Προωθεί εφέσεις για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας ο Εισαγγελέας-Τι προνοεί Νομοσχέδιο που κατέθεσε

Την τροποποίηση του Περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου ώστε να υπόκεινται σε έφεση οι αποφάσεις Δικαστηρίων για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας, αλλά και οι αποφάσεις οι οποίες απορρίπτουν αιτήσεις για έκδοση των συγκεκριμένων ενταλμάτων, προωθεί ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης.

Σε Νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών, ο Γενικός Εισαγγελέας εξηγεί ότι ο σκοπός του Νομοσχεδίου είναι να τροποποιηθεί ο βασικός νόμος της «Περί Ποινικής Δικονομίας», όπως συνέβη και το 2001 με την τροποποίηση άρθρου του ίδιου Νόμου, με το οποίο προβλέφθηκε το δικαίωμα άσκησης έφεσης εναντίον απόφασης για κράτηση υποδίκου.

Σύμφωνα με αιτιολογική έκθεση που κατέθεσε ο Γιώργος Σαββίδης, απώτερος σκοπός της εν λόγω τροποποίησης είναι επίσης η αποσυμφόρηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο συμφωνεί με την προώθηση του Νομοσχεδίου, όπως αναφέρει.

Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο που έχει ενώπιόν της η Βουλή, ο Νόμος αλλάζει σε τέσσερα σημεία. Η πρώτη αλλαγή που προτείνεται αφορά το άρθρο 19, το οποίο εφεξής θα αναφέρει πως, «η απόφαση του δικαστή, με την οποία αρνείται να εκδώσει ένταλμα σύλληψης, υπόκειται σε έφεση για λόγο ο οποίος συνεπάγεται νομικό ζήτημα μόνο».

Ξεκαθαρίζεται παράλληλα πως «η έφεση ασκείται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με την καταχώρηση ειδοποίησης έφεσης στον καθορισμένο τύπο, στον Πρωτοκολλητή του Επαρχιακού Δικαστηρίου, εναντίον της απόφασης του οποίου ασκείται η έφεση, εντός τριών (3) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία εκδόθηκε η απόφαση».

Σημειώνεται ότι τα ίδια δεδομένα θα ισχύουν, σε περίπτωση που ψηφιστεί το Νομοσχέδιο και για την έκδοση εντάλματος σύλληψης. Όπως αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας στο Νομοσχέδιο, «η έφεση ασκείται από το πρόσωπο το όποιο έχει συλληφθεί, με την καταχώρηση ειδοποίησης έφεσης στον καθορισμένο τύπο, στον Πρωτοκολλητή του Επαρχιακού Δικαστηρίου εναντίον της απόφασης του οποίου ασκείται η έφεση, εντός τριών (3) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία εκτελέστηκε το ένταλμα».

Το δεύτερο σημείο που θέλει ο Γιώργος Σαββίδης να τροποποιηθεί, είναι το άρθρο 28, το οποίο θα αναφέρει πως «η απόφαση του Δικαστή, με την οποία αρνείται να εκδώσει ένταλμα έρευνας, υπόκειται σε έφεση για λόγο ο οποίος συνεπάγεται νομικό ζήτημα μόνο».

Στο ίδιο άρθρο, θέλει να προστεθεί επίσης η πρόνοια, όπως «η απόφαση του Δικαστή, με την οποία εκδίδεται ένταλμα έρευνας, υπόκειται σε έφεση για λόγο, ο οποίος συνεπάγεται νομικό ζήτημα μόνο». Το χρονικό περιθώριο ορίζεται και στις δύο περιπτώσεις εντός τριών ημερών από την ημέρα έκδοσης του εντάλματος είτε άρνησης της έκδοσης του.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω Νομοσχέδιο είχε εγκριθεί στις 18 Δεκεμβρίου από το Υπουργικό Συμβούλιο και με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, κατατέθηκε για να αρχίσει το επόμενο διάστημα η συζήτησή του, πριν οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος για ψήφιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η κυβέρνηση Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα
Πυρκαγιές σε σπίτια σε Λευκωσία και Αυγόρου-Προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές
Ο πατέρας του Κυπριανού για το θάνατο του παιδιού του στα Τέμπη-«Είχε κοκκινίλες στα χέρια του,μύριζε πολύ έντονα χημικά»
Αγώνας δρόμου για τα στοιχεία που θα δείξουν τη διαδρομή τουΚαλογήρου-Στο μικροσκόπιο και ο ιατρικός του φάκελος
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητεί το Ισραήλ
Η τελευταία πράξη του δράματος-Το ύστατο χαίρε στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στη Λεμεσό
Νέοι διάλογοι αμέσως μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη-«Έχουμε τρακάρει, το τρένο έχει πάρει φωτιά»
Στο ψυγείο η Κύπρος με τσουχτερό κρύο και χιόνια-Στους 8 βαθμούς η θερμοκρασία
Ολισθηροί και επικίνδυνοι οι δρόμοι λόγω καιρού-Η ενημέρωση από την Αστυνομία
Τραμπ: Ζελένσκι και Πούτιν πρέπει να συνεργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία