Τα οκτώ σημεία οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η ατζέντα Τατάρ και η άδεια από την Άγκυρα
06:00 - 21 Ιανουαρίου 2025
Στην επόμενη συνάντηση, που δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς χρονικά, θα διαφανεί εάν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στην προσπάθεια για διάνοιξη νέων σημείων συνέλευσης, καθώς από την συνάντηση μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ τη Δευτέρα δεν προέκυψε οτιδήποτε προς ανακοίνωση.
Αντιθέτως, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν, διαφάνηκε ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να προσεγγίζουν το ζήτημα πολύ διαφορετικά, με τον Πρόεδρο να προσπαθεί να ενισχύσει την ευρύτερη προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενόψει και της διευρυμένης συνάντησης και τον Ερσίν Τατάρ να λειτουργεί με βάση την μικροπολιτική των κατεχομένων και την προσπάθειά του να «πουλήσει» στους Τουρκοκύπριους ότι εργάζεται για τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς του και την προώθηση του ψευδοκράτους.
Στο πλαίσιο αυτό έθεσε, για παράδειγμα, ζήτημα για τους εποίκους, υποστηρίζοντας ότι «δεν αρμόζει σε μια χώρα της ΕΕ να κάνει διακρίσεις στον κόσμο που περνά από τα οδοφράγματα. Μεγάλος αριθμός πολιτών μας δεν μπορούν να περάσουν στον νότο για διάφορους λόγους. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή αλλά είναι απολύτως απαράδεκτο ότι τα αδέρφια μας τουρκικής καταγωγής, παρόλο που είναι πολίτες της ‘τδβκ’ δεν μπορούν να περάσουν σε εκείνη την πλευρά. Διότι ως πολίτες μας, οι πολίτες μας, οι πολίτες της ‘τδβκ’ είναι ίσοι μεταξύ τους και θα πρέπει επίσης να μπορούν να περνούν από αυτές τις πύλες».
Η κύρια διαφωνία του Τατάρ σχετίζεται, όμως, με τις προτεινόμενες διαβάσεις σε Πυρόι και Κόκκινα, αφού φαίνεται θεωρεί ότι θα «χρησιμοποιούνται» τα κατεχόμενα αλλά να αποτελούν τελικό προορισμό. Με στόχο να διευκολύνει τις μετακινήσεις των Τουρκοκυπρίων, επιμένει στη διάνοιξη οδοφράγματος στη Μια Μηλία, ενώ ταυτόχρονα πρότεινε ένα νέο σημείο διέλευσης στα Λύμπια/Λουρουτζίνα, το οποίο δεν είναι μακριά από το Πυρόι/Αθηένου αλλά φαίνεται να βολεύει καλύτερα τους Τουρκοκύπριους και τη ρητορική του. Τα δε επιχειρήματα που ανέπτυξε προς αυτή την κατεύθυνση δεν φαίνεται να έπεισαν τον Πρόεδρο. Όσο, δε, αφορά τα Κόκκινα, επιμένει και στη γνωστή του θέση πως πρόκειται για «στρατιωτική ζώνη».
«Δεν μπορούμε ποτέ να δεχτούμε διόδους διέλευσης που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα ασφάλειας στην επικράτεια της ‘τδβκ’. Εδώ και 13 χρόνια έχουν σχετικό αίτημα για τράνζιτ διελεύσεις», υποστήριξε στις δημόσιες δηλώσεις του. Το θέμα αυτό, συνέχισε, τέθηκε και στο παρελθόν, «αλλά οι ηγέτες μας δεν το αποδέχθηκαν ποτέ. Γιατί δεν είναι πύλη (οδόφραγμα). Κι αυτό που κι εμείς συζητούμε είναι πύλη/ οδόφραγμα. Τι είναι οδόφραγμα είναι ξεκάθαρο. Το να περνάς από την νότια Κύπρο στη βόρεια μέσα από τα εδάφη της ‘τδβκ’. Το να περνάς από την νότια Κύπρο στη νότια Κύπρο για διάφορους λόγους δεν είναι αποδεκτό από εμάς, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Για αυτό προτείναμε ως αντάλλαγμα πύλη/οδόφραγμα στη Λουρουτζίνα», είπε.
Αντιθέτως, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε πολύ πιο παραγωγικός, αποσκοπώντας όχι μόνο να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα των οδοφραγμάτων, αλλά επαναφέροντας και προτάσεις που είχε καταθέσει στην άτυπη τριμερή της Νέας Υόρκης, οι οποίες αφορούν μια ευρύτερη γκάμα ζητημάτων που εμπίπτουν στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Το πακέτο οκτώ σημείων του κινείται στη λογική «όλα ή τίποτα», δηλαδή δεν μπορεί να επιλέξει κάποια ο Τατάρ και να αγνοήσει κάποια άλλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα τέσσερα σημεία αφορούν τις προτάσεις του για τα οδοφράγματα και οι υπόλοιπες είναι για άλλα θέματα. Η μία φορά τη δημιουργία μίας ομάδας πολιτών που θα συζητούν για το Κυπριακό και θα καταθέτουν μη δεσμευτικές εισηγήσεις που θα συζητούν οι διαπραγματευτές. Η δεύτερη είναι η συγκρότηση μίας Επιτροπής Αλήθειας για τους αγνοουμένους. Επίσης πρότεινε να γίνει μία ομάδα εργασίας για τη νεολαία, μέσω της οποίας να έχουν για παράδειγμα πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΕ κτλ. Το τελευταίο σημείο αφορά την εφαρμογή της συναντίληψης για την Πύλα, κάτι που εδώ και πολύ καιρό δεν συμβαίνει, αν και ο Τατάρ είπε πως θα συζητηθεί την επόμενη φορά.
Επί της ουσίας, ο Πρόεδρος δεν πήρε μία ξεκάθαρη απάντηση από τον εγκάθετο της κατοχής. Αν και δεν εμφανίστηκε απαραιτήτως αρνητικός, όπως γίνεται κατανοητό θέλει να συναποφασίσει τους χειρισμούς του με την Άγκυρα, που έχει το πάνω χέρι. Ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να τοποθετηθεί ο ίδιος χωρίς να προηγηθεί αυτή η συζήτηση με την κατοχική χώρα, ιδιαίτερα από την στιγμή που στο πρόσφατο παρελθόν αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί επειδή έλαβε διαφορετικές οδηγίες από αυτά που δημοσίως διακήρυσσε.
Τα θέματα τώρα θα τα επεξεργαστούν εκ νέου οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, ώστε να μπορεί να υπάρξει κάποια απόφαση στην επόμενη συνάντηση μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ. Αυτή δεν έχει καθοριστεί αλλά δεν αναμένεται να αργήσει και πολύ. Η κάθοδος της Αναπληρώτριας ΓΓ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, ενδεχομένως να λειτουργεί ως ένα άτυπο ορόσημο, ώστε να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες ίσως να μπορούσαν να ανακοινωθούν στην παρουσία της, δίνοντας έτσι ώθηση στη διαδικασία της οποίας προΐσταται η ίδια, δηλαδή την προετοιμασία για την διευρυμένη συνάντηση για την ουσία του Κυπριακού, για την οποία η εικόνα είναι ακόμη πιο δυσοίωνη από ό,τι για τα οδοφράγματα.
Υπενθυμίζεται ότι στα τ/κ ΜΜΕ γίνεται λόγος για συνάντηση Τατάρ-Ντι Κάρλο στις 10 Φεβρουαρίου, ωστόσο φαίνεται πως αυτή η ημερομηνία είναι προϊόν βολιδοσκόπησης, καθώς δεν έχουν δοθεί επίσημα ημερομηνίες από τα ΗΕ ακόμη. Αυτές που συζητήθηκαν, όμως, είναι κυρίως στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Το πακέτο Χριστοδουλίδη, ο αποπροσανατολισμός Τατάρ και η νέα συνάντηση
- Πακέτο οκτώ σημείων υπέβαλε στον Τατάρ ο Πρόεδρος-Δεν μπορούσε να απαντήσει
- Δεν θέλει τα κατεχόμενα να χρησιμοποιούνται ως δρόμος ο Τατάρ-Ενοχλείται από το μπλοκάρισμα των εποίκων
- Αντάλλαξαν απόψεις, συζήτησαν ιδέες και θα ξανασυναντηθούν Χριστοδουλίδης και Τατάρ