Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
13:34 - 18 Ιανουαρίου 2025
Διευκρινίσεις γύρω από την κάθοδο των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων που θα συνδράμουν για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου», έδωσε ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, ο οποίος διευκρίνισε παράλληλα ότι είναι προτεραιότητα η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί, αλλά και η βελτίωση του θεσμού των εφέδρων και των εθνοφυλάκων.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Πάλμας κλήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για κάθοδο Αμερικανών για να συνδράμουν στην αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης, είπε πως η αεροπορική βάση δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους. «Για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, εάν θέλουν να επιχειρήσουν οι οποιεσδήποτε χώρες, δεν μπορούσαν να το κάνουν με αεροπλανοφόρα, περνώντας πάνω από την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου; Θα χρησιμοποιείται για ειρηνευτικές αποστολές, για μεταφορά στρατιωτών ή για κρίσεις, όπως καλή ώρα στο Λίβανο και τη μετακίνηση αμάχων. Πρέπει να έχουμε υποδομές για να μπορούμε να εξυπηρετούμε αυτές τις διαδικασίες».
Υπέδειξε εξάλλου ότι τη δεδομένη στιγμή συζητούν για το αν θα υπάρξει χρηματοδότηση ή εάν οι Αμερικανοί θα περιοριστούν στην τεχνική γνώση των εμπειρογνωμόνων. «Δεν είναι τόσο μεγάλο το ποσό που χρειάζεται για εκσυγχρονισμό της».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Μεγαλύτερο έργο η ναυτική βάση στο Μαρί
Ο Βασίλης Πάλμας κλήθηκε παράλληλα να δώσει διευκρινίσεις και γύρω από το θέμα της ναυτικής βάσης στο Μαρί και τι ισχύει σε σχέση με την αναβάθμισή της, με τον υπουργό Άμυνας να αναφέρει ότι είναι μεγαλύτερο έργο.
«Το έργο στο Μαρί θα είναι ένα πιο μακροπρόθεσμο έργο και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί πολεμικά πλοία μεγάλου μεγέθους και υποβρύχια. Δεν μπορεί με αυτή τη ναυτική βάση που έχουμε σήμερα να ανταποκριθούμε σε αιτήματα που υπάρχουν για να ελλιμενιστούν μεγαλύτερα πλοία. Ψάχνουμε χρηματοδότηση, για στρατιωτικά θέματα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί. Θα χρησιμοποιείται για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, αλλά θα μπορεί να φιλοξενεί και πολεμικά πλοία, δεν το κρύβουμε. Αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί επικεντρώνονται στην αεροπορική βάση, για την ναυτική το ενδιαφέρον είναι από την ευρωπαϊκή ένωση», υπέδειξε.
«Πρέπει να δώσουμε τα στοιχειώδη σε εφέδρους και εθνοφύλακες»
Την ίδια ώρα, σε σχέση με το ζήτημα της αναβάθμισης του στρατεύματος, παραδέχθηκε πως πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και στις νέες συνθήκες, όπως και άλλες χώρες, τονίζοντας ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός του στρατεύματος και προσαρμογή του.
Οι έφεδροι και οι εθνοφύλακες είναι 60-70 χιλιάδες, είπε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «ως εκ τούτου είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του κράτους. Θα πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν στοιχειώδη πράγματα όταν ασκούνται ή όταν θα υπηρετήσουν την πατρίδα. Να έχουν σύγχρονα κράνη, γιλέκα και γενικά εξοπλισμό, ώστε όταν θα πρέπει να στηρίξουν την πατρίδα όταν θα πρέπει. Ασφαλώς και έχουν σήμερα, για να μην δοθεί ένα διαφορετικό μήνυμα, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστούν».
Καταλήγοντας ανέφερε ότι «ο Αρχηγός επεξεργάζεται αλλαγές στην εκπαίδευση των εφέδρων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Έπονται εξελίξεις για στράτευση γυναικών και ΣΥΟΠ
Παράλληλα, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η στράτευση γυναικών, η οποία προσανατολίζεται να εφαρμοστεί το 2025, με τον υπουργό Άμυνας να τονίζει πως ευελπιστεί ότι σύντομα θα λάβουν το Νομοσχέδιο από τη Νομική Υπηρεσία, για να το οδηγήσουν στο Υπουργικό και μετά στη Βουλή για ψήφιση.
«Το πρώτο έτος δεν μας ενδιαφέρει ο αριθμός των γυναικών που θα συμμετέχουν, αλλά θα πάρουμε κάποια δεδομένα και θα τα εφαρμόσουμε στις επόμενες θητείες. Η κοινωνία το υποδέχτηκε με πολύ θετικό τρόπο, αλλά από την υποδοχή μέχρι την κατάθεση ενδιαφέροντος υπάρχει μια απόσταση. Είμαι συγκρατημένος, αλλά είμαι αισόδοξος ότι θα αγκαλιαστεί».
Εξάλλου, σε ότι αφορά στο θεσμό των ΣΥΟΠ, ξεκαθάρισε ότι τα αιτήματα τους είναι ένα θέμα που τους απασχολεί ιδιαίτερα, διότι οι ΣΥΟΠ αποτελούν ένα σημαντικό αριθμό του στρατεύματος. «Καλύπτουν κενά που δημιουργήθηκαν με την μείωση της θητείας και την δημιουργία μόνο μίας κατάταξης ανά έτος. Εκπαιδεύονται στα οπλικά συστήματα και είναι προτεραιότητα η αναβάθμισή τους. Αυξήθηκαν οι μισθοί, πήγαν στην κλίμακα Α2 και αυξήθηκαν τα επιδόματα για όσους υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις λαμβάνουν 200 ευρώ ως επίδομα και οι υπόλοιποι 100 ευρώ ανά μήνα».
Σημείωσε ακόμα ότι, «είπαμε ότι το 1/3 των ΣΥΟΠ που θα συμπληρώσει τα δέκα χρόνια και θα περάσει από κάποιες εξετάσεις που θα ανακοινώσουμε, θα μπορούν να λάβουν τις θέσεις των ΣΥΠ και να υπηρετούν μέχρι τα πενήντα τους χρόνια».