Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Τιμώντας σήμερα τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου παίρνουμε προσανατολισμό πορείας και επαναβεβαιώνουμε τη θέλησή μας, για συνέχιση της δικής του εθνικής γραμμής, που στόχευε στην κατοχύρωση της παραμονής μας, σε συνθήκες ασφαλείας και ελευθερίας, στη γη των πατέρων μας, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ευχόμενος ο Μακάριος να γίνει το μέτρο, με το οποίο θα μετρούμε την εθνική, αλλά και την απλή ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας.

Σε χαιρετισμό του, στην καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είπε πως κυβερνώντες και λαός  πρέπει να σκέφτονται σε κάθε σχεδιαζόμενο βήμα τους πώς θα δρούσε σε ανάλογη περίπτωση ο Μακάριος, προτρέποντας να πράττουν και αυτοί το ίδιο.

 Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, «ας μη θυσιάσουμε την ουσία χάριν του χρόνου, όπως μερικοί σήμερα το ζητούν, γιατί το μόνο που θα πετύχουμε σε τέτοια περίπτωση θα είναι την επιτάχυνση της τουρκοποίησης της πατρίδας μας», για να σημειώσει ότι δεν πρέπει «να ξεχνούμε εκείνο που στα τελευταία τραγικά χρόνια της ζωής του μας έλεγε ο Μακάριος, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν συνθήκες αμετάβλητες».

Αναφερόμενος περαιτέρω στον Μακάριο, είπε πως «κάθε εκδήλωση προς τιμή του Εθνάρχη Μακαρίου, οποιαδήποτε μορφή και οποιοδήποτε περιεχόμενο κι αν έχει, αποτελεί κέντρισμα για αγώνα», για να προσθέσει πως «ακόμα κι όταν βρισκόταν ο Μακάριος σ’ αυτή τη ζωή, η μορφή του εξαγνισμένη από τους συνεχείς αγώνες για ελευθερία και δικαίωση του λαού του, δεν παρέπεμπε σε κάτι κατώτερο από τους δικούς του αγώνες».

Ανέφερε, επίσης, ότι «και σήμερα, τα μεγάλα ελλείμματα που παρατηρούνται σε όλους τους τομείς της κυπριακής ζωής από τη μακροχρόνια φυσική απουσία του, σε αναζήτηση των αγώνων του παραπέμπουν».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι «ο Μακάριος δεν αποτελεί για μας παρελθόν. Βρίσκεται σ’ ένα διαρκή διάλογο με την Ιστορία. Είναι και θα παραμείνει πάντα η μεγάλη προσωπικότητα της Κύπρου».

Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ανέφερε πως «ο Μακάριος δεν ήταν όργανο που αντιλάλησε απλώς ξένους ήχους», σημειώνοντας ότι «η φωνή του δεν ήταν αντήχηση της ιδεολογίας της εποχής του, ούτε και απλή έκφραση της προγονικής αρετής».

Συνέχισε λέγοντας πως ο Μακάριος «ήταν πλαστουργός δικών του σκοπών που βασίζονταν, ασφαλώς, στις παρακαταθήκες των προγόνων, στις χριστιανικές και ελληνικές αξίες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν, όμως, απ’ αυτόν δημιουργικά, ελεύθερα, συνειδητά και εκφράστηκαν στις χρονικές συντεταγμένες του καιρού του και στις γεωγραφικές συντεταγμένες της Κύπρου».

«Γι’ αυτό», σημείωσε, «και κατάφερε να ρίξει τον επαναστατικό χείμαρρο που από το 1931 κατέκλυζε ασυντόνιστα την Κύπρο, στη σωτήρια κοίτη του. Έγινε ο οδηγών εγκέφαλος και ο εμψυχωτής του επαναστατημένου λαού, ο νέος Μωυσής που ηγήθηκε της εξόδου του λαού του από τη δουλεία αιώνων στην απολύτρωση».

Αναφερόμενος στη ζωή του, είπε ότι «όσο πολυκύμαντη και τρικυμιώδης κι αν υπήρξε, ήταν οργανωμένη η εργασία του, μεθοδευμένη η προσφορά του, πάντα καλομελετημένη, γι’ αυτό και στα 64 χρόνια της ζωής του επιτέλεσε έργο αιώνων».

Όπως πρόσθεσε «γνώριζε να εκτιμά τις συγκυρίες και να αξιοποιεί επιτυχώς τις ευκαιρίες», σημειώνοντας ότι «υπερασπιζόμενος τα δίκαια του λαού του γνωρίστηκε ανυποχώρητος τόσο σε φιλικές τάχα υποδείξεις, όσο και σε απειλές».

Επιπροσθέτως, είπε πως «υπήρξε ασυμβίβαστος στις αρχές του και δεν δίστασε να έλθει σε αντιπαράθεση -όχι μόνο με τους ξένους, τους Άγγλους, τους Τούρκους, τη Χούντα (κι αυτοί ξένοι ήσαν)- αλλά και με μια σειρά ελληνικών κυβερνήσεων, που είχαν μια κοντόφθαλμη πολιτική και τους έλειπε το ευρύτερο όραμα της φυλής».

«Δεν άρκεσε, δυστυχώς, η μεγαλοσύνη του ηγέτη για να αποσοβηθεί το κακό. Άφρονες, που είχαν το ακαταλόγιστο, αλλά και συνειδητοί προδότες, μίσθαρνα ξένων δυνάμεων, άνοιξαν τις πύλες στον εχθρό, έφεραν την καταστροφή στην Κύπρο και επιτάχυναν τον θάνατο του Μακαρίου», είπε ακόμα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος σημείωσε, ωστόσο, πως ο Θεός, μας τον χάρισε, έστω και για λίγο μετά την καταστροφή, για να μας αφήσει υποθήκες ζωής και να μας χαράξει την πορεία του αγώνα για απελευθέρωση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη