Το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα-Οι Παλαιστίνιοι να μεταφερθούν σε Αίγυπτο και Ιορδανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε χθες Σάββατο πως θέλει σχέδιο για να «νοικοκυρευτεί» η Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας πως προτείνει οι Παλαιστίνιοι να πάνε - «προσωρινά» ή «μακροπρόθεσμα» - στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο.

«Μιλάμε για περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπους», και «απλούστατα (σ.σ. ο σκοπός είναι) το να νοικοκυρευτεί η περιοχή αυτή», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος, που επανέλαβε τη σύγκριση του παλαιστινιακού θυλάκου με «εργοτάξιο κατεδάφισης» έπειτα από δεκαπέντε μήνες πολέμου.

Ερωτηθείς αν αναφέρεται σε μακροπρόθεσμη μετεγκατάσταση των πολιτών της Λωρίδας της Γάζας, ο κ. Τραμπ απάντησε «θα μπορούσε να είναι είτε το ένα είτε τ’ άλλο», προσθέτοντας πως έτσι οι Παλαιστίνιοι «θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά, έτσι γι’ αλλαγή».

Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε τονίζει πέρυσι πως εναντιώνεται στον εξαναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις αρωγής εκφράζουν ανησυχία εδώ και καιρό για την καταστροφική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος εκτόπισε σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό (2,4 εκατ. προπολεμικά).

«Του είπα πως θα ήθελα να πάρει πιο πολύ κόσμο, διότι κοιτάω όλη τη Λωρίδα της Γάζας αυτή τη στιγμή και γίνεται χαμός, είναι μεγάλο χάλι. Θα ήθελα να πάρει κόσμο», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, που άρχισε τη δεύτερη θητεία του στην προεδρία τη Δευτέρα 20ή Ιανουαρίου, αναφερόμενος σε συνδιάλεξή του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.

«Θα ήθελα (και) η Αίγυπτος να πάρει κόσμο», είπε ακόμη ο κ. Τραμπ, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει τηλεφωνικά την ιδέα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, αργότερα σήμερα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Τον βασιλιά Κάρολο θα εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Συνομιλία Τραμπ και Νετανιάχου-«Σε όλα τα θέματα είμαστε από την ίδια πλευρά»
Ισχυρή έκρηξη σε περιοχή με στρατιωτική βάση στην περιφέρεια Βλαντίμιρ
Κρεμλίνο: Ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε επαφές με τους Ουκρανούς για την κατάπαυση πυρός
ΒΙΝΤΕΟ: Καρχαρίας επιτέθηκε σε δύτη σε παραλία του Ισραήλ
Αποκαλύψεις από το Βατικανό για τις τελευταίες ώρες του Πάπα-Το «ευχαριστώ» στον νοσηλευτή του
New York Post: Το σχέδιο του Τραμπ περιλαμβάνει ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία
Τουλάχιστον επτά νεκροί σε νέες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Οι ΗΠΑ απειλούν με δασμούς ως και 3.521% σε φωτοβολταϊκά που παράγονται στη νοτιοανατολική Ασία
Το Σαββατοκυρίακο αναμένεται να τελεσθεί η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου