Συνελήφθη γιατί τραβούσε βίντεο ο ένας στην πορεία για τον 24χρονο Πακιστανό-«Απαγορεύεται» απαντά η Αστυνομία

Η βιντεογράφηση της στιγμής της σύλληψης των δύο γυναικών, κατά την πορεία διαμαρτυρίας για την υπόθεση του 24χρονου Πακιστανού, που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά, ήταν η αιτία σύλληψης και του τρίτου προσώπου, με την Αστυνομία να διαμηνύει ότι απαγορεύεται η λήψη βίντεο σε δημόσιο χώρο.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, η εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Κυριακή Λαμπριανίδου, κληθείσα να σχολιάσει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το απόγευμα της Κυριακής στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας για την υπόθεση του 24χρονου, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, την ημέρα των Θεοφανείων, επεσήμανε πως οι συλλήψεις των δύο γυναικών αφορούσαν συγκεκριμένα αδικήματα, όπως αυτό της δημόσιας εξύβρισης και της πρόκλησης ανησυχίας, ενώ όσον αφορά στο τρίτο πρόσωπο, φαίνεται ότι αιτία σύλληψης ήταν το γεγονός ότι βιντεογραφούσε τη σκηνή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Τρεις συλλήψεις σε πορεία διαμαρτυρίας στη Λήδρας για τον θάνατο του Πακιστανού στην Ποταμιά

Ερωτηθείσα αν αυτό απαγορεύεται, η κα. Λαμπριανίδου ήταν κατηγορηματική, αναφέροντας πως «φυσικά και απαγορεύεται, από όλους μας. Δεν δικαιούται κανένας, με οποιοδήποτε μέσο να μας βιντεογραφεί». Σε ερώτηση αν ένα πρόσωπο βρίσκεται σε δημόσιο χώρο και βιντεοσκοπεί μπορεί να συλληφθεί, η εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας υπέδειξε πως «μπορείτε να συλληφθείτε αν έχετε προειδοποιηθεί να σταματήσει τη βιντεογράφηση. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τα προσωπικά δεδομένα, δεν αφορά μόνο τους αστυνομικούς. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να μας βιντεογραφεί χωρίς την έγκρισή μας».

Κληθείσα να απαντήσει από ποιον έπρεπε να λάβει άδεια το εν λόγω πρόσωπο για να βιντεογραφήσει, η κα. Λαμπριανίδου επεσήμανε πως «ο συλληφθέντας θα έπρεπε να πάρει έγκριση από την Αστυνομία».

Οι απαντήσεις της εκπροσώπου τύπου της Αστυνομίας είχαν προκαλέσει έκπληξη στην δημοσιογράφο του ΡΙΚ, η οποία έθεσε το εύλογο ερώτημα τι θα συνέβαινε αν στη σκηνή υπήρχαν συνεργεία από ΜΜΕ και βιντεογραφούσαν. Η απάντηση της κας. Λαμπριανίδου επ’ αυτού ήταν «δεν γνωρίζω να απαντήσω για τους λειτουργούς των ΜΜΕ. Το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε διαπράξει ποινικό αδίκημα. Δεν είναι θέμα οι αστυνομικοί. Ο οποιοσδήποτε πολίτης έχει δικαίωμα να καταγγείλει άλλο πολίτη που τον βιντεογραφεί χωρίς την έγκρισή του».

Πριν κλείσει η συζήτηση, ακούστηκε η άποψη ότι η απάντηση ότι απαγορεύεται η βιντεογράφηση σε δημόσιο χώρο είναι ποινικό αδίκημα, η Κυριακή Λαμπριανίδου επεσήμανε πως «αν ένας πολίτης ζητήσει να σταματήσετε να βιντεογραφείτε πρέπει να το πράξετε». Η δημοσιογράφος υπέδειξε πως αυτό το αίτημα υπέβαλε ένα όργανο της τάξης, με την εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας να απαντά πως «χρησιμοποίησε τα δικαιώματά του ως πολίτης του κράτους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περιμένει απάντηση από κατεχόμενα για τους καταζητούμενους η Αστυνομία-«Απασχόλησε ξανά τις Αρχές ο Ουλουτσάι»

Δειτε Επισης

Συνεχίζει να καταζητείται 39χρονος για απόπειρα φόνου στην Πάφο-Κατάφερε να διαφύγει σε καταδίωξη
Δεν προκύπτει κακόβουλη ενέργεια για την σπασμένη τζαμαρία στην Πινδάρου-Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας
Υπό πλήρη έλεγχο πυρκαγιά στην κοινότητα Αγίου Γεωργίου Καυκάλλου
Επεισοδιακή καταδίωξη με ρίψη πυροβολισμών καταζητούμενων για απόπειρα φόνου και ληστεία στην Πάφο
Ψάχνουν τους δράστες για τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ-«Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της Δημοκρατίας»
Καταδικάζει ο ΔΗΣΥ του βανδαλισμούς στα γραφεία του-«Η Δημοκρατία ούτε φοβάται, ούτε εκβιάζεται»
Εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου του Γ. Κωνσταντίνου στο φρεάτιο-Συνελήφθη ο εργολάβος, φαίνεται να κάλυψε τις τρύπες της πτώσης
Ζημιές στην είσοδο των γραφείων του ΔΗΣΥ-Άγνωστοι έσπασαν την τζαμαρία
Απάτη με μηνύματα που παριστάνουν το Τμ. Φορολογίας-Ζητούν στοιχεία για δήθεν επιστροφή φόρου
Συνελήφθη 43χρονος εργολάβος για το θανατηφόρο εργατικό σε οικοδομή στη Λεμεσό