Πρόταση για επέκταση του λιμανιού Βασιλικού με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση

Πρόταση για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ του έργου επέκτασης του λιμανιού Βασιλικού για σκοπούς δημιουργίας νέου βιομηχανικού λιμανιού, υπό τη διαχείρισή της, υπέβαλε η Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων η αίτηση, η οποία υποβλήθηκε την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου σε συνέχεια της πρόφατης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, αφορά το πρόγραμμα «Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη-Connecting Europe Facility» (CEF), το οποίο καλύπτει έργα που σχετίζονται με τις υποδομές του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

Αναφέρεται ότι η επέκταση περιλαμβάνει την κατασκευή εννέα νέων κρηπιδωμάτων με συνολικό μήκος 2.355 μέτρα, κυματοθραυστών, την εκβάθυνση διαύλου προσέγγισης και αξιοποίηση του χερσαίου χώρου.

Στόχος η αύξηση της χωρητικότητας του λιμανιού σε 1.772 πλοία τον χρόνο και με συνολικό κόστος κατασκευής €350 εκ. σε σημερινές τιμές.

Η κατασκευή του έργου προωθείται σε φάσεις και για τη «Φάση Α» συνολικού προϋπολογισμού €85 εκ υποβλήθηκε πρόταση στο ανταγωνιστικό ταμείο CEF για συγχρηματοδότηση ποσού ύψους €38,5 εκ.

Όπως σημειώνεται, για το εν λόγω έργο διεξήχθη μελέτη βιωσιμότητας και αναγκαιότητας, από την οποία διαφάνηκε η τεράστια σημασία της επέκτασης βάσει και των προτύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πράσινη ενέργεια, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού το Λιμάνι Βασιλικού βρίσκεται σε εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας τοποθεσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αψήφησαν το κρύο και κουνήθηκαν στους ρυθμούς της παιδικής καρναβαλίστικης παρέλασης στη Λεμεσό (pics)
Εγκαινιάστηκε άλσος αγνοουμένων στα Τρίκαλα-«Οι αγνοούμενοι είναι η πιο οδυνηρή πτυχή της εισβολής»
Τιμήθηκαν οι ήρωες του Αγίου Βασιλείου-«Ζωντανό μέρος της ταυτότητάς μας, κομμάτι της ιστορίας»
Σκυλάκι χάθηκε στο Τρόοδος-Δίνεται αμοιβή από τους ιδιοκτήτες (pics)
Ψηλή η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το Σάββατο-Μέχρι την Πέμπτη στην Κύπρο η Coral
Σε φθίνουσα πορεία η τηλεόραση για την ενημέρωση των νέων, επιλέγουν Social Media-Διαφορετικές προτεραιότητες
Συνεχίζεται η επέλαση της Coral-Νέα πορτοκαλί προειδοποίηση, στους -10 η θερμοκρασία το βράδυ
Κρίσιμες συναντήσεις στο ΥΠΑΝ για το σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών-Κλειδώνουν οι λεπτομέρειες
Απεβίωσε ο πατέρας του βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου
Τελέστηκε η κηδεία της μητέρας και των παιδιών στη Λεμεσό-«Να κρατήσουμε το φως που μας χάρισε η παρουσία τους»