Ανοίγει ξανά η συζήτηση για τα βίντεο σε δημόσιους χώρους-«Δεν είναι άσπρο-μαύρο, εξαρτάται από τις περιστάσεις»
Στέλιος Χαραλάμπους 06:00 - 21 Ιανουαρίου 2025
Άνοιξε ξανά η συζήτηση για το πότε είναι νόμιμο ή παράνομο για έναν πολίτη να βιντεογραφεί σε δημόσιο χώρο. Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο μετά τη σύλληψη ενός προσώπου στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα στη Λήδρας, για το θάνατο του νεαρού Πακιστανού, ο οποίος έχασε τη ζωή του από πυρά αστυνομικού.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας στο κρατικό κανάλι, η Αστυνομία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προχώρησε σε τρεις συλλήψεις, με τη μία εξ αυτών να αφορά πρόσωπο το οποίο φέρεται να βιντεογραφούσε τη στιγμή της σύλληψης των άλλων δύο γυναικών.
Ερωτηθείσα η κ. Λαμπριανίδου, αν αυτό απαγορεύεται, απάντησε πως «φυσικά και απαγορεύεται, από όλους μας. Δεν δικαιούται κανένας, με οποιοδήποτε μέσο, να μας βιντεογραφεί» και σημείωσε πως το πρόβλημα έχει να κάνει με τα προσωπικά δεδομένα. Δεν αφορά μόνο τους αστυνομικούς, είπε, και τόνισε πως κανένας δεν έχει δικαίωμα να μας βιντεογραφεί χωρίς την έγκρισή μας.
Η αναφορά της Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας είναι, προφανώς, ορθή, καθώς, σύμφωνα με το νόμο, κανένας δεν μπορεί να βιντεογραφήσει άλλο πολίτη χωρίς την έγκρισή του. Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά μπορεί να αλλάξουν όταν πρόκειται για βιντεογράφιση που γίνεται σε δημόσιο χώρο, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας, πορείας ή οποιουδήποτε άλλου συμβάντος, όπου συμμετέχουν μαζικά πολίτες. Αρμόδια πηγή ξεκαθάρισε στον REPORTER πως η νόμιμη ή παράνομη βιντεογράφιση δεν είναι άσπρο-μαύρο, αλλά καθορίζεται ανάλογα με τις περιστάσεις.
Επιπρόσθετα, όσον αφορά την προκειμένη περίπτωση, η ίδια πηγή επεσήμανε πως αν το βίντεο, το οποίο καταγράφει τη σύλληψη των δύο γυναικών, τραβήχτηκε τη στιγμή που γινόταν η σύλληψη, δηλαδή σε δημόσιο χώρο, τότε είναι μια διαφορετική περίπτωση. Αν το βίντεο κατέγραφε εικόνες από το εσωτερικό του σταθμού, τότε πρόκειται για έκδηλη παρανομία.
Επιπλέον, όπως εξήγησε στον REPORTER η ίδια πηγή, υπάρχουν διάφορες παράμετροι που καθορίζουν αν πρόκειται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων ή όχι και έθεσε το παράδειγμα αν ένα βίντεο, το οποίο μπορεί να μην έχει τη συγκατάθεση του προσώπου που απεικονίζεται, όμως αναδεικνύει κάποια κακώς έχοντα, και διερωτήθηκε κατά πόσο αυτό θα κριθεί παράνομο. Όπως είπε, ίσως μέσω αυτού του βίντεο να έρθουν στο φως κακές πρακτικές.
Πάντως, κατά πόσο παρανόμησε ή όχι ο πολίτης που συνελήφθη, θα το αποφασίσει το Δικαστήριο. Ωστόσο, η Αστυνομία, κατά καιρούς, στο πλαίσιο της διερεύνησης υποθέσεων και επεισοδίων, χρησιμοποιεί τις εικόνες από βίντεο που τραβήχτηκαν από πολίτες. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα επεισόδια στο συγκρότημα Δίας, όπου η Αστυνομία ταυτοποίησε πρόσωπα μέσω εικόνων που τραβήχτηκαν από κινητά, όπως έγινε και σε επεισόδια που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.
Παράλληλα, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται τοποθετημένες σε σπίτια ή άλλα υποστατικά απαγορεύεται να βιντεογραφούν στον δρόμο. Ωστόσο, στο παρελθόν, εικόνες από τέτοιες κάμερες βοήθησαν στην εξιχνίαση εγκληματικών ενεργειών, με τελευταίο παράδειγμα τη δολοφονία του Καλογερόπουλου στη Λεμεσό, όπου οι δράστες εντοπίστηκαν, καθώς καταγράφηκε η διαδρομή τους από κάμερες που ήταν στραμμένες προς τον δρόμο.
Ωστόσο, η χρήση βίντεο για την αποκάλυψη των δραστών μιας εγκληματικής ενέργειας εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, εν αντιθέσει με τη βιντεογράφηση πολιτών εν αγνοία τους, ενώ θεωρείται δεδομένο πως η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, ανάλογα με τις συνθήκες και τα γεγονότα κατά τον επίμαχο χρόνο της βιντεογράφισης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: