Με δέσμη αλλαγών ενισχύεται η στήριξη στα παιδιά υπό τη φροντίδα του κράτους-Όσα προωθούνται

Δέσμη αλλαγών προωθεί η Κυβέρνηση, αναφορικά με τις νομοθεσίες για τα παιδιά που βρίσκονται υπό τη φροντίδα του κράτους, με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να παρουσιάζεται έτοιμο να ανοίξει μία συζήτηση, ώστε να διορθωθούν κενά και να δυναμώσουν κάποιες πρόνοιες στο Νόμο, με στόχο το καλύτερο για εκείνα τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Τα νομοσχέδια που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο θα οδηγηθούν στη Βουλή, με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να ζητά όπως αυτά ζητηθούν άμεσα και πριν το καλοκαίρι να υπάρχει αλλαγή στη νομοθεσία.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας είχε ετοιμάσει νομοσχέδιο, που άπτεται του θέματος της αναδοχής, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει τις υφιστάμενες νομοθεσίες, σε μία προσπάθεια να αλλάξουν κάποια σημεία, ώστε να μην υπάρχουν κενά σε θέματα που αφορούν τόσο τους ανήλικους, όσο και τα παιδιά που ενηλικιώνονται και παραμένουν υπό την φροντίδα του κράτους. Ουσιαστικά, με το νομοσχέδιο για τον περί της Μεταχείρισης Παιδιών υπό τη νομική φροντίδα του κράτους, στόχος του Υφυπουργείου είναι όπως εκσυγχρονιστεί το νομικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες, καθώς επίσης και η ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα εν λόγω παιδιά.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή, βάσει της νομοθεσίας, αρκετές διαδικασίες πραγματοποιούνται στη βάση εγκυκλίων και με τις αλλαγές που προωθεί το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, σκοπός είναι να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο, που θα αποτελεί ομπρέλα για τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά υπό τη φροντίδα του κράτους, για όλες τις διαδικασίες που θα καιθοριστούν με νομοθεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη Βουλή αναβαθμισμένο νομοσχέδιο για την Αναδοχή-Οι πρόνοιες που περιλαμβάνει και τι αλλάζει

Ανάμεσα στις πρόνοιες που προωθούνται από πλευράς Κυβέρνησης είναι ότι πλέον νομοθετείται το δικαιώμα των παιδιών να έχουν συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που τους απασχολούν, αναλόγως της ωριμότητάς τους, ενώ υπάρχει πρόνοια και για επέκταση της παροχής στήριξης μέχρι και τα 21, σε μία προσπάθεια να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση στην ενηλικίωση. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα μέτρα στήριξης και φροντίδας που προωθεί το Υφυπουργείο είναι και η συνέχιση της συνεργασίας με επαγγελματία για σκοπούς επαγγελματικής κατάρτισης και κοινωνικής ενσωμάτωσης, καθώς και η οικονομική ενίσχυση για σπουδές, για αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού και γενικότερα για την ομαλή συνέχιση της οικογενειακής / επαγγελματικής ζωής.

Στο μεταξύ, στις αλλαγές που έχει προωθήσει η Κυβέρνηση είναι ότι πλέον νομοθετείται και η συγγενική αναδοχή, που ουσιαστικά αφορά στις περιπτώσεις των παιδιών που τοποθετούνται σε συγγενικά τους πρόσωπα, όταν για οποιοδήποτε λόγο απομακρύνονται από το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον. Επίσης, προωθείται και η διημερεύουσα αναδοχή, στην οποία τα παιδιά δεν θα διανυκτερεύουν με την ανάδοχή οικογένεια, αλλά θα περνούν ένα σημαντικό χρόνο μαζί.

Πέραν τούτο, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θέλει να αλλάξει τη νομοθεσία για να παρέχεται στήριξη στα παιδιά που βρίσκονται υπό τη νομική φροντίδα του κράτους, ώστε να μπορούν να έχουν βοήθεια και στην εξεύρεση εργασίας, που είναι αρκετά σημαντικό για ένα άτομο.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συνέχεια θα τεθεί προς συζήτηση, στην αρμόδια Επιτροπή. Στόχος είναι όπως υπάρξει αλλαγή πριν το καλοκαίρι, όταν και ολοκληρώνονται οι εργασίες της Βουλής.

Αλλαγές και για τα κέντρα ημέρας

Παράλληλα με τις αλλαγές για την αναδοχή, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θέλει να αναβαθμίσει και τις υπηρεσίες που παρέχονται στα παιδιά που είναι υπό τη νομική φροντίδα του κράτους και διαμένουν στις στέγες. Προς αυτό το σκοπό, προωθεί ένα μοντέλο για κέντρο ημέρας και στη Λεμεσό, στο πρότυπο του αντίστοιχου κέντρου στη Λευκωσία.

Σημειώνεται ότι στο κέντρο ημέρας στη Λευκωσία, είχαν συγκεντρωθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες παρακολουθούν ένα παιδί υπό τη νόμιμη φροντίδα του κράτους και μέσα από εξατομικευμένα προγράμματα, μπορούν να τους παρέχουν τη στήριξη που χρειάζονται. Το εν λόγω κέντρο λειτούργησε τον Οκτώβριο του 2023 και στόχος είναι εντός του 2025 να λειτουργήσει και στη Λεμεσό. Σημειώνεται πως για τις εν λόγω αλλαγές δεν χρειάζεται οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, καθώς πρόκειται για μία πολιτική απόφαση.

Δειτε Επισης

«Ακλόνητη υποστήριξη» σε Ισραήλ υποσχέθηκε ο Ρούμπιο σε Νετανιάχου
Πυρκαγιά σε παλιές κατοικίες στη Λευκωσία-Επηρεάστηκαν και διπλανά υποστατικά
Παρανάλωμα του πυρός όχημα στην Αραδίππου-Διερευνώνται τα αίτια της φωτιάς
Ανησυχία Δημάρχου Λεμεσού για το «Πληρώνω όσο Πετώ»-«Αναγκαία η στήριξη του κράτους»
Εντοπίστηκε και κατηγορήθηκε 54χρονος για επίθεση και κλοπή από διανομέα στη Λεμεσό
Πυρκαγιά σε όχημα 30χρονου στη Λεμεσό-Διερευνά εμπρησμό η Αστυνομία
Ο Τραμπ ονομάζει πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ πρώην επικεφαλής αλυσίδας φαστ-φουντ
Στο Νοσοκομείο δυο πρόσωπα μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Λάρνακα-Εισέπνευσαν καπνό
Οι κολομβιανές αρχές κατάσχεσαν πάνω από 8 τόνους κοκαΐνη που είχαν προορισμό την Ισπανία
Βροχές και τοπικές καταιγίδες στο καιρικό μενού-Η πρόγνωση μέχρι την Κυριακή