βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης, με τις πρώτες δύο ωστόσο, που αποτελούσαν αντικείμενο αναφοράς για την Νομική Υπηρεσία, να πέφτουν στο κενό. Εξού και πλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος η Δημοκρατία να βρεθεί στο εδώλιο του «κατηγορουμένου», εάν τα πρόσωπα που αθωώθηκαν εν τέλει κινηθούν νομικά σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για διασυρμό και στοχοποίηση τους, όπως καταγγέλλεται μεταξύ άλλων.
Στις πρώτες δύο σημαντικές υποθέσεις, η Κατηγορούσα Αρχή απέτυχε να τις στοιχειοθετήσει ενώπιον δικαστηρίου, με αποτέλεσμα αυτές να καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος. Ενδεικτική είναι τελευταία απόφαση του Κακουργιοδικείου αναφορικά με τις πολιτογραφήσεις του Αιγύπτιου Μοχάμεντ Αμπντελραχμάν Μοχάμεντ Σάλεμ, της θυγατέρας και του γιου του το 2018, με τους κατηγορούμενους να αθωώνονται σε όλες τις σχετικές κατηγορίες.
Επιπλέον, στην συγκεκριμένη περίπτωση, η υπόθεση όχι μόνο κατέρρευσε, αλλά το λεκτικό της απόφασης του Δικαστηρίου δημιουργεί προεκτάσεις. Μεταξύ άλλων, στην ογκωδέστατη απόφαση, γίνεται αναφορά για καθοδηγούμενες ερωτήσεις με σκοπό την εκμαίευση συγκεκριμένης εκδοχής και σημειώνεται πως οι ερωτήσεις που τέθηκαν στη μάρτυρα είχαν λανθασμένο υπόβαθρο.
«Κρίνουμε ότι η λήψη των καταθέσεων της από την Αστυνομία έγινε με τέτοιο τρόπο, με σκοπό την εκμαίευση συγκεκριμένης εκδοχής, η οποία ήταν στο μυαλό και την αντίληψη των ανακριτών, ότι δηλαδή υπήρξε επιστροφή χρημάτων στη βάση του όρου 6 των αγοραπωλητηρίων εγγράφων. Υπενθυμίζουμε, οι διαπιστώσεις μας δεν αφορούν την αλήθεια των ισχυρισμών της. Αφορούν τον τρόπο που λήφθηκαν οι καταθέσεις της. Την προσέγγιση, δηλαδή, της ανακριτικής ομάδας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο.
Το λεκτικό της απόφασης δείχνει ξεκάθαρους λανθασμένους χειρισμούς από πλευράς Αστυνομίας, η οποία μένει ξανά εκτεθειμένη και οι έρευνες της οποίας, ωστόσο, έγιναν υπό την επίβλεψη της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει την υπόθεση σε βάρος των προσώπων που οδήγησε στο Δικαστήριο, αφού πρώτα μελέτησε το μαρτυρικό υλικό και συνεπώς γνώριζε κάθε λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένου και το πώς λήφθηκαν οι καταθέσεις.
Επιπλέον, το όλο θέμα, μετά την αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου, δεν θα κλείσει εδώ, καθώς, η Νομική Υπηρεσία εξετάζει την πολυσέλιδη απόφαση και φαίνεται να προσανατολίζεται στο να ασκήσει έφεση, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την αθωωτική απόφαση, αφού είναι η δεύτερη ήττα που χρεώνεται για το θέμα των πολιτογραφήσεων.
Στην αντίπερα όχθη, η πλευρά των κατηγορουμένων που αθωώθηκαν, μέσω ανακοίνωσής τους, προανήγγειλαν νομικά μέτρα, με αγωγή κατά της Δημοκρατίας, η οποία θα καταχωρηθεί μετά την εξέταση της έφεσης, εάν τελικά καταχωρηθεί και νοουμένου πως δεν ανατραπεί. Ωστόσο, λαμβάνοντας τα όσα καταγράφει το λεκτικό της απόφασης, περί καθοδηγούμενων ερωτήσεων σε πρόσωπο που έδωσε κατάθεση και με σκοπό την εκμαίευση συγκεκριμένης εκδοχής, όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, εξετάζονται ακόμα και ιδιωτικές ποινικές, οι οποίες ωστόσο θεωρούνται δύσκολο εγχείρημα, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας έχει το δικαίωμα να τις μπλοκάρει, όπως έκανε σε άλλες περιπτώσεις.
Η υπόθεση των πολιτογραφήσεων του Αιγύπτιου Μοχάμεντ Αμπντελραχμάν Μοχάμεντ Σάλεμ, της θυγατέρας και του γιου του, δεν είναι η πρώτη που καταρρέει ενώπιον Δικαστηρίου, καθώς στο κενό έπεσε και η πρώτη υπόθεση που οδηγήθηκε στο Κακουργιοδικείο Λάρνακας και αφορούσε την πολιτογράφηση τριών Ιρανών. Η Κατηγορούσα Αρχή, όπως προκύπτει και από το λεκτικό της απόφασης, δεν κατάφερε να αποδείξει το συστατικό στοιχείο των κατηγοριών, κάτι που επέφερε την απόρριψη των κατηγοριών και, συνακόλουθα, την αθώωση των κατηγορουμένων, με το Κακουργιοδικείο να αναφέρει μεταξύ άλλων, πως «η Κατηγορούσα Αρχή ανήγαγε το ζητούμενο σε δεδομένο».
Με γραπτή ανακοίνωση της τότε, η αθωωθείσα εταιρεία είχε αναφέρει πως «η ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θέτει τέρμα σε μια δίωξη που ήταν εξ αρχής αψυχολόγητη και αήθης. Η υπόθεση αυτή δεν αφορούσε ούτε διαφθορά ούτε διαπλοκή, αφορούσε μια περίπτωση πολιτογράφησης, την οποία σε ανύποπτο χρόνο, τον Μάρτιο του 2019, είχαμε καταγγείλει στις αρχές για να επέμβουν, πλην όμως ουδέν έπραξαν».
Πρόσθεσε επίσης πως «εκ των υστέρων έγινε συνειδητή προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί από τις αρχές προς εκτόνωση των όσων απαράδεκτων και σκανδαλωδών έλαβαν χώρα σε σχέση με πολιτογραφήσεις αλλοδαπών. Όπως πάντοτε, ενεργήσαμε με απόλυτη διαφάνεια και εμπράκτως συνεργαστήκαμε με τις αρχές».
Για την εν λόγω υπόθεση, η Νομική Υπηρεσία άσκησε έφεση και αναμένει την απόφαση, έπειτα από την οποία, σε περίπτωση που επικυρωθεί, επίσης να υπάρξουν εξελίξεις, αφού ενδέχεται να καταχωρηθούν αγωγές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι στην Εισαγγελία δεν ανησυχούν για ενδεχόμενο domino effect, καθώς θεωρούν ότι η κάθε υπόθεση είναι ξεχωριστή εν τούτοις το γεγονός ότι οι στοιχειοθέτηση των δυο υποθέσεων που εν τέλει έπεσαν βασίστηκε επί της ουσίας στο πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου, δημιουργεί προβληματισμό κατά πόσο και οι υπόλοιπες υποθέσεις θα μπορέσουν τελικά να στοιχειοθετούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: