Οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή δικαστικής διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών
14:10 - 26 Ιανουαρίου 2025
«Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών», αναφέρουν κατά καιρούς τα ΜΜΕ, κυρίως σε δικαστικές διαδικασίες που αφορούν ευαίσθητες υποθέσεις, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται ανήλικοι ή περιέχονται ευαίσθητες πληροφορίες. Ωστόσο, προ ημερών η Αστυνομία ζήτησε και έλαβε το πράσινο φως του Δικαστηρίου για διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών, αναφορικά με τη σύλληψη μέλους της Δύναμης για διαφθορά και παρά το γεγονός ότι η εν λόγω υπόθεση δεν αφορούσε ούτε ανήλικο, ούτε εμπεριείχε ευαίσθητες πληροφορίες το Δικαστήριο αποφάσισε να δεχθεί το αίτημα των Αρχών. Η απόφαση αυτή ήγειρε ερωτήματα κατά πόσο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μια διαδικασία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.
Μιλώντας στον REPORTER, o νομικός Δημήτρης Απαισιότης εξήγησε πως «τέτοιας φύσεως αδικήματα διερευνώνται από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας (Υ.Ε.Ε.Α.), η λειτουργία της οποίας διέπεται από τον περί Σύστασης και Λειτουργίας της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας Νόμο του 2018 (Ν. 3(I)/2018)».
Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι «το δικαίωμα σε δημόσια ακροαματική διαδικασία, ως μέρος της έννοιας της δίκαιης δίκης, είναι κατοχυρωμένο από το Άρθρο 30(2) του Συντάγματος, αλλά και από το άρθρο 6(1) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που κυρώθηκε με το Ν. 39/62».
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο νομικός, το δικαίωμα αυτό δεν είναι απόλυτο και επιδέχεται περιορισμούς, με φειδώ και υπό όρους που προβλέπονται στο άρθρο 30(2). Το άρθρο προνοεί πως «οσάκις απαιτείται τούτο για το συμφέρον της ασφάλειας της Δημοκρατίας, της συνταγματικής τάξης, της δημόσιας τάξης, της δημόσιας ασφάλειας, των δημοσίων ηθών, το συμφέρον των ανηλίκων, η προστασία της ιδιωτικής ζωής των διαδίκων ή υπό ειδικές συνθήκες, κατά τις οποίες η δημοσιότητα θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς το συμφέρον της δικαιοσύνης».
Επιπλέον, ο Δημήτρης Απαισιώτης ξεκαθάρισε πως η απόφαση για διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών εναπόκειται στη διακριτική εξουσία του Δικαστηρίου. Πρόσθεσε πως άλλο Δικαστήριο θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε διαφορετική απόφαση, καθώς το Δικαστήριο σταθμίζει τα ουσιώδη δεδομένα και λαμβάνει υπόψη παράγοντες που εντάσσονται θεματικά στο Άρθρο 30(2) του Συντάγματος και στο άρθρο 6(1) της ΕΣΔΑ.
Παράλληλα, ο κ. Απαισιώτης ανέφερε πως υπάρχουν οκτώ νομοθεσίες που προβλέπουν ρητά τη διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών:
- Ο Περί Προστασίας Μαρτύρων Νόμος του 2001 - 95(I)/2001 και συγκεκριμένα το άρθρο 8 με πλαγιότιτλο «Κεκλεισμένων των θυρών»
- Ο περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμος του 1990 - 23/1990 και συγκεκριμένα το άρθρο 16Α με πλαγιότιτλο «Δίκη κεκλεισμένων των θυρών»
- Ο περί Θανατικών Ανακριτών Νόμος - ΚΕΦ.153 και συγκεκριμένα το άρθρο 21 με πλαγιότιτλο «Θανατική ανάκριση την Κυριακή ή δημόσια αργία ή κεκλεισμένων των θυρών»
- περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμος του 2014 - 60(I)/2014 και συγκεκριμένα το άρθρο 40 με πλαγιότιτλο «Δίκη κεκλεισμένων των θυρών»
- Ο Περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος του 2014 - 91(Ι)/2014 και συγκεκριμένα το άρθρο 44 με πλαγιότιτλο «Δίκη κεκλεισμένων των θυρών»
- Ο περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμος του 2000 - 119(I)/2000 και συγκεκριμένα το άρθρο 18 με πλαγιότιτλο «Αποτροπή εκφοβισμού»
- Ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο Νόμος του 2021 - 55(I)/2021 και συγκεκριμένα το άρθρο 86 με πλαγιότιτλο «Πρόσωπα που δικαιούνται να παρίστανται σε διαδικασίες ενώπιον του Δικαστηρίου»
- Ο περί της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) Νόμος του 2016 - 75(I)/2016 και συγκεκριμένα το άρθρο 25 με πλαγιότιτλο «Υποχρέωση εχεμύθειας και προστασίας του διαβαθμισμένου καθεστώτος της ΚΥΠ»
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο περί Σύστασης και Λειτουργίας της Υ.Ε.Ε.Α. Νόμος του 2018 δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν τον κατάλογο.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Απαισιότης το άρθρο 12 του νόμου περί Σύστασης και Λειτουργίας της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας, αναγράφει με πλαγιότιτλο «Προστασία του υπηρεσιακού καθεστώτος των μελών της Υπηρεσίας» καθορίζει ότι ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε νόμου, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιουδήποτε εγγράφου ή κατάθεσης ή πληροφορίας που λαμβάνεται ή τακτικής ή μεθοδολογίας που ακολουθείται ή εφαρμόζεται από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου στα πλαίσια της αποστολής της.
Περεταίρω, όπως αναφέρεται στο άρθρο 12, « απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιουδήποτε εγγράφου που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή στοιχείων ταυτότητας ή ιδιότητας ή οποιασδήποτε πληροφορίας, που μπορεί να οδηγήσει σε αποκάλυψη της ιδιότητας ή της ταυτότητας μέλους της Υπηρεσίας. Πρόσωπο του οποίο παραβαίνει τις διατάξεις των εδαφίων (1) και (2), είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πενήντα χιλιάδες ευρώ (€50.000) ή και στις δυο αυτές ποινές».
Πάντως, Αστυνομικές πηγές, ανέφεραν στον REPORTER, ότι η διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θηρών, λόγω του ότι οι Αρχές διερευνούσαν και δεύτερη υπόθεση εναντίον του εν λόγω μέλους, το οποίο επανασυνελήφθη από τους αδιάφθορους για τα ίδια αδικήματα λίγες ημέρες αφότου παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: