Μεγάλη η ανάγκη συνοδών για τα παιδιά με διαβήτη-«Δεν μπορούν οι γονείς να τα ελέγχουν στο σχολείο»
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 23 Ιανουαρίου 2025
Σοβαρά ζητήματα αντιμετωπίζουν οι γονείς παιδιών με διαβήτη, αφού δεν έχει βρεθεί ο τρόπος εντός των σχολικών μονάδων να ελέγχονται τα επίπεδα ζαχάρου τους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πηγαίνουν οι ίδιοι, όσες φορές και αν χρειαστεί, για να τους πραγματοποιούν, αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την ζωή των παιδιών τους σε περίπτωση που δεν χορηγηθεί η κατάλληλη δόση ινσουλίνης.
Μία από τις λύσεις που προτείνει ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμός είναι οι υφιστάμενοι συνοδοί παιδιών που βρίσκονται στα σχολεία να εκπαιδευτούν και να καλυφτούν νομικά, ώστε να μπορούν να ελέγχουν τα παιδιά με διαβήτη, ο αριθμός των οποίων χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται.
Μιλώντας στον REPORTER, η πρόεδρος του Συνδέσμου, Στέλλα Σκουρουμούνη, ανέφερε πως τα διαβητικά παιδιά δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα αυτών των οποίων μπορούν να έχουν συνοδό, ωστόσο είναι απαραίτητη η συνδρομή τους αφού θα μπορούν να τα προσέχουν και σε περίπτωση αλλαγής της διάθεσής του, απλά να προχωρήσουν στην μέτρηση του ζαχάρου τους. Όπως εξήγησε η αλλαγή συμπεριφοράς σε ένα παιδί με διαβήτη είναι η πιο σημαντική ένδειξη υπογλυκαιμίας και θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Σημείωσε πως ο Σύνδεσμός αυτό που έχει προτείνει είναι οι συνοδοί που βρίσκονται ήδη στα σχολεία, να μπορούν να κάνουν αυτές τις μετρήσεις στα διαβητικά παιδιά και αν χρειαστεί να τους δώσουν ινσουλίνη, ενώ εξήγησε πως για τα μικρότερα παιδιά που βρίσκονται στην πρώτη τάξη του δημοτικού, στα νηπιαγωγεία και στις προδημοτικές δεν είναι εκπαιδευμένα για να μπορούν να ελέγχουν τα ίδια το ζάχαρό τους, οπότε είναι απαραίτητη η παρέμβαση ενός ενήλικα.
Αποτέλεσμα είπε η κ. Σκουρουμούνη είναι το πρόβλημα των παιδιών με διαβήτη να διαιωνίζεται, αφού ούτε οι δάσκαλοι ούτε οι συνοδοί καλύπτονται νομικά για να μπορούν, είτε να ελέγχουν τα επίπεδα ζαχάρου ενός παιδιού, είτε να τους βάζουν ενέσεις ινσουλίνης όταν χρειάζεται. Επισήμανε παράλληλα πως έχουν γίνει επαφές με τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και ο ίδιος ο Σύνδεσμός εξέφρασε την πρόθεση να επωμισθεί το κόστος εκπαίδευσης των συνοδών από εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές.
Είπαν σε μητέρα παιδιού να αλλάξει σχολείο
Στη συνέχεια η πρόεδρος του Διαβητικού Συνδέσμου αναφέρθηκε σε πρόσφατη περίπτωση μαθητή της πρώτης τάξης του δημοτικού ο οποίος διαγνώστηκε με διαβήτη τα Χριστούγεννα. Όταν η μητέρα ενημέρωσε το σχολείο την έστειλαν στο Επαρχιακό Γραφείο Λευκωσίας και της είπαν ότι από τη στιγμή που η σχολική μονάδα στην οποία φοιτά ο γιος της δεν έχει συνοδό, θα ήταν προτιμότερο να πάει σε άλλο σχολείο. «Η μητέρα μας διερωτήθηκε πως είναι δυνατό ένα παιδί της πρώτη τάξης του δημοτικού που μόλις προσαρμόστηκε, τον βρήκε ο διαβήτης και του αναστάτωσε τη ζωή, θα πρέπει δηλαδή να πάει σε συγκεκριμένο σχολείο που ήδη η συνοδός προσέχει άλλα δύο παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα η κ. Σκουρουμούνη επισήμανε πως έγιναν πολλές συζητήσεις με τους αρμόδιου αλλά έμειναν σε αυτές χωρίς να γίνουν έργα, ενώ εξήγησε πως ο νεανικός διαβήτης δεν είναι τόσο απλός, διότι αν δεν υπάρξει η κατάλληλη προσοχή με τα παιδιά αυτά, θα έχουν πολλές επιπλοκές.
Ερωτηθείσα εάν υπάρχει έλλειψη παιδείας πάνω στα θέματα που παιδικού διαβήτη στην Κύπρο, επιβεβαίωσε το γεγονός τονίζοντας πως αυτή η έλλειψη παρατηρείται ιδιαίτερα στους γονείς. Όπως εξήγησε, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που όταν διαγνωστεί το παιδί τους, χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους γιατί δεν γνωρίζουν τι είναι η ασθένεια. «Στον νεανικό διαβήτη μόνο με την χορήγηση ινσουλίνης, θα μπορεί ένα παιδί να έχει μία φυσιολογική ζωή και μέχρι να φτάσει σε μία ηλικία που μπορεί να βάλει ειδική αντλία, ενώ σε περιπτώσεις υπογλυκαιμίας μπορεί να φτάσει σε τόσο σοβαρό επίπεδο που να πέσει σε κόμμα αν δεν ελεγχθεί σωστά».
Ταυτόχρονα τόνισε πως έχουν γίνει μεγάλα τεχνολογικά βήματα για τα ζητήματα του διαβήτη και στο ζήτημα της αντλίας που χορηγεί την ινσουλίνη και στους μετρητές ζαχάρου, αφού όπως είπε οι διαβητικοί μπορούν πλέον να τα λαμβάνουν δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ.
Καταλήγοντας επισήμανε πως ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος θα προσπαθήσει να προωθήσει το ζήτημα με τους συνοδού, ωστόσο δεν βλέπουν κινήσεις από τα δύο αρμόδια Υπουργεία, με τους πυρήνες μάθησης και εκπαίδευσης που έχουν για να προχωρήσει το θέμα και να δουν ποιοι συνοδοί μπορούν να εκπαιδευτούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: