Άνοιγμα σε ΗΠΑ, αμυντική θωράκιση και νέα οπλικά συστήματα-Στο επίκεντρο ο τομέας της ασφάλειας για το ΥΠΑΜ
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 02 Ιανουαρίου 2025
Χρόνο με το χρόνο η κρίση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αυξάνεται, με αποκορύφωμα την τελευταία διετία και τον πόλεμο που ξεκίνησε μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, που στη συνέχεια επεκτάθηκε στο Λίβανο, ενώ είχε σημειωθεί και ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Σε αυτό το πολεμικό κλίμα, οι μοναδικοί πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή, είναι η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, που επιχειρούν με το δικό τους τρόπο να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Δεδομένου ότι για τη χώρα μας ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος από την Τουρκία και την επεκτατική της πολιτική, ανέκαθεν στόχος της Κύπρου ήταν η συνεχής στρατιωτική ενίσχυση της χώρας, για την διαφύλαξη των πολιτών και γενικότερα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι άριστες σχέσεις που έχει η Κύπρος με το Ισραήλ σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και η άμυνα, επιβεβαιώθηκε με την παραλαβή του πρώτου πακέτου του Barak Mx, που δημιουργεί ένα σιδερένιο θόλο πάνω από την Κύπρο και ο οποίος θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την παραλαβή επιπλέον παρτίδων, πιθανότατα, εντός του 2025. Βέβαια, η διαρροή της είδησης για την απόκτηση του συστήματος αεράμυνας, προκάλεσε την ενόχληση του Ισραήλ, αφού ως είθισται, σε θέματα άμυνας, πάντοτε το κράτος επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας, ώστε να μην δίνονται πληροφορίες για εξοπλιστικά ή άλλα προγράμματα του Υπουργείου Άμυνας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε νέες ανακοινώσεις στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας με τις ΗΠΑ ο Πρόεδρος
Την ίδια ώρα, η θωράκιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, που επιβεβαιώθηκε με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Λευκό Οίκο, τον περασμένο Οκτώβριο, προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας για την Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, που περί τα μέσα Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προκύψουν νέες ανακοινώσεις και λίγες μέρες αργότερα, η Κύπρος εντάχθηκε επίσημα στη λίστα των χωρών που μπορούν να επιλεγούν για να συμμετέχουν σε πολυμερή προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης των ΗΠΑ, για την Ανατολική Ευρώπη.
Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι ο πλανητάρχης αλλάζει εντός Ιανουαρίου, με τον Ντόναλντ Τραμπ να διαδέχεται τον Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, η χώρα μας αναμένει τις κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα και κατά πόσον θα αλλάξουν τα δεδομένα σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Άμεσα συνυφασμένη με τον τομέα της άμυνας, είναι και η συζήτηση που αναθερμάνθηκε εδώ και κάποιες εβδομάδες για την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, που προκάλεσε εσωτερικές αντιδράσεις, κυρίως από το ΑΚΕΛ, το οποίο είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση στην Κυβέρνηση για την πρόθεση που εκφράστηκε. Μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου, ο οποίος υποστήριξε πως είναι πρόωρη η συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις πληροφορίες πως ο Τραμπ πρότεινε όπως κάθε χώρα που βρίσκεται στον οργανισμό να συνεισφέρει το 5% του ΑΕΠ της, ειδάλλως οι ΗΠΑ θα σκεφτούν εάν θα αποχωρήσουν από τη βορειοαντλατική συμμαχία, οι τόνοι έπεσαν. Ωστόσο, εντός του 2025 δεν αποκλείεται να προκύψουν νέα επεισόδια γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, αναλόγως των κινήσεων τόσο της Κυβέρνησης, όσο και των ΗΠΑ.
Παράλληλα, το Υπουργείο Άμυνας και κατ' επέκταση η Κυβέρνηση, επιχειρούν να εκσυγχρονίσουν τα οπλικά συστήματα, πολλά από τα οποία είναι ρωσικής προέλευσης και λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δεν μπορούν να αγοραστούν πλέον ανταλλακτικά. Ως εκ τούτου, το κράτος επιχειρεί να δημιουργήσει ευκαιρίες, με την απόκτηση παρόμοιων τύπων συστημάτων, από στρατηγικούς εταίρους της Κύπρου, όπως το Ισραήλ και η Γαλλία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Εξάλλου, στον κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους, υπάρχει κονδύλι για ποσό σχεδόν 180 εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζονται για κάλυψη των δαπανών αμυντικής θωράκισης της Εθνικής Φρουράς. Στόχος είναι να αποκτηθούν ανάμεσα σε άλλα, αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα, δώδεκα επιθετικά ελικόπτερα, drone και anti-drone system.
Εξελίσσεται ο θεσμός των ΣΥΟΠ
Εντός του 2024, το κράτος εντόπισε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών, ώστε να παραμείνουν στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, αφού παρατηρήθηκε ανά διαστήματα μια τακτική φυγή τους από το στράτευμα, με αποτέλεσμα να προκύπτουν κενές θέσεις που πρέπει να πληρωθούν, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και το κόστος, αφού όσοι προσλαμβάνονται πρέπει να περνούν από ειδική εκπαίδευση.
Αρχικά, η Κυβέρνηση αύξησε τους μισθούς και προχώρησε σε καταβολή επιδόματος, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόστηκαν και κριτήρια για τις μεταθέσεις των ΣΥΟΠ.
Εξάλλου, το νέο έτος αναμένεται να παραχωρηθούν επιπρόσθετα κίνητρα για προσέλκυση ΣΥΟΠ, μεταξύ των οποίων εκείνοι που πληρούν τα κριτήρια να υπάρχει ρύθμιση όπως υπηρετούν στη συνέχεια στην Πυροσβεστική ή στην Αστυνομία. Μια άλλη σκέψη, είναι προάγονται σε συμβασιούχους υπαξιωματικούς, ώστε να υπάρχει κίνητρο να διεκδικούν μία μόνιμη θέση.
Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά του Συμβασιούχους Υπαξιωματικούς (ΣΥΠ), όπως εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, έγιναν 104 προαγωγές στη θέση του αρχιλοχία, κάτι που πιθανότατα να δημιουργήσει κίνητρο και για άλλους συμβασιούχους, ώστε να παραμείνουν στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από την επόμενη κατάταξη η εθελοντική στράτευση γυναικών στην Ε.Φ-Προάγονται σε αρχιλοχίες 104 ΣΥΟΠ
Μεγάλο κεφάλαιο η εθελοντική στράτευση γυναικών το 2025
Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια που θα απασχολήσει την κοινωνία το 2025 και σχετίζεται με την Εθνική Φρουρά, είναι η εθελοντική στράτευση γυναικών, το νομοσχέδιο για την οποία θα οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, στις αρχές του έτους, όπως προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η πρόθεση της Κυβέρνησης για εθελοντική στράτευση αποκαλύφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχαν δημιουργηθεί αρκετά ερωτήματα ως προς τα κίνητρα που θα παραχωρηθούν, για να αποφασίσει μια γυναίκα να ενταχθεί στην Εθνική Φρουρά, αλλά και μέχρι ποια ηλικία θα μπορεί να το πράξει, αλλά και πόση θα είναι η διάρκεια της υπηρεσίας.
Όλα αυτά χαρτογραφήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες και εντάχθηκαν στο Νομοσχέδιο, ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν δίνει προς το παρόν περισσότερες πληροφορίες γύρω από το θέμα.
Πάντως, στόχος της Κυβέρνησης, εάν και εφόσον εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής, η εθελοντική στράτευση θα εφαρμοστεί από την επόμενη κατάταξη, της 2025 ΕΣΣΟ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από την επόμενη κατάταξη η εθελοντική στράτευση γυναικών στην Ε.Φ-Προάγονται σε αρχιλοχίες 104 ΣΥΟΠ
Μεταφέρεται στο ΥΠΑΜ η αεροπυρόσβεση
Ένα άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί το Υπουργείο, είναι αυτό της αεροπυρόσβεσης, το οποίο θα συμπεριληφθεί από το νέο έτος στο χαρτοφυλάκιο του εκάστοτε υπουργού. Όπως δήλωσε ενώπιον της Βουλής, κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών, ο υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, είναι τεράστια ευθύνη και αποτελεί τιμή που ανατίθεται στο Υπουργείο του η ευθύνη και εμπιστοσύνη του κράτους.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είμαστε στο τελικό στάδιο για να πάρουμε την πρόταση νόμου για αλλαγή. Να μετακινηθεί στο ΥΠΑΜ από το Υπουργείο Γεωργίας. Θα έχουμε τελική συνάντηση. Το πιο δύσκολο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η νοοτροπία να μεταφερθεί από το ένα θέμα στο άλλο. Εκείνοι δεν θέλουν να μεταφερθούν στο Άμυνας».
Με βάση τα όσα ανέφερε ο κ. Πάλμας, φαίνεται ότι το θέμα θα προκαλέσει συζητήσεις και διαφωνίες από το 2025, ωστόσο πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, την οποία εάν συναινέσει η Βουλή, θα πρέπει να εφαρμοστεί.