Κατέθεσε προτάσεις για τους «εγκλωβισμένους» αγοραστές το ΥΠΕΣ-Ευρεία σύσκεψη για να βρεθούν λύσεις
16:21 - 22 Ιανουαρίου 2025
Κείμενο, με περίπου 10 προτάσεις, σε σχέση με την αντιμετώπιση του θέματος των «εγκλωβισμένων» αγοραστών ακινήτων, οι οποίοι συνολικά ανέρχονται στους 9.497, έδωσε την Τετάρτη το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ), στους εμπλεκόμενους φορείς για να δώσουν τα σχόλια τους εντός μιας εβδομάδας και να διαμορφωθεί στη συνέχεια το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στην Βουλή για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
Αυτό ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ελίκκος Ηλία, ύστερα από σύσκεψη της ad hoc ομάδας εργασίας που συστάθηκε για την εξεύρεση τρόπου προστασίας των εγκλωβισμένων αγοραστών
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Βουλευτές Άριστος Δαμιανού και Πανίκος Λεωνίδου, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, εκπρόσωποι του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ), του Υπουργείου Οικονομικών, της Νομικής Υπηρεσίας, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Τραπεζών και του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ είπε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, ούτως ώστε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στη νομοθεσία, προκειμένου να ξεκινήσει ξανά το ΤΚΧ την εξέταση αιτήσεων» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν 9.497 περιπτώσεις εγκλωβισμένων αγοραστών, από τους οποίους οι 4.080 έχουν τίτλους ιδιοκτησίας για τις μονάδες τους, ενώ 5.417 δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας.
Αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο, τη Βουλή και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, για να εξευρεθούν λύσεις στο θέμα της αντισυνταγματικότητας του νόμου, ο κ. Ηλία είπε ότι «μετά την απόφαση του Εφετείου στις 20 Ιουνίου του 2024, το Κτηματολόγιο ουσιαστικά σταμάτησε την εξέταση αιτήσεων εγκλωβισμένων αγοραστών και έκτοτε γίνεται μια προσπάθεια τόσο από το Υπουργείο όσο και από το ΤΚΧ αλλά και τη Βουλή και τους υπόλοιπους εταίρους, οι οποίοι ήταν εδώ σήμερα μαζί μας για να βρούμε λύσεις ούτως ώστε το θέμα της αντισυνταγματικότητας του νόμου να επανεξεταστεί».
Ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να εξευρεθούν λύσεις, ώστε «να βοηθήσουμε όσους περισσότερους μπορούμε και από τις δύο αυτές κατηγορίες των εγκλωβισμένων αγοραστών».
Σύμφωνα με τον κ. Ηλία, το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το ΤΚΧ έδωσε ένα κείμενο, το οποίο θα εξεταστεί από τους συμμετέχοντες που ήταν σήμερα στη συνεδρίαση και πρόσθεσε πως «δόθηκε μια εβδομάδα για να μας επιστρέψουν τα σχόλιά τους και θα επεξεργαστούμε ένα τελικό κείμενο, το οποίο θα διαβιβάσουμε στη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση και να προχωρήσουμε στην τροποποίηση της νομοθεσίας».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει βούληση από πλευράς τραπεζών και εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων να συνεχίσουν την αναστολή των εκποιήσεων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως υπήρξε εκ νέου δέσμευση τους και «ότι θα συνεχίσει η αναστολή των εκποιήσεων ακινήτων, τα οποία έχουν αιτήσεις εγκλωβισμένων αγοραστών και αυτό μας ικανοποιεί πάρα πολύ».
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Άριστος Δαμιανού είπε ότι «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο νομικό ζήτημα».
«Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει μια σειρά από περίπου 10 προτάσεις», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η λογική είναι, εφόσον τεκμηριωθεί ότι ο αγοραστής, καλή τη πίστη, έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις και στον βαθμό που απαιτείται συγκατάθεση των πιστωτικών ιδρυμάτων, να μπορεί να προχωρήσει αρχικά στην τιτλοποίηση και μεταβίβαση επ’ ονόματί του».
Ο κ. Δαμιανού είπε ότι «αυτή η απλή εξίσωση έχει πάρα πολλές διαδικαστικές προϋποθέσεις και είναι αυτά που συζητούμε σήμερα, μαζί και με τους εμπλεκόμενους φορείς, διότι ο στόχος είναι να ψηφιστεί κάτι, το οποίο να μην προσβληθεί στα δικαστήρια πάλι από τις τράπεζες, είτε τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων».
Πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με το ΤΚΧ και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως (ΤΠΟ), το ΥΠΕΣ προσπαθεί να βρει την βέλτιστη λύση.
Ο κ. Δαμιανού ευχαρίστησε το Υπουργείο Εσωτερικών για την πρωτοβουλία να συντονίσει αυτή την προσπάθεια που «είναι συλλογική και κοινή» και εξέφρασε την εκτίμηση πως «με προσπάθεια από την Επιτροπή της Βουλής και τα κόμματα, μπορούμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε μια νέα νομοθεσία για αυτά τα ζητήματα».
Κληθείς να πει πόσοι εκτιμάται ότι θα μείνουν εντός της νέας ρύθμισης, ο κ. Δαμιανού είπε ότι «αν στην πορεία αγγίξουμε και τα πολεοδομικά ζητήματα, πιθανόν η μεγάλη πλειοψηφία των εγκλωβισμένων αγοραστών να μπορέσει να δρομολογήσει λύση στο πρόβλημά του».
Με τη σειρά του, ο Βουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Πανίκος Λεωνίδου ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου καθώς τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Νομικών που εδώ και πάρα πολύ καιρό προσπαθούν να βρουν μια λύση ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Εφετείου.
«Συζητάμε για ένα πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα, ένα πολύπλοκο και νομικά αν θέλετε διφορούμενο», ανέφερε και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτό, «προσπαθήσαμε να βρούμε κάποιες διεξόδους, που νομίζω σήμερα είμαστε πάρα πολύ κοντά να βρούμε κάποιες λύσεις, οι οποίες ενδεχομένως να λύσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα».
Ο κ. Λεωνίδου είπε ότι δεν λέει ότι «θα το λύσουν απόλυτα, αλλά τουλάχιστον η κοινή προσπάθεια που κάνουμε Υπουργείο, Βουλή, Νομική Υπηρεσία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά και η πλευρά των τραπεζών, φαίνεται ότι μπορούμε να βρούμε λύση, νοουμένου ότι η κάθε πλευρά θα λειτουργήσει καλόπιστα».
«Το κυρίαρχο ζήτημα σε όλη τη συζήτηση, είναι ποιοι είναι οι καλόπιστοι για να τους προστατεύσουμε», ανέφερε και πρόσθεσε πως «στόχος και του νομοθέτη δεν είναι να προστατεύσει τον κακόπιστο», αλλά «να προστατεύσουμε τους καλόπιστους ανθρώπους, οι οποίοι προέβησαν σε κάποιες ρυθμίσεις που δεν προχώρησαν και έχουν μείνει εκτεθειμένοι».
Επίσης, ο κ. Λεωνίδου είπε πως «ενδεχομένως να υπάρξει αποτύπωση του τι σημαίνει καλόπιστος, τουλάχιστον ενδεικτικά, για να μπορεί κάποιος, ο όποιος πληροί τις προϋποθέσεις, αν η τράπεζα είναι κακόπιστη, να πάει στο δικαστήριο ή το ανάποδο».
«Αν η τράπεζα νιώθει ότι είναι κακόπιστος ο ‘εγκλωβισμένος’ κι αυτή να έχει το δικαίωμα (να προσφύγει στο δικαστήριο)», ανέφερε και πρόσθεσε πως «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο που θα λύνει με δίκαιο τρόπο τα προβλήματα».
Πηγή: ΚΥΠΕ