Οι ΗΠΑ παγώνουν για 90 ημέρες όλη τη βοήθειά τους στο εξωτερικό-Οι χώρες που εξαιρούνται

Ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μάρκο Ρούμπιο, πάγωσε τη βοήθεια στο εξωτερικό που χορηγούν οι ΗΠΑ, με εξαίρεση αυτή που προορίζεται για το Ισραήλ και την Αίγυπτο, για το διάστημα που θα επανεξετάζονται όλα τα προγράμματα, σύμφωνα με εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν θα δεσμευτούν κεφάλαια (...) για νέες χορηγήσεις ή παρατάσεις αν δεν έχουν επανεξεταστεί και εγκριθεί», βάσει του προγράμματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει το εσωτερικό έγγραφο, το οποίο συμβουλεύτηκε χθες Παρασκευή το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επείγουσα επισιτιστική βοήθεια επίσης εξαιρείται, ωστόσο το κείμενο δεν κάνει καμιά αναφορά στην Ουκρανία, η οποία λάμβανε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δισεκατομμύρια δολάρια για να αμύνεται έναντι της Ρωσίας — κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως παγώνει επίσης.

Το έγγραφο βασίζεται σε εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, διατάσσοντας το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό για 90 ημέρες.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος συγκαταλέγονται στις χώρες που λαμβάνουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

Στο εσωτερικό έγγραφο, ο νέος ΥΠΕΞ αναφέρει πως είναι αδύνατο για τη νέα κυβέρνηση να αποτιμήσει αν όλες οι δεσμεύσεις για βοήθεια «δεν είναι διπλές, είναι αποτελεσματικές και συμμορφώνονται προς την εξωτερική πολιτική του προέδρου Τραμπ».

Αυτός ο τελευταίος στο διάταγμά του τη Δευτέρα ανέφερε πως «η βιομηχανία και η γραφειοκρατία της βοήθειας των ΗΠΑ στο εξωτερικό δεν ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά συμφέροντα και, σε πολλές περιπτώσεις, αντιτίθενται στις αμερικανικές αξίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Φίδι προκάλεσε μπλακ άουτ στην Ιαπωνία-Παρέλυσε δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας
Ανατροπή για το θάνατο 32χρονης στη Βρετανία μετά από πτώση με αλεξίπτωτο-Οι Αρχές καταλήγουν σε αυτοκτονία
Αποτροπιασμός για το άγριο τέλος της Ουκρανής δημοσιογράφου Βικτόρια Ρόσκινα-Γιατί οι Ρώσοι έβγαλαν μάτια, εγκέφαλο και λάρυγγα από τη σορό της
Απογειώθηκε το ελικόπτερο της Αστυνομίας για το Ισραήλ-Συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς
Έπεσαν οι υπογραφές για τη μεταφορά των κινητών μονάδων αφαλάτωσης στην Κύπρο από τα ΗΑΕ
Πώς η επικείμενη έκρηξη ηφαιστείου στις ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσει χάος στις διεθνείς μετακινήσεις
Με τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης για τους εργαζόμενους το μήνυμα του ΠτΔ για την Εργατική Πρωτομαγιά
Πέρασαν χειροπέδες σε 16χρονο για εμπρησμό μοτοποδηλάτου στη Λευκωσία-Κλάπηκε την ίδια νύχτα
Έκθεση προειδοποιούσε εδώ και καιρό για κινδύνους με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ισπανία
Προειδοποίηση υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ προς Ιράν για Χούθι-«Θα πληρώσετε τις συνέπειες»