Επανεξελέγη για μια έβδομη πενταετή θητεία με 87% ο Λουκασένκο
19:54 - 26 Ιανουαρίου 2025
Εφ’όλης της ύλης ήταν η συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, την Κυριακή, ημέρα εκλογών για τις οποίες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τις κερδίσει, αφού έχει φροντίσει να καταπνίξει κάθε αντιπολίτευση στη χώρα του.
Το βράδυ της Κυριακής η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας, επικαλούμενη exit poll, μετέδωσε ότι ο Λουκασένκο επανεκλέγεται, για μια έβδομη πενταετή θητεία, με ποσοστό 87,6%. Αντίπαλοί του, για να τηρηθούν τα προσχήματα, ήταν άλλοι τρεις υποψήφιοι.
Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 81,5%. Δικαίωμα ψήφου είχαν 6,9 εκατομμύρια πολίτες.
Η εξόριστη αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει τις εκλογές «φάρσα».
Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ο Λουκασένκο μιλούσε για την ανάγκη να υπάρχει μια «πυρηνική ομπρέλα» που θα καλύπτει και τη χώρα του, απείλησε τη Δύση με πυρηνικό χτύπημα, έφτασε ακόμη να σχολιάσει και τον Έλον Μασκ, λέγοντας ότι ο χαιρετισμός του την ημέρα ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ναζιστικός.
Η Λευκορωσία, είπε σχετικά, χρειάζεται μια «πυρηνική ομπρέλα» για να κρατήσει τη «βροχή» μακριά, δήλωσε από το Μινσκ.
Ισχυρίστηκε ότι τα πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται κυρίως για αποτροπή, για να μπορεί, όπως είπε, μια χώρα να αποτρέψει την πυρηνική «βροχή» αντί να βραχεί από αυτή.
«Κανείς δεν θέλει να πολεμήσει εναντίον μιας πυρηνικής χώρας. Ούτε καν οι ΗΠΑ... Είναι έξυπνοι άνθρωποι και καταλαβαίνουν ότι είναι γεμάτοι [ενν. οι πύραυλοι] με καταστροφή», είπε ο Λευκορώσος ηγέτης.
Γιατί ζητά να εγκατασταθούν Oreshnik στη Λευκορωσία
Η χώρα του θα χρειαζόταν, όπως είπε, το ρωσικό πυραυλικό σύστημα Oreshnik. Ένα τέτοιο σύστημα «είναι αρκετό για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Λευκορωσίας», είπε και εξήγησε ότι «αν συμβεί κάτι εξαιρετικό και χρειαστούν οι Oreshnik, θα τους προμηθευτούμε από τη Ρωσία».
Αποκάλυψε μάλιστα ότι το σύστημα θα αναπτυχθεί στη Λευκορωσία μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του στη Ρωσία.
Η χώρα του, είπε ο Λουκασένκο, σκοπεύει να αναπτύξει τους Oreshnik ως απάντηση σε μια «πιθανή ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη».
Τι ζητά όμως ο Λουκασένκο; «Αν εγκαταλείψουν αυτά τα σχέδια, θα πω στον μεγαλύτερο αδερφό [ενν. τον Πούτιν] “ας μη βιαστούμε". Δεν έχει σημασία για εμάς πού θα αναπτυχθούν [ενν. οι Oreshnik], είτε στο Σμολένσκ είτε στην Όρσα. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να μην αναπτυχθούν αμερικανικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη γιατί μπορεί να είναι εξοπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές», υποστήριξε.
Αναφέρθηκε και στην σχέση του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο μιλούν για την ασφάλεια κάθε φορά που έχουν την ευκαιρία να τα πουν. Η σχέση τους φαίνεται ότι είναι αρκετά στενή καθώς «καθένα θέμα δεν είναι εκτός συζήτησης σε αυτόν τον τομέα και όλους τους άλλους στις σχέσεις με τη Ρωσία».
Τι είπε ο Τραμπ και Μασκ
Για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε να πει καλά λόγια: «Σε αντίθεση με πολλούς άλλους άτεκνους πολιτικούς, έχει οικογένεια, παιδιά και ξέρει τι πραγματικά σημαίνει αυτό».
Σχετικά, τέλος, με τον ναζιστικό χαιρετισμό του Μασκ, ο Λουκασένκο τόνισε ότι η Λευκορωσία «γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα ναζιστικά σύμβολα». Εξήγησε ακόμη ότι «η χώρα πλήρωσε ένα τρομερό τίμημα για αυτή τη γνώση», καθώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο «η χώρα ουσιαστικά εξαφανίστηκε από προσώπου γης και χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αποκατασταθεί».
«Αυτός είναι ανοιχτά ναζιστικός χαιρετισμός, είπε και πρόσθεσε ότι «οι Αμερικανοί και ο κ. Μασκ απλώς ‘’το πήγαν πολύ μακριά’’». Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «γιατί οι Εβραίοι δεν το καταδίκασαν αυτό».
Πηγή: Πρώτο Θέμα