Άτυπο συμβούλιο ηγετών για την άμυνα ανακοίνωσε ο Κόστα-Παρόντες γ.γ. ΝΑΤΟ και Βρετανός Πρωθυπουργός
10:47 - 22 Ιανουαρίου 2025
Το βάρος στην αμυντική ενίσχυση ρίχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις περιφερειακές εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περιοχές του κόσμου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, ενώπιον της οποίας η Ε.Ε. είναι ανοχύρωτη.
Όπως αποκάλυψε στην ομιλία του, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο των Συμπερασμάτων της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, στις 3 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί το πρώτο άτυπο συμβούλιο άμυνας, στην παρουσία των 27 αρχηγών κρατών και μάλιστα με τη συμμετοχή σε κάποιες επιτροπές, του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, αλλά και του Βρετανού Πρωθυπουργού Κιρ Σταρμερ.
Στην δεκάλεπτη ομιλία του, ο κ. Κόστα αναφέρθηκε ενδελεχώς στην ανάγκη για δημιουργία άμυνας από τα κράτη της Ε.Ε., ενώ στάθηκε και στο θέμα του εμπορίου και των επενδύσεων, τείνοντας χείρα φιλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην παρθενική του ομιλία, υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Κόστα ανέφερε πως από το πρώτο του Συμβούλιο, κράτησε τρία πράγματα. «Ότι θα στηρίξουμε την Ουκρανία για όσο καιρό χρειαστεί. Αυτό ήταν το μήνυμα που δώσαμε και στον Πρόεδρο Ζελένσκι. Η ειρήνη πρέπει να επιλεχθεί από τους Ουκρανούς κι όχι ερήμην τους».
Δεύτερο, είπε, «επένδυση, για διαφύλαξη των λαών μας και των πολιτών τους. Οι έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία δρουν για να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. Το μέλλον αυτών των χωρών είναι στην Ε.Ε. Τρίτο, θα πρέπει να ανανεώσουμε τις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο».
Αναφερόμενος στις σχέσεις Ε.Ε. και ΗΠΑ, τόνισε πως είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί εταίροι. «Είναι προς το συμφέρον και των δύο να προωθήσουν μια εμπορική σχέση. Ο κόσμος σήμερα είναι πολυπολικός και η Ε.Ε. πρέπει να ενισχύσει τις διμερείς της σχέσεις με τρίτες χώρες, όπως η δράση για το Κλίμα ή η αειφόρος ανάπτυξη. Εκφράσεις όπως παγκόσμιος βορράς ή παγκόσμιος νότος δεν έχουν νόημα».
Στον τομέα της άμυνας, τόνισε πως «μένουμε ακλόνητα δεσμευμένοι σε όλες τις παγκόσμιες υποχρεώσεις μας. Είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους μας. Για να διαφυλάξουμε την ειρήνη πρέπει να λάβουμε μέτρα για την άμυνά μας. Τα κράτη μέλη έχουν αυξήσει τις κρατικές τους δαπάνες για την άμυνα. Επίσης τα 23 μέλη που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να καταβάλουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα».
Αποκάλυψε μάλιστα ότι «προτείναμε ένα πρόγραμμα για την αμυντική βιομηχανία. Υπάρχει μια αίσθηση ότι η κατάσταση είναι επείγουσα και είμαστε σε πορεία αμυντικής ένωσης. Έχουμε άτυπο συμβούλιο άμυνας στις 3 Φεβρουαρίου. Οι ηγέτες θα συγκεντρωθούν και θα συζητήσουν θέματα άμυνας. Η Ε.Ε. θα γίνουν ισχυρότερος διατλαντικός εταίρος, ακόμα και εντός του ΝΑΤΟ, με την ενίσχυση της άμυνας».
Επικεντρωμένοι στις επενδύσεις η ομιλία Φον Ντερ Λάιεν
Από την πλευρά της, στη δική της ομιλία, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε σε θέματα επενδύσεων και εμπορίου, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ε.Ε. θέλει συνεργασία με τις ΗΠΑ στο εμπόριο, αλλά δεν θα ξεφύγει από τις Αρχές και Αξίες της.
Σύμφωνα με την κ. Φον Ντερ Λάιεν, «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα, χωρίς να αλλοιώσουμε τον χαρακτήρα μας και γι' αυτό πρέπει να δουλέψουμε εδώ, στην Ευρώπη. Πρέπει να γίνουν άλματα στην Ευρώπη για την ψηφιακή τεχνολογία. Πώς θα γίνει αυτό; Με επενδύσεις και βελτιώσει διάφορων τομέων, όπως η βιοτεχνολογία».
Υπέδειξε εξάλλου ότι «οι δημόσιες επενδύσεις, πρέπει να ξέρουμε ότι ποτέ δεν θα είναι αρκετές. Μειώνεται το χάσμα με ΗΠΑ και Κίνα στο τομέα του εμπορίου, όμως πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Θα δημιουργήσουμε μια Ε.Ε. αποταμίευσης, με νέα κίνητρα, με σκοπό να συνεχίσουμε τις επενδύσεις».
Η ανεξαρτησία μας, συνέχισε, «πρέπει να βασιστεί σε εναλλακτικούς τρόπους ενέργειας. Πρέπει να επενδύσουμε μεγαλύτερα κεφάλαια για να το αλλάξουμε αυτό. Μιλάμε για ένα σημαντικό σχέδιο, για ανεξάρτητες πηγές ενέργειας. Είναι πολύ σημαντικό επίσης το θέμα της πρόσβασης σε πρώτες ύλες και σε καθαρές εφοδιαστικές αλυσίδες».
Καταληκτικά, «όλες οι ενέργειες, είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο. Θέλουμε συνεργασία με πολλά μέλη του κόσμου, όπως είναι και η Αμερική. Πέρα από τους αριθμούς μας συνδέουν πολλά. Θα διατηρήσουμε τη σχέση μας με τη νέα Κυβέρνηση (σ.σ. των ΗΠΑ), θα προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, αλλά θα μείνουμε στα πιστεύω μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Πυρά κατά Μασκ και Ζάκερμπεργκ στην Ευρωβουλή για χειραγώγηση στα ΜΚΔ-Ζήτησε να τους καλέσουν ο Φειδίας
- Χαιρέτησε την εκεχειρία στη Γάζα το Ευρωκοινοβούλιο-Άλλοι βάλλουν σε Νετανιάχου και άλλοι στη Χαμάς
- Στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου οι σχέσεις με ΗΠΑ επί εποχής Τραμπ-Βάζει φρένο στις απουσίες η Μέτσολα
- Διχασμένο το Ευρωκοινοβούλιο για τα μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή-Η τοποθέτηση Γεωργίου