Δεν θέλει τα κατεχόμενα να χρησιμοποιούνται ως δρόμος ο Τατάρ-Ενοχλείται από το μπλοκάρισμα των εποίκων

Ως θετική συνεισφορά πρότεινε σήμερα τη διάνοιξη οδοφράγματος στην περιοχή της Λουρουτζίνας είπε ο Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνοντας γι ακόμη μια φορά ότι δεν τίθεται θέμα να δεχθεί «τράνζιτ διελεύσεις».

Μιλώντας κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε επίσης ότι θα έχουν ακόμη μια συνάντηση πριν από την άφιξη στην Κύπρο της Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, με την οποία ο ίδιος θα συναντηθεί στις 10 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πακέτο Χριστοδουλίδη, ο αποπροσανατολισμός Τατάρ και η νέα συνάντηση

Για τις προτάσεις της ε/κ πλευράς για διόδους σε Κόκκινα και Πυρόϊ, ο κ. Τατάρ είπε ότι «δυστυχώς η άλλη πλευρά εξακολουθεί να θέλει συντόμευση του δρόμου» περνώντας μέσα «από την επικράτεια της τδβκ» χωρίς να πάει «βόρεια» - όπως είπε – προς την ε/κ πλευρά. Γνωρίζοντας, συνέχισε, αυτό, και μετά από διαβούλευση με τους «αρμόδιους θεσμούς», πρότεινε «σε αντάλλαγμα» τη διάνοιξη οδοφράγματος στη Λουρουτζίνα, ως «θετική και εποικοδομητική πρόταση». Λόγω κάποιων δυσκολιών εκεί, είπε, δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα πρόταση για διάνοιξη οδοφράγματος στη Λουρουτζίνα. Ωστόσο, όπως είπα σήμερα, μετά από διαβουλεύσεις, πρότεινα να ανοίξει η πύλη στη Λουροτζίνα για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους».

Το οδόφραγμα στη Λουρουτζίνα, πρόσθεσε, είναι πολύ κοντά στα χωριά της περιοχής Πυροϊού (στην ε/κ πλευρά) και μπορούν (οι Ε/κ) να περάσουν, ενώ μπορούν να γίνονται διελεύσεις «και από τον βορρά προς τον νότο». Είναι θέμα προσέγγισης, είπε, το όλο ζήτημα. «Τους πρότεινα αυτό ως θετική προσέγγιση και τους ζήτησα να το αξιολογήσουν».

Στη συνάντηση, δήλωσε, ανέφερε ότι το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων είναι σημαντικό, αλλά σημαντικά είναι και τα προβλήματα στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, όπου η κίνηση έχει αυξηθεί και το 65% των διελεύσεων γίνεται από εκεί. Η συμφόρηση, είπε, θα γίνει μεγαλύτερη με τη λειτουργία κοντά στο οδόφραγμα του νέου «προεδρικού» και της νέας «βουλής».

Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, έχει αυξήσει σε τρεις τις λωρίδες στο σημείο ελέγχου του οδοφράγματος, ώστε η κυκλοφορία να γίνεται γρήγορα, αλλά κάτι παρόμοιο δεν έγινε από ε/κ πλευράς και ως εκ τούτου οι ουρές στο οδόφραγμα φτάνουν και τη μία ώρα, κάτι που ενοχλεί πολύ τόσο τους Τ/κ, όσο και τους Ε/κ.  Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είπε ο κ. Τατάρ, στην σημερινή συνάντηση είπε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα μια τέτοια μελέτη/προεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πακέτο οκτώ σημείων υπέβαλε στον Τατάρ ο Πρόεδρος-Δεν μπορούσε να απαντήσει

Επανέλαβε ότι θα γίνει νέα συνάντηση των ηγετών πριν από την κάθοδο Ντι Κάρλο για να αξιολογήσουν τα όσα ζητήματα τέθηκαν σήμερα και με εποικοδομητική κατανόηση θα συνεχίσουν την προσπάθεια αντιμετώπισης των δυσκολιών, είτε πρόκειται για Τ/κ είτε για Ε/κ.

Επανέλαβε επίσης ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε, οι συνολικές διελεύσεις για το 2024 ανήλθαν σε 8 εκ, λέγοντας ότι με δεδομένο πως ο συνολικός αριθμός κατοίκων στο νησί είναι κάτω από 2 εκ., οι 8 εκ. διελεύσεις είναι «ένας σημαντικός αριθμός. Γι' αυτό πρέπει να γίνουν τέτοια βήματα. Όπως είπα και στον Νίκο Χριστοδουλίδη, μπορεί να υπάρχουν κάποια προβλήματα για πολιτικούς λόγους, αλλά τελικά χρέος μας είναι να εξαλείψουμε όλες αυτές τις ταλαιπωρίες του λαού μας που διέρχεται τόσο συχνά. Αυτή είναι και δική σας ευθύνη και δική μου, του είπα».

Είπε επίσης στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ανέφερε, πως δεν αρμόζει καθόλου σε μια χώρα της ΕΕ να κάνει διακρίσεις στον κόσμο που περνά από τα οδοφράγματα. «Μεγάλος αριθμός πολιτών μας δεν μπορούν να περάσουν στο νότο για διάφορους λόγους.  «Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, αλλά είναι απολύτως απαράδεκτο ότι τα αδέρφια μας τουρκικής καταγωγής, παρόλο που είναι πολίτες της τδβκ δεν μπορούν να περάσουν σ’ εκείνη την πλευρά. Διότι ως πολίτες μας, οι πολίτες της τδβκ είναι ίσοι μεταξύ τους, και θα πρέπει επίσης να μπορούν να περνούν από αυτές τις πύλες». Ζήτησε, είπε, από τον Κόλιν Στιούαρτ να μεταφέρει αυτό το θέμα στον κ. Γκουτέρες, ο οποίος - όπως ανέφερε – έδειξε ευαισθησία σε αυτό το θέμα.

Ο Ερσίν Τατάρ μίλησε και για προβλήματα στον τουρισμό «που δημιουργεί η ε/κ πλευρά», αλλά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης του είπε ότι «δεν ήταν έτσι τα πράγματα». Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, δεν μπορεί να υπάρξει με βάση τους κανόνες της ΕΕ. «Έλαβα διαβεβαίωση από τον ίδιο για το θέμα αυτό ότι δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει κωλυσιεργία».

Ερωτηθείς για τη διαδικασία που αφορά τα οδοφράγματα, ο κ. Ταταρ είπε ότι το θέμα παρακολουθεί ο κ. Στιούαρτ στον οποίο πρότεινε να υπάρξει τουλάχιστον μία συνάντηση πριν από τις 10 Φεβρουαρίου. Επανήλθε στο άνοιγμα οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς λέγοντας ότι είναι κοντά στις βιομηχανικές περιοχές και των δύο πλευρών και γι’ αυτό θα μπορέσει να συμβάλει στην οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντάλλαξαν απόψεις, συζήτησαν ιδέες και θα ξανασυναντηθούν Χριστοδουλίδης και Τατάρ

«Τι θα πάρει όμως σε αντάλλαγμα; Είναι ξεκάθαρο τι θα πάρει. Δεν μπορούμε ποτέ να δεχτούμε διόδους διέλευσης που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα ασφάλειας στην επικράτεια της τδβκ. Εδώ και 13 χρόνια έχουν σχετικό αίτημα για τράνζιτ διελεύσεις». Το θέμα αυτό, συνέχισε, τέθηκε και στο παρελθόν, «αλλά οι ηγέτες μας δεν το αποδέχθηκαν ποτέ. Γιατί δεν είναι πύλη (οδόφραγμα). Κι αυτό που κι εμείς συζητούμε είναι πύλη/ οδόφραγμα. Τι είναι οδόφραγμα είναι ξεκάθαρο. Το να περνάς από την νότια Κύπρο στη βόρεια μέσα από τα εδάφη της τδβκ. Το να περνάς από την νότια Κύπρο στη νότια Κύπρο για διάφορους λόγους δεν είναι αποδεκτό από εμάς, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Γι αυτό προτείναμε ως αντάλλαγμα πύλη/οδόφραγμα στη Λουρουτζίνα».

Εάν αυτό γίνει αποδεκτό, συνέχισε, οι διελεύσεις θ’ αυξηθούν πολύ περισσότερο από τα 8 εκ που ήταν πέρυσι. Υπάρχουν και τουρίστες που πηγαινοέρχονται, συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε και στο εμπόριο και τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. «Σκεφτείτε μια χώρα, την τδβκ, οι εισαγωγές της είναι 3 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εξαγωγές της στην ΕΕ μέσω νότιας Κύπρου στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή είναι 15 εκ δολάρια. Όταν κοιτάς τους αριθμούς, 15 εκ δολάρια δεν είναι καν κουλουράκι».

Άρα υπάρχει πρόβλημα, συνέχισε και ανέφερε πως στη συνάντηση σήμερα είπε πως υπάρχουν κάποια άλλα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. «Εάν όλοι επιθυμούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, πρέπει να το δούμε αυτό. Οπότε πιστεύω ότι το άνοιγμα της συνοριακής πύλης στη Μια Μηλιά θα είναι καλό τόσο για τις διελεύσεις όσο και για το εμπόριο».

Στην ερώτηση εάν δόθηκαν προτάσεις, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «(ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης) μίλησε για κάποια θέματα εκτός των οδοφραγμάτων, αλλά εμείς πήγαμε να συζητήσουμε το θέμα των οδοφραγμάτων, όχι άλλα ζητήματα. Βεβαίως και σημειώσαμε το τι είπε. Για μας το σημαντικό, το θέμα της ημέρας ήταν τα οδοφράγματα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στο επίκεντρο επικοινωνίας Κόμπου-Γεραπετρίτη
Δεν θέλει τα κατεχόμενα να χρησιμοποιούνται ως δρόμος ο Τατάρ-Ενοχλείται από το μπλοκάρισμα των εποίκων
Το πακέτο Χριστοδουλίδη, ο αποπροσανατολισμός Τατάρ και η νέα συνάντηση
Χαιρετίζει η Κομισιόν τη συζήτηση για οδοφράγματα-Έτοιμη η ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο
Οδόφραγμα στη Λουρουτζίνα πρότεινε ο Τατάρ-Τι ισχυρίστηκε για τα «όχι» του για Πυρόι και Κόκκινα
Πακέτο οκτώ σημείων υπέβαλε στον Τατάρ ο Πρόεδρος-Δεν μπορούσε να απαντήσει
Αντάλλαξαν απόψεις, συζήτησαν ιδέες και θα ξανασυναντηθούν Χριστοδουλίδης και Τατάρ
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ΠτΔ και Τατάρ για τα οδοφράγματα-Προαναγγέλθηκε νέο τετ α τετ
Το πρώτο μεγάλο τεστ της νέας προσπάθειας στο Κυπριακό και τα ερωτήματα
Αρχίζει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Γάζα και η κλιματική αλλαγή