Και επίσημα υποψήφια για το κόμμα του Τριντό και την πρωθυπουργία του Καναδά η Κρίστια Φρίλαντ

Πρώην δημοσιογράφος που στράφηκε στην πολιτική και έφτασε να είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Τζάστιν Τριντό, η Κρίστια Φρίλαντ σκοπεύει να κάνει το επόμενο βήμα. Θα είναι υποψηφιότητα για το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Τριντό και, κατά συνέπεια, για την πρωθυπουργία ενόψει και των εθνικών εκλογών που θα γίνουν μέσα στο 2025.

Σε ανάρτησή της την Παρασκευή έγραψε ότι «κατεβαίνω για να αγωνιστώ για τον Καναδά».

Εάν η Φρίλαντ επικρατήσει στις 9 Μαρτίου, όταν το κόμμα θα ανακοινώσει τον νικητή της κούρσας για την ηγεσία, θα είναι η δεύτερη Καναδή στην ιστορία, μετά τον Ζαν Κρετιέν, που από αναπληρωτής θα γίνει πρωθυπουργός. Θα είναι επίσης η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Ήταν το πρόσωπο που πυροδότησε την πολιτική κρίση στον Καναδά με την παραίτησή της από το υπουργείο Οικονομικών, αφού συγκρούστηκε με τον Τριντό για το πώς θα αντιμετωπιστεί η διαφαινόμενη απειλή των αμερικανικών δασμών.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, με την διακυβέρνηση Τραμπ να πλησιάζει και την απειλή του για εμπορικούς δασμούς να είναι πάντα ενεργή, δεν είναι σαφές πώς η σχέση της Φρίλαντ με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσει - ή να βλάψει - την υποψηφιότητά της στον Καναδά, όπου πολιτικοί από όλο το φάσμα έχουν ζητήσει ενότητα και ισχυρή εθνική απάντηση.

Οι σχέσεις της με τον Τραμπ δεν είναι καλές. Ο Τραμπ χαιρέτισε μάλιστα την παραίτησή της γράφοντας σε ανάρτησή τος ότι η συμπεριφορά της Φρίλαντ «ήταν εντελώς τοξική και καθόλου ευνοϊκή για τη σύναψη συμφωνιών που είναι καλές για τους πολύ δυστυχισμένους πολίτες του Καναδά. Δεν θα μας λείψει!!!»

Ποια είναι η Κρίστια Φρίλαντ

Η 56χρονη Φρίλαντ γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό στην Αλμπέρτα, με καταγωγή από την Ουκρανία - αυτό την έκανε ένθερμη υποστηρίκτρια του Κιέβου μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Σπούδασε στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη και μετά εργάστηκε ως δημοσιογράφος ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο και κάνοντας ρεπορτάζ κυρίως για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης . Εξαιτίας της εργασίας της της απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία. Αργότερα εργάστηκε σε επιτελικές θέσεις στην Globe and Mail, μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στον Καναδά, στους Financial Times και στο Thomson Reuters.

Το 2013, ο Τριντό, τότε νεοεκλεγείς ηγέτης των Φιλελευθέρων, πίεσε τη Φρίλαντ να εγκαταλείψει τα μέσα ενημέρωσης και να ασχοληθεί με την πολιτική.

Η Φρίλαντ τον ακολούθησε και εξελέγη στο Τορόντο. Στην πορεία ανέλαβε καίριες θέσεις στις κυβερνήσεις του Τριντό ενώ ήταν μία από τις στενότερους συμμάχους του Τριντό, μέχρι την αποχώρησή της.

Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών προτού προαχθεί σε υπουργό Οικονομικών, αναλαμβάνοντας επίσης τον ρόλο του αναπληρωτή πρωθυπουργού και του υπουργού διακυβερνητικών υποθέσεων.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ αποσύρουν δεκάδες αεροσκάφη από βάση στο Κατάρ
ΒΙΝΤΕΟ: Συνεχόμενες εκρήξεις στη Λεμεσό μετά από φωτιά σε όχημα-Εκκενώθηκε πολυκατοικία, στάχτη πέντε αυτοκίνητα
Τα προεκλογικά «θα» του Τραμπ μάγκωσαν τους MAGA-Το Ιράν, ο «ηλίθιος, ξένος πόλεμος» και τα μαθήματα για Βουλευτικές
Μύλος με τα Buggies στη Βουλή-Κινούνται χωρίς ΜΟΤ και άδεια κυκλοφορίας γιατί θεωρούνται τρακτέρ
Λερναία Ύδρα οι υποθέσεις με φόντο την Εκκλησία-Από τους Αββακούμ στον Τυχικό και από τον Σερκελίδη στον Ησαΐα
Θέλουν να ρίξουν φως σε εισόδους και εξόδους των αυτοκινητοδρόμων-Αντίδραση βουλευτών για την απουσία Αστυνομίας
Ρίγη συγκίνησης... Μετά από 26 χρόνια αποφοίτησε ο πρώτος μαθητής από το Δημοτικό του Κορμακίτη
O μοναδικός επιζών της Air India αποκαλύπτει πώς κατάφερε να βγει ζωντανός από το αεροπλάνο
Θρίλερ στη Ρώμη-Νεκρή 30χρονη και το βρέφος της, ο σύντροφός της συνελήφθη στην Σκιάθο
Ισόβια κάθειρξη σε Κινέζο φοιτητή που νάρκωσε και βίασε 10 γυναίκες στη Βρετανία