Προωθεί εφέσεις για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας ο Εισαγγελέας-Τι προνοεί Νομοσχέδιο που κατέθεσε

Την τροποποίηση του Περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου ώστε να υπόκεινται σε έφεση οι αποφάσεις Δικαστηρίων για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας, αλλά και οι αποφάσεις οι οποίες απορρίπτουν αιτήσεις για έκδοση των συγκεκριμένων ενταλμάτων, προωθεί ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης.

Σε Νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών, ο Γενικός Εισαγγελέας εξηγεί ότι ο σκοπός του Νομοσχεδίου είναι να τροποποιηθεί ο βασικός νόμος της «Περί Ποινικής Δικονομίας», όπως συνέβη και το 2001 με την τροποποίηση άρθρου του ίδιου Νόμου, με το οποίο προβλέφθηκε το δικαίωμα άσκησης έφεσης εναντίον απόφασης για κράτηση υποδίκου.

Σύμφωνα με αιτιολογική έκθεση που κατέθεσε ο Γιώργος Σαββίδης, απώτερος σκοπός της εν λόγω τροποποίησης είναι επίσης η αποσυμφόρηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο συμφωνεί με την προώθηση του Νομοσχεδίου, όπως αναφέρει.

Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο που έχει ενώπιόν της η Βουλή, ο Νόμος αλλάζει σε τέσσερα σημεία. Η πρώτη αλλαγή που προτείνεται αφορά το άρθρο 19, το οποίο εφεξής θα αναφέρει πως, «η απόφαση του δικαστή, με την οποία αρνείται να εκδώσει ένταλμα σύλληψης, υπόκειται σε έφεση για λόγο ο οποίος συνεπάγεται νομικό ζήτημα μόνο».

Ξεκαθαρίζεται παράλληλα πως «η έφεση ασκείται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με την καταχώρηση ειδοποίησης έφεσης στον καθορισμένο τύπο, στον Πρωτοκολλητή του Επαρχιακού Δικαστηρίου, εναντίον της απόφασης του οποίου ασκείται η έφεση, εντός τριών (3) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία εκδόθηκε η απόφαση».

Σημειώνεται ότι τα ίδια δεδομένα θα ισχύουν, σε περίπτωση που ψηφιστεί το Νομοσχέδιο και για την έκδοση εντάλματος σύλληψης. Όπως αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας στο Νομοσχέδιο, «η έφεση ασκείται από το πρόσωπο το όποιο έχει συλληφθεί, με την καταχώρηση ειδοποίησης έφεσης στον καθορισμένο τύπο, στον Πρωτοκολλητή του Επαρχιακού Δικαστηρίου εναντίον της απόφασης του οποίου ασκείται η έφεση, εντός τριών (3) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία εκτελέστηκε το ένταλμα».

Το δεύτερο σημείο που θέλει ο Γιώργος Σαββίδης να τροποποιηθεί, είναι το άρθρο 28, το οποίο θα αναφέρει πως «η απόφαση του Δικαστή, με την οποία αρνείται να εκδώσει ένταλμα έρευνας, υπόκειται σε έφεση για λόγο ο οποίος συνεπάγεται νομικό ζήτημα μόνο».

Στο ίδιο άρθρο, θέλει να προστεθεί επίσης η πρόνοια, όπως «η απόφαση του Δικαστή, με την οποία εκδίδεται ένταλμα έρευνας, υπόκειται σε έφεση για λόγο, ο οποίος συνεπάγεται νομικό ζήτημα μόνο». Το χρονικό περιθώριο ορίζεται και στις δύο περιπτώσεις εντός τριών ημερών από την ημέρα έκδοσης του εντάλματος είτε άρνησης της έκδοσης του.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω Νομοσχέδιο είχε εγκριθεί στις 18 Δεκεμβρίου από το Υπουργικό Συμβούλιο και με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, κατατέθηκε για να αρχίσει το επόμενο διάστημα η συζήτησή του, πριν οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος για ψήφιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Άνοιξε ο αυτοκινητόδρομος προς Λεμεσό μετά από σχεδόν δέκα ώρες ταλαιπωρίας
Πολλαπλά κατάγματα υπέστησαν οι οδηγοί των δύο φορτηγών-Εκτινάχθηκε ο ένας, εγκλωβίστηκε ο άλλος
Ψηλά στην ΕΕ η Κύπρος το 2024 στις επιστροφές μεταναστών σε τρίτες χώρες σε απόλυτους αριθμούς
Οι Αρχές εκφράζουν φόβους πως η σορός του μικρού Εμίλ είχε μπει σε καταψύκτη για αρκετό καιρό
Σφοδρή επίθεση Λετυμπιώτη σε δύο μέτωπα-«Διαφωνεί η ηγεσία του ΔΗΣΥ με αποφάσεις του ΔΗΣΥ»
Αυτόν εξακολουθεί να αναζητεί η Αστυνομία για τα ρόπαλα στο Στέλιος Κυριακίδης
Άφησαν τον Άγιο Φίλωνα αφύλαχτο στα κατεχόμενα και τουρίστες κλέβουν ψηφίδες από τα μωσαϊκά
Με ενστάσεις και τεχνικά προβλήματα συνεχίστηκε η δίκη για Al Jazeera-Αναβλήθηκε η κατάθεση μάρτυρα
Ανέπεμψε στη Βουλή το Νόμο για τους χρονοδιακόπτες στα φώτα τροχαίας ο Πρόεδρος-Πυρά ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση
Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει την κακομεταχείριση των φοιτητών που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις