Ιερακοθηρία για έλεγχο υπερπληθυσμού της φάσσας συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος

Πρόταση για νομοθετικό πλαίσιο ώστε να επιτρέπεται η ιερακοθηρία (δηλ. η θηρευτική δραστηριότητα με γεράκι ή οποιοδήποτε είδος αρπακτικού πτηνού), κατόπιν υπουργικού διατάγματος, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, μετά από εισήγηση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύσανθου Σαββίδη, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες γεωργοί στην Πάφο, λόγω της ζημιάς που προκαλούν στις καλλιέργειες οι φάσσες.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ο Γιώργος Έλληνας, ένας εκ των επαγγελματιών γεωργών από την Πάφο, που έθεσαν ενώπιον της Επιτροπής το πρόβλημα, ο πληθυσμός της φάσσας έχει αυξηθεί σημαντικά στην Πάφο, από την περιοχή των Κουκλιών μέχρι και τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας, με αποτέλεσμα τα πουλιά να καταφεύγουν σε καλλιέργειες λαχανικών και φρούτων, αναζητώντας τροφή και να προκαλούν εκτεταμένη ζημιά, έως και ολική καταστροφή σε καλλιέργειες.

Ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι η περιοχή στην οποία παρατηρείται το πρόβλημα είναι κλειστή περιοχή, δηλαδή δεν επιτρέπεται το κυνήγι, καθώς κοντά στις καλλιέργειες βρίσκονται μεμονωμένες κατοικίες. Έτσι, δεν μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των πουλιών αυτών, ενώ την ίδια στιγμή ευνοείται ο πολλαπλασιασμός του αριθμού των πουλιών στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου υπάρχουν πολλά δέντρα.

Η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Σαββίδης, προβλέπει ρύθμιση της εξουσίας του αρμόδιου Υπουργού να καθορίζει με διάταγμα τις περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η γερακοθηρία, ώστε να ελέγχεται ο πληθυσμός ειδών της άγριας πανίδας που προκαλεί ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες σε περιοχές, οι οποίες είναι προστατευόμενες και στις οποίες δεν επιτρέπεται το κυνήγι.

Ο κ. Σαββίδης επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι η γεωργία είναι ένα επάγγελμα που συνεχώς φθίνει και το εισόδημα των γεωργών δεν είναι σταθερό, γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ανέφερε, επίσης, ότι απέστειλε ερώτημα στο Ταμείο Θήρας, σχετικά με το εάν υπάρχει ταμείο για αποζημιώσεις σε γεωργούς που πλήττονται από φάσσες, εισπράττοντας την απάντηση ότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για ζημιές από άγρια πτηνά.

«Η ιερακοθηρία είναι μια πανάρχαια τέχνη, που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά», ανέφερε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ελλάδα και ότι με αυτή έχουν καταφέρει να μειώσουν τον αριθμό πτηνών που προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι η Υπηρεσία Θήρας φάνηκε να τοποθετείται θετικά και ότι εξέφρασε την πρόθεση να παρουσιάσει σχετικό νομοσχέδιο. Ο Βουλευτής πρόσθεσε ότι λόγω της επείγουσας φύσης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και λόγω της καθυστέρησης που μπορεί να έχει η ετοιμασία νομοσχεδίου, θα γίνει προσπάθεια να προωθηθεί η πρόταση νόμου.

Σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο να βρει κανείς εκπαιδευτές γερακιών σήμερα, όμως ανέφερε ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εκπαιδευτές γερακιών από το εξωτερικό να έρθουν στην Κύπρο για να εκπαιδεύσουν γεράκια. Ο κ. Έλληνας εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα κινηθεί η Υπηρεσία Θήρας προς αυτή την κατεύθυνση για να αξιοποιήσει τα γεράκια, ώστε να προστατευθούν και οι γεωργοί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο πατέρας του βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου
Τελέστηκε η κηδεία της μητέρας και των παιδιών στη Λεμεσό-«Να κρατήσουμε το φως που μας χάρισε η παρουσία τους»
BINTEO: Δείχνει τα δόντια της η Coral-Νυφάδες χιονιού και χαλάζι σε διάφορες περιοχές (Pics)
«Μάνα και γιοι, η μοίρα τους ένωσε στη ζωή και την αιωνιότητα»-Κηδεύτηκαν άλλοι τρεις ήρωες της εισβολής
Καταδικάζει τον τρόπο αντιμετώπισης και παράδοσης σορών ομήρων από Χαμάς το ΥΠΕΞ της Κύπρου
Στη Γερμανία ηπατολόγος από Κύπρο για εκπαίδευση
Πορτοκαλί προειδοποίηση για χαμηλές θερμοκρασίες, φθάνουν μέχρι και στους μείον έντεκα
Απάντηση Μιχαηλίδου για τις εκδρομές μαθητών στα κατεχόμενα-Ζητά παύση της το ΕΛΑΜ
Ο πατέρας του Κυπριανού για το θάνατο του παιδιού του στα Τέμπη-«Είχε κοκκινίλες στα χέρια του,μύριζε πολύ έντονα χημικά»
Η τελευταία πράξη του δράματος-Το ύστατο χαίρε στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στη Λεμεσό