Κάλλας:Tο θέμα της Κύπρου πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

Tο θέμα της Κύπρου πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Καγια Κάλλας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού.

Η Κάλλας η οποία αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία αύριο θα συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και τον Πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Νούμαν Κουρτουλμούς καθώς και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και ΜΚΟ.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι συναντήσεις της Κάλλας με Τούρκους αξιωματούχους αναμένεται να επικεντρωθούν στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας καθώς και στην κατάσταση στην περιοχή: Συρία, Γάζα, τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο Αναντολού, η Κάλλας δήλωσε ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφθώ την Τουρκία. Έχουμε αρκετά θέματα. Πέρα από την περιφερειακή ασφάλεια, μπορούμε να συζητήσουμε επίσης για συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στην ενέργεια. Επομένως, υπάρχει οπωσδήποτε περιθώριο για περισσότερη συνεργασία».

H Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας υπογραμμίζοντας ότι βλέπει την Τουρκία ως έναν σημαντικό παράγοντα συνεργασίας, ιδίως σε περιφερειακά θέματα, ως υποψήφια χώρα για την ΕΕ και ως στρατηγικό εταίρο με κοινά συμφέροντα, δήλωσε, «είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφθώ την Τουρκία και αυτό θα το κάνω πραγματικά στην αρχή της θητείας μου. Έχουμε αρκετά θέματα».

Στη συνέντευξή της η Κάλλας είπε «Και οι δύο (Τουρκία και ΕΕ) ενδιαφερόμαστε για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι το κοινό μας ενδιαφέρον αναφορικά με τη Συρία. Μοιραζόμαστε επίσης το ενδιαφέρον να αναπτυχθεί η χώρα αυτή προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει επίσης η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της χώρας». Για το καθεστώς της υποψήφιας χώρας της Τουρκίας, η Κάλλας είπε ότι «αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε στασιμότητα και υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν σε εναρμόνιση με τα 27 κράτη μέλη. Φυσικά, το θέμα της Κύπρου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, είναι θέματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε. Αυτά λοιπόν είναι τα σημεία επαφής μας».

Δειτε Επισης

Ενθαρρύνει τους δύο ηγέτες ο ΓΓ του ΟΗΕ να συνεχίζουν τις συζητήσεις-«Τίποτα ανακοινώσιμο για την προσωπική απεσταλμένη»
Απαντητική επιστολή της υπ. Γεωργίας σε Αννίτα για υδατικό-«Η Κυβέρνηση προχωρά με συγκεκριμένο σχεδιασμό»
Υπέρ προσπάθειας επανέναρξης συνομιλιών τάχθηκαν πολιτικές ομάδες ΕΚ κατά τη συζήτηση για Κυπριακό
Στις ΗΠΑ ο Χριστοδουλίδης για αναβάθμιση της εικόνας Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού
Για μοίρασμα του νερού που λαμβάνουν τα κατεχόμενα από την Τουρκία μίλησε ο Τατάρ
Στήριξη Χριστοδουλίδη και Τατάρ προς τη λειτουργία της ΔΕΑ με την ευκαιρία της 1000ης συνάντησης
Επιστολή Αννίτας σε ΠτΔ για το υδατικό-Ζήτησε να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο
Παρέμβαση Φουρλά στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κυπριακό-«Η Κύπρος είναι Ευρώπη και η Ευρώπη πυλώνας ασφάλειάς της»
Τον επαναδιορισμό της Ολγκίν αναμένει ο Τατάρ-Επιμένει πως θα έρθει για να βοηθήσει στην υλοποίηση των ΜΟΕ
Συζητήθηκε το Κυπριακό στο Ευρωκοινοβούλιο-«Ο δρόμος προς την επανένωση δεν είναι εύκολος»