Αλλάζει τα κριτήρια για προαγωγές στο στρατό το ΥΠΑΜ-Όσα προωθούνται ενώπιον της Βουλής

Τις αλλαγές που ετοιμάζει για τα κριτήρια αξιολόγησης και κρίσης για προαγωγή των μελών του στρατού, παρουσίασε ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής το Υπουργείο Άμυνας, σε μία προσπάθεια να καταγράψει τις αντιδράσεις των βουλευτών και να ετοιμάσει το τελικό κείμενο της νομοθεσίας.

Με μία δέσμη κριτηρίων, το Υπουργείο Άμυνας επιδιώκει να αλλάξει τις διαδικασίες για την κρίση και προαγωγή των μελών του στρατού και προς αυτό το σκοπό έχει ήδη ετοιμάσει ένα κείμενο, με τα σημεία που επιδιώκει να αλλάξει. Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Υπουργείου Άμυνας, Άννα Αριστοτέλους, παρουσιάστηκε ενώπιον των μελών της Επιτροπής Άμυνας και αναφέρθηκε στα σημεία που επιδιώκει να αλλάξει το Υπουργείο, όπως είναι:

-Σωματικό Βάρος

-Διενέργεια απροειδοποίητων νάρκοτεστ

-Διαφοροποίηση στους όρους σπουδών για τις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας

-Διαφοροποίηση του ηλικιακού ορίου για το επιστημονικό προσωπικό στην Εθνική Φρουρά

-Ανέλιξη των αξιωματικών γραφείου σε ανθυπασπιστή Γ’ αντί ανθυπασπιστή Β’

Όπως εξήγησε η κα. Αριστοτέλους, αναφερόμενη στο πρώτο κριτήριο, που αφορά το σωματικό βάρος, αν κάποιος υπερβαίνει το όριο για σωματικό βάρος για δύο φορές, να μην κρίνεται ως παραμένοντας, κάτι που σημαίνει ότι στις δύο φορές είναι κρίση για να απολύεται, αλλά να παραμένει διατηρητέος και να μην προάγεται. Αυτό αποτελεί χαλάρωση της συγκεκριμένης πρόνοιας, επεσήμανε η κα. Αριστοτέλους και αν κάποιος έρθει στο όριο σωματικού βάρους που καθορίζει η νομοθεσία, να μπορεί να μπει στον κατάλογο των κρίσεων. Τόνισε, δε, ότι η εν λόγω πρόνοια είναι υπέρ των μελών του στρατού, καθώς θα τους επηρεάζει θετικά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξηγήθηκε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό το κριτήριο, ωστόσο σε άλλες χώρες υπάρχει και στόχος της Εθνικής Φρουράς πρέπει να είναι προετοιμάζει τα στελέχη του στρατού να είναι γυμνασμένα και να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο της παχυσαρκίας.

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Άμυνας έχει εκφράσει την άποψη ότι ενδεχομένως να πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο είναι δόκιμο να υπάρχει αναδρομικότητα, ωστόσο η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας υπέδειξε πως δεν έχει εξεταστεί αυτή η παράμετρος, τονίζοντας πως θα πρέπει να περάσει από νομοτεχνικό έλεγχο.

Αναφορικά με τα απροειδοποίητα νάρκοτεστ, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Υπουργείου Άμυνας εξήγησε πως σκοπός είναι η ενίσχυση της απόδοσης των μελών του στρατού, της συγκέντρωσης και της ικανότητας για να προβαίνουν με επαρκή τρόπο στη διενέργεια των καθηκόντων τους. Εξήγησε πως σε περίπτωση που κάποιος εντοπιστεί θετικός στη χρήση παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, να τερματίζεται άμεσα η υπηρεσία του. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, καθώς εγέρθηκε η ανησυχία ότι ενδεχομένως να είναι άτομο που λαμβάνει φαρμακευτική θεραπεία, η κα. Αριστοτέλους σημείωσε πως η χρήση θα επιβεβαιώνεται από τριμελή επιτροπή ιατρών του Υγειονομικού Σώματος που θα συγκροτείται για τον σκοπό αυτόν εντός 15 ημερών από την ημερομηνία της εξέτασης. Πρόσθεσε, δε, ότι σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός και τερματιστεί η εργασία του, θα μπορεί να κάνει ένσταση και να ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις.

Αναφορικά με το θέμα για αλλαγή στα κριτήρια για διαγραφή και επαναγραφή στις στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα, από πλευράς Υπουργείου Άμυνας εξηγήθηκε πως υπάρχει μία διαφορά στα κριτήρια που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και διαφορετικά στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα τα κριτήρια είναι πιο αυστηρά, καθώς όταν φύγει ένας φοιτητής, δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω. Στην Κύπρο, δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση και όταν έφευγαν φοιτητές, αιτούνταν την επιστροφή. Πρόθεση του Υπουργείου, με την εισαγωγή σχετικών κριτηρίων είναι όπως ρυθμιστεί η κατάσταση για να συνάδει με τα κριτήρια στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στο κριτήριο για κατάργηση του ορίου ηλικίας για το επιστημονικό προσωπικό στην Εθνική Φρουρά, η κα. Αριστοτέλους σημείωσε πως υπάρχει υποστελέχωση και στόχος είναι να καταργηθεί η πρόνοια για το ηλικιακό όριο μέχρι τα 40.

Όσον αφορά στο θέμα της ανέλιξης των υπαξιωματικών γραφείου, η Άννα Αριστοτέλους σημείωσε πως στους κανονισμούς περιλαμβάνεται πρόνοια, βάσει της οποίας τροποποιείται η διαδικασία για να μπορούν να ανελιχθούν στο βαθμό του ανθυπασπιστή Γ’ και όχι Β’, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή. Αυτό, όπως είπε η κα. Αριστοτέλους, εντάσσεται στο πλαίσιο των τροποποιήσεων που έγιναν για τους υπαξιωματικούς γραφείου, με τη δημιουργία ξεχωριστών επετηρίδων και συνάδει με το γεγονός ότι οι αξιωματικοί γραφείου ανελίσσονται μέχρι το βαθμό του αντισυνταγματάρχη, δηλαδή, δύο βαθμούς πριν από το βαθμό του ταξίαρχου, ο οποίος είναι κατά κύριο λόγο, ο ανώτερος βαθμός στον οποίο μπορεί να ανελιχθεί αξιωματικός, πλην των δύο υποστράτηγων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για το συγκεκριμένο κριτήριο, ότι ενδεχομένως να προκύψουν αντιδράσεις από τη συγκεκριμένη πρόνοια, δεδομένου ότι υπάρχουν υπαξιωματικοί που εκτελούν χρέη γραφείου, λόγω θεμάτων υγείας ή τραυματισμών.

Δειτε Επισης

Μπήκε ξανά τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ-Ξεκίνησαν οι εργασίες στην «Ηλέκτρα»
Χωρίς ρεύμα για τέσσερις ώρες διάφορες περιοχές σε Λεμεσό και Πάφο την Τρίτη λόγω εργασιών
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα με διαφορά δεκαπέντε λεπτών-Ψάχνουν τα αίτια οι Αρχές
Σε διαθεσιμότητα τρεις λειτουργοί του Τμήματος Δασών για τα πτητικά μέσα-Επιστολή Παναγιώτου σε ΕΔΥ
Αξιολογούν την κατάσταση στο φράγμα Μαυροκολύμπου και λαμβάνουν αποφάσεις για επιδιόρθωση οι Αρχές
Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στο μενού του καιρού-Στους 16 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενώνουν δυνάμεις για τις κοινές προκλήσεις του Ελληνισμού Σαμαράς, Μυλωνάς και Ευσταθίου
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική για διαβήτη-Προσεχώς η απόφαση Δικαστηρίου για τον διαγωνισμό αντλιών ινσουλίνης
Το κρυφτούλι Αστυνομίας-Σαββίδη και το απόλυτο θέατρο του παραλόγου που εξευτελίζει την κατάσταση
Αλλάζει τα κριτήρια για προαγωγές στο στρατό το ΥΠΑΜ-Όσα προωθούνται ενώπιον της Βουλής