Βουλευτές, τοπικοί φορείς χαιρετίζουν πρόθεση λειτουργίας σχολής ελληνικού πανεπιστημίου στην Αμμοχώστο
15:51 - 22 Ιανουαρίου 2025
Την πρόθεση για τη λειτουργία σχολής ελληνικού πανεπιστημίου στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου χαιρέτισαν την Τετάρτη, Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής Αμμοχώστου.
Όπως αναφέρθηκε επίσης στην Επιτροπή, ένα από τα θέματα στην ατζέντα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου περί τα μέσα Φεβρουαρίου, θα αφορά και αυτό το ζήτημα.
Η Επιτροπή ξεκίνησε συζήτηση για την ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας πανεπιστημιακού ιδρύματος στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, θέμα που κατατέθηκε από τους 11 Βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου.
Στα αρχικά του σχόλια, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ο οποίος είναι εκ των εισηγητών, σημείωσε ότι έχει ενημερωθεί η Κυβέρνηση «για το δίκαιο αίτημα» για δημιουργία και λειτουργία πανεπιστημιακού ιδρύματος στην επαρχία Αμμοχώστου αλλά δεν έχουν λάβει απάντηση. Σημείωσε ότι είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας για τις μελλοντικές γενεές και ότι πέραν από το ότι θα συμβάλει στην πνευματική αναβάθμιση της επαρχίας διεκδικούν ίσες ευκαιρίες μόρφωσης για την επαρχία. Είπε ότι είναι «ζήτημα ίσης μεταχείρισης, ισότητας και δικαιοσύνης».
Αναφέρθηκε στη λειτουργία σχολών του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο και στη Λάρνακα, και είπε ότι η Αμμόχωστος είναι η μοναδική επαρχία στην οποία δεν λειτουργεί πανεπιστημιακό ίδρυμα. Πρόσθεσε ότι η επαρχία έχει τον πληθυσμό για την ίδρυση πανεπιστημιακού ιδρύματος και ότι η λειτουργία τέτοιου ιδρύματος θα συμβάλει στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και στο να αντιμετωπιστεί η εποχικότητα.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, υπενθύμισε ότι η Αμμόχωστος είναι η τελευταία επαρχία που διεκδικεί πανεπιστήμιο.
Ο Μιχάλης Γιακουμής, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, αναφερόμενος στην παρουσία στη συνεδρία εκπροσώπων από όλη την επαρχία Αμμοχώστου με έντονη την παρουσία της νεολαίας, σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο ασκείται μία πίεση στην πολιτεία από τη Βουλή αλλά και ότι θέλουν απαντήσεις από την Κυβέρνηση. Είπε ότι «είναι και εθνικό χρέος» να αναπτυχθεί η επαρχία.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσπάθεια θα ευοδωθεί και είπε ότι την στηρίζουν ως κόμμα.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Παντελή, ανέφερε ότι έλαβαν επιστολή από τις νεολαίες της επαρχίας και ότι στην απάντησή του το Υπουργείο ανέφερε ότι η ίδρυση πανεπιστήμιου στην επαρχία απαιτεί ψηλούς δημοσιονομικούς πόρους και δεν είναι εφικτό να προωθηθεί στην παρούσα φάση. Πέραν τούτου, το Υπουργείο θα στηρίξει το αίτημα της επαρχίας όσον αφορά τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο, σημείωσε.
Ο Ανδρέας Κασουλίδης, υπεύθυνος για θέματα παιδείας στην Γραμματεία Συντονισμού και Υποστήριξης του Κυβερνητικού Έργου στην Προεδρία, ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η εγκατάσταση ελλαδικού πανεπιστημίου στην ελεύθερη Αμμόχωστο, κάτι που ανάφερε και η Υπουργός Παιδείας, όπως είπε, και ενημέρωσε επίσης ότι προγραμματίζεται επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αμμόχωστο στα μέσα Φεβρουαρίου όπου θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα.
Ο Γιάννης Καρούσος πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου (ΕΟΑΑ), σημείωσε ότι πρώτη φορά βλέπει σύσσωμη την επαρχία Αμμοχώστου να διεκδικεί κάτι «και αυτό λέει πολλά». Ανάφερε ότι έστειλαν επιστολή για ίδρυση πανεπιστημίου στην Αμμόχωστο και ότι δεν έλαβαν κάποια απάντηση. Ο κ. Καρούσος είπε ότι αυτό αφορά σε πολιτική απόφαση και ότι χώροι υπάρχουν παντού στην επαρχία για ίδρυση πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Γιώργος Νικολέττος, σημείωσε ότι η επαρχία έχει τον υψηλότερο δείκτη νεανικότητας στην Κύπρο και «ένα από τα πιο δυναμικά νεανικά πληθυσμιακά προφίλ», καθώς και τους «κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς» τους οποίους μπορούν να εκμεταλλευτούν για απασχόληση των φοιτητών, και έχουν υποδομές. Είπε ότι ως Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας είναι σε ανοικτή διαβούλευση με δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Ελλάδα τα οποία περιμένουν πράσινο φως από την Κυβέρνηση να προχωρήσουν. Σημείωσε επίσης την κοντινή απόσταση της περιοχής από το αεροδρόμιο Λάρνακας και ότι έχουν αυτάρκεια κρατικών υπηρεσιών.
Ο κ. Νικολέττος είπε ακόμη ότι θεωρεί «έγκλημα» που το ΤΕΠΑΚ-ΑΞΙΚ δεν πήγε στην περιοχή τους, δεδομένου ότι έχει το 50% των κλινών παγκύπρια.
Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέττου, σημειώνοντας ότι είναι μια επαρχία με 85% του εδάφους να είναι κατεχόμενο, είπε ότι η νεολαία της επαρχίας φεύγει για σπουδές και εργασία και ότι «επιβάλλεται να έρθει σχολή στην επαρχία» και να στηριχθεί η παιδεία και οι νέοι του τόπου. Είπε ακόμη ότι το κόστος διαμονής για τους φοιτητές είναι διπλάσιο σε άλλες πόλεις.
Ο Προέδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Παναγιώτης Κωνσταντίνου, είπε στην Επιτροπή ότι είναι ένα θέμα που απασχόλει την τοπική κοινωνία και τους φορείς για πολλά χρόνια, και ότι μια τέτοια ανάπτυξη στην επαρχία θα έχει σημαντικά οφέλη, με το πιο σημαντικό την απασχόληση και πρόσβαση των νέων σε ανώτατη εκπαίδευση άλλα και σε ό,τι αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση μετέπειτα. «Είναι ξεκάθαρα μια αδικία για την επαρχία», είπε ο κ. Κωνσταντίνου, προσθέτοντας πως θα πρέπει αυτή η αδικία να αποκατασταθεί «άμεσα», αφού οι νέοι φεύγουν από την επαρχία για εκπαίδευση και εργασία.
Μιλώντας εκ μέρους όλων των νεολαιών της επαρχίας, ο εκπρόσωπος τύπου της νεολαίας Παραλιμνίου, Μαρτίνος Κυριάκου, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησαν για προσέλκυση πανεπιστήμιου στην περιοχή, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε θα δώσει απάντηση «στην μάστιγα της εποχικότητας» και οξυγόνο στις τοπικές επιχειρήσεις. «Δεν υπολειπόμαστε κάτι από τις υπόλοιπες επαρχίες», είπε, σημειώνοντας ότι η επαρχία «θα είναι ένας σπουδαίος φοιτητικός προορισμός».
Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτης Ζαφείρης σημείωσε ότι ένα πανεπιστήμιο πρέπει να είναι κοντά στην κοινωνία και ότι αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους κα όχι κατ’ ανάγκη με τη δημιουργία σχολής. Είπε ακόμη ότι δεν είναι στον προγραμματισμό του πανεπιστήμιου η λειτουργία κάποιας σχολής στην επαρχία στο άμεσο μέλλον.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, σημείωσε ότι τα πανεπιστήμια δεν ιδρύονται γιατί χρειάζεται να αναπτυχθεί μια πόλη και μια περιοχή αλλά γιατί υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες, και ότι αυτό γίνεται με μελέτη. Εξέφρασε τον προβληματισμό ότι η Κύπρος, μια χώρα με πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου, έχει τόσα πανεπιστήμια και αναφέρθηκε σε μελέτες ότι ένα πανεπιστήμιο χρειάζεται ένα εκατομμύριο πληθυσμό. Είπε ακόμη ότι στην Ελλάδα, που υπάρχουν πανεπιστήμια παντού, κλείνουν σχολές γιατί δεν υπάρχει κόσμος.
Ο κ. Χριστοφίδης είπε ακόμη ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για επαναλειτουργία του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου (ΑΤΙ), σημειώνοντας, «γιατί όχι αν οι συνθήκες το ευνοούν» αυτό να γίνει στην περιοχή Αμμοχώστου.
Εκπρόσωποι της ΕΒΕΛ Αμμοχώστου, ΟΕΒ, και της Μητρόπολης Αμμοχώστου, εξέφρασαν τη στήριξή τους προς αυτή την πρωτοβουλία.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι υπάρχει δέσμευση από την εκτελεστική εξουσία ότι μια από τις σχολές του Μετσόβιου θα πάει στην επαρχία Αμμοχώστου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει και εξορθολογισμός.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, επεσήμανε τη θέση ότι πανεπιστήμια και σχολές δημιουργούνται για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ανάπτυξης των πανεπιστημίων.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας είπε ότι αντίληψή του ως ΑΚΕΛ προτεραιότητα να είναι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και να διασφαλίζεται η εμπειρία της φοίτησης.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, χαιρέτισε την προσπάθεια και είπε ότι το κόμμα του είναι συμπαραστάτες της. Χαιρέτισε ότι υπάρχει εκ μέρους της προεδρίας στρατηγική για ανάπτυξη ανώτερης εκπαίδευσης και ότι θα πάει μια ξένη σχολή στην Αμμόχωστο.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Καρούσος αναφερόμενος στην ανακοίνωση από την Προεδρία, όπως είπε, ότι ένα από τα δύο ελληνικά πανεπιστήμια τα οποία θα έρθουν Κύπρο θα είναι στην επαρχία Αμμοχώστου, είπε ότι αναμένουν ότι κατά την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επαρχία Αμμοχώστου «θα μας δώσει και τις λεπτομέρειες για αυτό το πανεπιστήμιο» αλλά και την υλοποίηση αυτής της πολιτικής απόφασης.
Ο κ. Μυλωνάς, σημείωσε ότι πέραν της συζήτησης για την δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής και τους οικονομικούς λόγους «που πολύ σωστά» ενδιαφέρει τους κάτοικους της περιοχής και τους παράγοντες και θεσμούς της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, «υπάρχει το σπουδαιότερο που είναι η ανύψωση της πνευματικής ζωής στην επαρχία Αμμοχώστου, όπως και στις άλλες πόλεις».
«Εκείνο που έχει σημασία», είπε, είναι ότι πολύ σύντομα ο Πρόεδρος θα εξαγγείλει την δημιουργία σχολής στην ελεύθερη Αμμόχωστο, όπως επίσης και στη Λάρνακα, σημειώνοντας ότι «είναι καλά τα νέα, δεν είναι κακά».
Ο κ. Κάρουλας σε δικές του δηλώσεις είπε ότι θα αναμένουν την ολοκληρωμένη και στοιχειοθετημένη πρόταση της Κυβέρνησης «για την πρόθεση για την κάθοδο στην επαρχία Αμμοχώστου παρατήματος ελλαδικού πανεπιστημίου».
Ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε ότι η δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ανάγκες της ανάπτυξης της ίδιας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ότι εκεί όπου εξυπηρετείται και η ανάπτυξη οικονομική και άλλη μιας περιοχής «ακόμα καλύτερα». Σημείωσε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσεγγίζουν και το αίτημα των φορέων και της τοπικής κοινωνίας της Αμμοχώστου για δημιουργία να πανεπιστημιακής σχολή.
Ο κ. Γιακουμή χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την περιοχή Αμμοχώστου, «η οποία αξίζει και δικαιούται στήριξη τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε αναπτυξιακό επίπεδο».
Πηγή: ΚΥΠΕ