Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
06:00 - 17 Ιανουαρίου 2025
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται η Λευκωσία μετά τις προεδρικές διακηρύξεις που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο των τελευταίων του εκτελεστικών πράξεων ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς άνοιξε ο δρόμος για σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τις εξοπλιστικές δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς. Πρόκειται, άλλωστε, για μία προσπάθεια που βρισκόταν εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα στα σκαριά, καθώς εμπίπτει στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου που αναπτύχθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η Κυβέρνηση έκανε λόγο για μία «ιστορικής σημασίας εξέλιξη», η οποία αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα της σαφούς πολιτικής και προσανατολισμού της, που αποφέρει ουσιαστικά και απτά οφέλη σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο. Και δεν χωρά αμφιβολία πως η πυξίδα από τον καιρό ανάληψης των καθηκόντων της έβλεπε προς τις ΗΠΑ, με τις δύο χώρες να έχουν αναπτύξει πλέον τις πιο στενές σχέσεις που είχαν ποτέ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δωρεάν και φθηνότεροι εξοπλισμοί και επιχειρησιακή συμβατότητα με ΗΠΑ-Αποδίδει η επένδυση στις διμερείς σχέσεις
Σε αυτή την αλλαγή των σχέσεων συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η περιφερειακή κρίση, που ανέδειξε την Κύπρο σε ένα σταθερό και αξιόπιστο εταίρο, ο οποίος λειτουργεί παραγωγικά εν μέσω μίας παρατεταμένης κρίσης, με σημαντική συνδρομή στο ανθρωπιστικό κομμάτι και εποικοδομητική στάση στη διπλωματία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, τα βήματα που έγιναν από την Λευκωσία για διακοπή διάφορων δεσμών που προϋπήρχαν με την Ρωσία, στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, φαίνεται επίσης να εκτιμώνται από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η Τουρκία, μέσα από φακό της οποίας «διάβαζαν» την Κύπρο στο παρελθόν οι Αμερικανοί, βρίσκεται συνεχώς στο απέναντι στρατόπεδο.
Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ έχουν αυτή την χρονική περίοδο ευθυγραμμιστεί, με αποτέλεσμα να διανοιχθούν κανάλια συνεργασίας που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Και η αναβάθμιση των σχέσεων σε αμυντικό επίπεδο είναι κάτι που, πριν από μερικά χρόνια, με το αμερικανικό εμπάργκο σε πλήρη εφαρμογή, φάνταζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Πλέον η Κύπρος αποκτά πρόσβαση σε αμερικανικό στρατιωτικό υλικό, το οποίο χρησιμοποιούν οι ίδιες οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ή κατασκευάζεται αποκλειστικά για τους εταίρους τους, και μάλιστα με τέτοιες ρυθμίσεις που παρακάμπτονται πολλές διαδικασίες και που το υλικό μπορεί να παραχωρηθεί δωρεάν ή σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Αυτό σημαίνει ότι όχι απλώς θα μπορεί να εκμοντερνιστεί ο εξοπλισμός που έχει στη διάθεσή της η Εθνική Φρουρά, αλλά σταδιακά θα καταστεί συμβατός με τον αμερικανικό, κάτι που δημιουργεί νέες δυνατότητες στο κομμάτι της εκπαίδευσης, αφού θα επιτρέψει την διεξαγωγή περισσότερων και πιο διαδραστικών κοινών ασκήσεων.
Η απόφαση των Αμερικανών εξυπηρετεί, ταυτόχρονα, ακόμη έναν στόχο, που ήρθε στο προσκήνιο μετά την επίσκεψη Νίκου Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτόν της επαρκούς προετοιμασίας ώστε, όταν καταστούν κατάλληλες οι συνθήκες, να γίνει αίτηση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο θεωρείται πρώιμο και εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή, ωστόσο φαίνεται πως στόχος στη Λευκωσία είναι να βρεθεί όσο πιο κοντά μπορεί στη Συμμαχία, ο οποίος επιτυγχάνεται και μέσα από τη χρήση ΝΑΤΟϊκών εξοπλισμών και τεχνολογίας.
Θα φανεί τα επόμενα χρόνια τι είδους στρατιωτικό υλικό μπορεί να φτάσει στην Κύπρο μέσα από αυτές τις συμφωνίες, καθώς γίνεται κατανοητό πως οι ΗΠΑ δεν θα μας παραχωρήσουν δωρεάν ή με πολύ χαμηλότερο κόστος μαχητικά αεροπλάνα ή πλοία, αλλά άλλου είδους συστήματα και τεχνολογία. Οτιδήποτε, όμως, εκσυγχρονίζει και εξυπηρετεί τους προαναφερόμενους στόχους, προφανώς και είναι καλοδεχούμενο. Άλλωστε, η Κύπρος έχει ανάγκη από συνεχή αναβάθμιση της αμυντικής της ικανότητας, δεδομένης της παρουσίας των κατοχικών δυνάμεων στο νησί.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, έκανε λόγο για «υψηλής συμβολικής αλλά και ουσιαστικής αξίας» απόφαση από πλευράς Μπάιντεν, τονίζοντας ότι θα συμβάλει αναμφισβήτητα στην ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας και στην ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλιστικού μας προγράμματος.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία τόσο σε διεθνές, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, αναδεικνύεται ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από την ενεργητική, πρωτοβουλιακή διπλωματία της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη ενισχύεται σημαντικά το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας μας και εδραιώνεται η Κύπρος ως αξιόπιστος, ωφέλιμος και στρατηγικός εταίρος. Η ιστορική εξέλιξη της Προεδρικής Απόφασης των ΗΠΑ συνιστά ακόμα μια απόδειξη της ενίσχυσης της στρατηγικής αξίας της χώρας μας, ενώ τα πολιτικά μηνύματα που εκπέμπει είναι ισχυρά και ουσιαστικά», τόνισε.
Πάντως, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, που έκανε λόγο για «ένα εξωφρενικό αναποδογύρισμα της λογικής», οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, είτε της συμπολίτευσης, είτε της αντιπολίτευσης, παρουσιάστηκαν εξίσου ικανοποιημένες με την Κυβέρνηση για την εξέλιξη, γεγονός που ίσως να είναι ενδεικτικό και ως προς την στάση που θα τηρήσουν μελλοντικά, όταν προκύψουν επιπλέον ανάγκες στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας για τις σχετικές αγορές.
Αντιθέτως, όπως ήταν αναμενόμενο, το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» άστραψε και βρόντηξε, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «τραγελαφική». Οι Τούρκοι, που συχνά καλούν όλους τους υπόλοιπους να δουν τις «πραγματικότητες» επί του εδάφους, για άλλη μία φορά επέδειξαν εμφανή αδυναμία να ερμηνεύσουν την πραγματικότητα. Το λεγόμενο «υπεξ» προειδοποίησε ότι η «μητέρα πατρίδα Τουρκία» θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για προστασία του «τ/κ λαού», ενώ υποστήριξε ότι θα ξεκινήσει «κούρσα εξοπλισμών από την ε/κ πλευρά». Κάλεσε, δε, τις χώρες που «υποδαυλίζουν την πολεμική ρητορική της ε/κ πλευράς» να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους και τους υπέδειξε να επιδείξουν σύνεση.
Ακόμη πιο έξαλλη εμφανίστηκε η Άγκυρα, με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για σοβαρό λάθος από πλευράς ΗΠΑ. Μάλιστα, δεν έμειναν ως εκεί, καθώς κάλεσαν την Κυβέρνηση Τραμπ, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα τη Δευτέρα, να ανατρέψει την απόφαση που λήφθηκε από την Κυβέρνηση Μπάιντεν. Το αίτημά τους, βέβαια, είναι εξαιρετικά αδόκιμο, καθώς πέραν της ανάμειξης σε αποφάσεις τρίτων κρατών, στρατηγικές αποφάσεις αυτού του είδους τείνουν να μην επηρεάζονται από την μετάβαση από μία διοίκηση σε άλλη, καθώς αφορούν τον ευρύτερο σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία εξέφρασε το "υπεξ" για απόφαση ΗΠΑ για παροχή αμυντικών ειδών στην ΚΔ-«Τραγελαφική απόφαση»