Με νόμο και όχι διάταγμα καθορίζεται ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός-Εν αναμονή του τελικού κειμένου
Φοινιώ Σάββα 06:00 - 02 Ιανουαρίου 2025
Στο Υπουργείο Εργασίας είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων των εμπλεκομένων φορέων, αναφορικά με το θέμα του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, αφού βρίσκονται σε αναμονή για το τελικό νομοσχέδιο που θα διέπει το ζήτημα. Στο μεταξύ, η διαφωνία που υπήρχε από τις πρώτες συζητήσεις επί του θέματος και αφορά στη σύνδεση της ωριαίας απόδοσης με το ύψος του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, την ώρα που άλλες χώρες έχουν ρυθμίσει το συγκεκριμένο ζήτημα.
Τους τελευταίους μήνες είχε αρχίσει μία έντονη διαβούλευση ανάμεσα σε Υπουργείο Εργασίας και Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, καθώς και με τις οργανώσεις, με αφορμή την ευρωπαϊκή οδηγία για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία οδηγία που περιέχει διάφορες πρόνοιες που πρέπει να ακολουθούν τα κράτη μέλη στις εθνικές τους νομοθεσίες για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να υπάρχει μία κοινή γραμμή σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Υπουργείο Εργασίας το προηγούμενο διάστημα είχε ακούσει όλες τις απόψεις που επικρατούν επί του θέματος, ώστε να καταλήξει σε μία πρόταση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Μάλιστα, η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα και στη συνέχεια, ο Γιάννης Παναγιώτου και οι συνεργάτες του έπρεπε να μελετήσουν όλα τα δεδομένα που υπήρχαν ενώπιον τους και να τα αποκρυπτογραφήσουν σε ένα νομοσχέδιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο κεφάλαιο για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό-Άνοιξε η συζήτηση για ευρωπαϊκή νομοθεσία
Πάντως, το διάταγμα που βρίσκεται σε ισχύ και διέπει το ζήτημα του Εθνικού Κατώτατου Μισθού είχε καλύψει αρκετές από τις πρόνοιες της ευρωπαϊκής οδηγίας. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν στον REPORTER αρμόδιες πηγές, στην οδηγία υπάρχει μία πρόνοια ότι θα πρέπει να λειτουργεί ένας μηχανισμός αναθεώρησης του Εθνικού Κατώτατου Μισθού και αυτό είναι κάτι που διέπει το διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα, ο μηχανισμός λειτούργησε την πρώτη φορά όταν έπρεπε να γίνει η ανανέωση του ύψους τους κατώτατου μισθού, αφού η αρμόδια Επιτροπή αξιολόγησε τα δεδομένα, κατάρτησε μία συγκεκριμένη πρόταση που παρουσίασε στον υπουργό και στη συνέχεια, αφού έλαβε την έγκριση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, εγκρίθηκε.
Στο μεταξύ, στην ευρωπαϊκή οδηγία υπάρχουν και πρόνοιες που δεν καλύπτονται από το εν ισχύ διάταγμα, όπως αυτή που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις. Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από τα κράτη μέλη όπως καλύπτουν με συλλογικές συμβάσεις το 80% των εργαζομένων και στην Κύπρο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 45-50%.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων επί του θέματος, επικράτησαν δύο απόψεις. Από τη μία πλευρά, οι εργοδότες κάλεσαν το Υπουργείο Εργασίας να αφήσει ανοικτό εν λόγω ζήτημα και από την άλλη, οι εργαζόμενοι ζήτησαν όπως υπάρξει ξεκάθαρη πρόνοια στη νομοθεσία, για να καλυφθούν ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι. Ο υπουργός Εργασίας δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για την πρόθεση της Κυβέρνησης και αυτό είναι ένα από τα σημεία που θα ξεκαθαριστούν από το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται πως συζητήσεις επί του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθούν και ενώπιον της Βουλής, όταν αυτό λάβει την έγκριση που απαιτείται από το Υπουργικό.
Αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς των εμπλεκομένων είναι ότι το πλεονέκτημα με την θέσπιση νομοθεσίας για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό είναι ότι πλέον δεν θα εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού Εργασίας για αλλαγές, καθώς θα υπάρχει πλέον ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, με τις υποχρεώσεις που υπάρχουν.
Μετά το καλοκαίρι οι συζητήσεις για δεύτερη αναθεώρηση του ύψους
Στο μεταξύ, το 2025 αναμένεται να είναι η χρονιά που θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για αναθεώρηση του ύψους του Εθνικού Κατώτατου Μισθού. Συγκεκριμένα, μετά την αναθεώρηση που υπήρξε στις αρχές του 2024 και υπήρξε αύξηση στα 1,000 ευρώ από τα 940 που ήταν το αρχικό ύψος, το 2025 δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή, με την επόμενη να αναμένεται να εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου 2026.
Πάντως, οι συζητήσεις για αλλαγές στο ύψος του Εθνικού Κατώτατου Μισθού δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το καλοκαίρι, αφού θα πρέπει να δημοσιευτούν οι διάφοροι οικονομικοί δείκτες που μαρτυρούν τα δεδομένα που επικρατούν στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα το ύψος του πληθωρισμού και της ακρίβειας, που είναι βασικά κεφάλαια κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.
Σημειώνεται πως ένα από τα κεφάλαια που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό αφορούν στη σύνδεση του ύψους του με την ωριαία απόδοση. Αυτή ήταν και η βασική διαφωνία που υπήρχε κατά τις αρχικές συζητήσεις και είχε αναγκάσει τον τέως υπουργό Εργασίας, Κυριάκο Κούσιο, να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη και να ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει διασύνδεση, πριν θεσμοθετήσει τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό. Οι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους αναμένεται να το θέσουν εκ νέου στο τραπέζι, με στόχο να βρεθεί μία λύση, ειδικά την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει αυτή η ρύθμιση.