Οι αστοχίες στο εσωτερικό μέτωπο επισκιάζουν τις σημαντικές εξελίξεις-Υπό πίεση η Κυβέρνηση, τροφή
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 16 Ιανουαρίου 2025
Το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται ενώπιον σημαντικών εξελίξεων στα πολλά ανοιχτά μέτωπα που έχει να διαχειριστεί με προμετωπίδα όλων το Κυπριακό, για το οποίο την ερχόμενη εβδομάδα υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Παράλληλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε προ ημερών σε μια εξαιρετικής σημασίας τριμερή συνάντηση με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, ενώ το βράδυ της Δευτέρας προέβη σε σημαντικές εξαγγελίες για θέματα άμυνας.
Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα εξελίξεων που δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστούν ως εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα, ο Πρόεδρος καλείται να διαχειριστεί και εσωτερικές αστοχίες δύο υπουργών του, οι οποίοι έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη πίεση στην Κυβέρνηση και πεδίο για σκληρή αντιπολίτευση από τα κόμματα.
Το πρώτο παράπλευρο μέτωπο για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, άνοιξε με τις δύο διαδοχικές αποδράσεις κρατουμένων, τρεις μήνες μετά την απόδραση του ισοβίτη και παρά τα πολυδιαφημιζόμενα πρωτόκολλα περί αυστηροποίησης μέτρων, ενώ κορυφώθηκε μετά το φιάσκο με τον θάνατο του 24χρονου Πακιστανού, που εντοπίστηκε νεκρός σε χωράφι στο Στρόβολο ανήμερα Θεοφανίων και διαπιστώθηκε μετά από τέσσερις μέρες ότι έπεσε θύμα δολοφονίας από αστυνομικά πυρά.
Οι αστοχίες της Αστυνομίας και κατ΄ επέκταση του υπουργού Δικαιοσύνης δημιούργησαν μαύρα σύννεφα πάνω από την Κυβέρνηση, η οποία δέχθηκε αλλεπάλληλα πυρά, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν ανάληψη ευθυνών. Ο Θεμιστός Αρναούτης, κατέχοντας τη θέση του Αρχηγού Αστυνομίας για τέσσερις περίπου μήνες, βρέθηκε νωρίς στο επίκεντρο των επικρίσεων, ωστόσο κατά κάποιο τρόπο, λήφθηκε υπόψη ως μετριαστικός παράγοντας, πως ανέλαβε τα ηνία τον περασμένο Σεπτέμβριο και τα προβλήματα είχαν συσσωρευτεί. Εξού και η Κυβέρνηση είχε αναφέρει πως υπάρχει περιθώριο της πίστωσης χρόνου, η οποία ωστόσο διαμήνυσε πως δεν είναι ανεξάνλτητος.
Από την άλλη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφού έχει ήδη κλείσει ένα χρόνο στο τιμόνι του νευραλγικού πόστου που κλήθηκε να υπηρετήσει, δεν μπορεί να έχει την ίδια πίστωση χρόνου, αφού στη διάρκεια της θητείας του υπήρξαν τρανταχτές αποδράσεις, όπως για παράδειγμα του Θεόδωρου Θεοφάνου, γνωστού ως Κομμωτή, του 49χρονου εκζητούμενου Σουηδού από ιδιωτική κλινική και του 39χρονου Ρουμάνου από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι οποίες δημιούργησαν τεράστιους τριγμούς και κριτική προς το πρόσωπο του Μάριου Χαρτσιώτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φουλ επίθεση ΑΠΟΕΛ κατά Παναγιώτου-«Μηδαμινή η προσφορά σου στον τόπο, τουλάχιστον προσποιήσου...»
Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης βρέθηκε στο στόχαστρο για την διαχείριση της οπαδικής βίας, με κάποιες από τις τοποθετήσεις του να πυροδοτούν σφοδρές αντιδράσεις, ενώ μέσα σε ένα χρόνο καταγράφηκαν διάφορες αστοχίες, έπειτα από τις οποίες καταλογίστηκαν ευθύνες στον Μάριο Χαρτσιώτη.
Οι τριγμοί έγιναν ακόμα μεγαλύτεροι μετά με την υπόθεση του 24χρονου Πακιστανού, με την Αστυνομία και τον υπουργό Δικαιοσύνης να βρίσκονται στο μάτι του Κυκλώνα, αφού αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά ζητήματα επάρκειας και ανικανότητας, την ώρα που το αίσθημα ασφάλειας βρίσκεται στα τάρταρα.
Και σαν να μην έφταναν τα τεκταινόμενα στην Αστυνομία, ο Πρόεδρος κλήθηκε να διαχειριστεί και μια άλλη αστοχία, προερχόμενη από ένα άλλο υπουργό του, τον Γιάννη Παναγιώτου, ο οποίος έχει προκαλέσει το τελευταίο διήμερο νέο κύκλο αντιδράσεων, αφότου δηλαδή κατονόμασε τον ΑΠΟΕΛ ως την ομάδα που οι διευθυντές της κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για χρέη προς το κράτος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτη τοποθέτηση ΠτΔ για την υπόθεση του Πακιστανού-Η απάντηση στα περί συγκάλυψης και στις επικρίσεις για Χαρτσιώτη
Μετά την ανακοίνωση του ονόματος της ομάδας από τον υπουργό Εργασίας, ο Πρόεδρος διαχώρισε τη θέση του, αδειάζοντας τον Γιάννη Παναγιώτου, αφού όπως υπέδειξε επρόκειτο για λανθασμένη αναφορά, ωστόσο ο υπουργός Εργασίας συνέχισε τις αναφορές του επί του θέματος και την επόμενη ημέρα, με αποτέλεσμα να συντηρηθούν οι αντιδράσεις προς το πρόσωπό του και ο Νίκος Χριστοδουλίδης να καλείται να συνεχίσει να διαχειρίζεται την όλη κατάσταση.
Αντίθετα, στην περίπτωση του Μάριου Χαρτσιώτη, ο Πρόεδρος απέφυγε να τοποθετηθεί, αναφέροντας πως «βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα. Να αναμένουμε να δούμε και αν υπάρχουν ευθύνες είτε για τον Υπουργό Δικαιοσύνης είτε για τον Αρχηγό της Αστυνομίας θα το δούμε. Καλούνται καθημερινά, όχι μόνο ο σημερινός Υπουργός και ο σημερινός Αρχηγός, αλλά διαχρονικά να διαχειριστούν δύσκολα θέματα. Αλλά αυτό το να προτρέχουμε χωρίς να γνωρίζουμε πραγματικά δεδομένα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη (έρευνα), δηλαδή ερχόμαστε εμείς μόνοι μας να αμφισβητούμε. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα. Επαναλαμβάνω, το κάνω και δημόσια, αν υπάρχουν οι οποιεσδήποτε πληροφορίες, στοιχεία, ειδικότερα από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ που βλέπω αυτή την πλήρη ταύτιση και στο συγκεκριμένο θέμα, μπορούν δημόσια να τα αναφέρουν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδειάζει τον Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η αναφορά του σε συγκεκριμένο σωματείο»
Η αναφορά του Προέδρου, δημιουργεί συνθήκες για σκληρή αντιπολίτευση προς την Κυβέρνηση, αφού οι συνεχείς αστοχίες από πλευράς στελεχών της Κυβέρνησης ευνοούν το κλήμα για τα κόμματα που θέλουν να εξαπολύσουν πυρά στον Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως έπραξε ο ΔΗΣΥ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε τον Πρόεδρο να «εστιάσει περισσότερο στην αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας και τη διαχείριση των δημόσιων δηλώσεων των Υπουργών του», λέγοντας περαιτέρω πως «τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος χρήζουν ουσιαστικής αντιμετώπισης μακριά από επικοινωνιακά κόλπα και ισοπεδωτικές επιθέσεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά σε Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ στα περί ταύτισης με ΑΚΕΛ-«Ας εστιάσει στην διακυβέρνηση και στις δηλώσεις υπουργών του»
Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος αναγκάζεται λόγω των δημόσιων αναφορών που προκαλούν αντιδράσεις να ασχολείται με θέματα που δεν θα έπρεπε να ασχολείται, εάν η Αστυνομία από την πλευρά της έκανε σωστά τη δουλειά της ή εάν ο υπουργός Εργασίας απέφευγε να κατονομάσει τον ΑΠΟΕΛ ως την ομάδα που θα καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για χρέη στο δημόσιο.
Το αποτέλεσμα, είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να δώσει απαντήσεις, τόσο για τα τεκταινόμενα στην Αστυνομία, όσο και για την κόντρα υπουργού Εργασίας με τον ΑΠΟΕΛ, παρά για τις ουσιαστικές και καθοριστικές εξελίξεις για τον τόπο, αφού η κοινή γνώμη πλέον δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα θέματα, παρά για το Κυπριακό ή για θέματα άμυνας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μάτσας για υπόθεση Πακιστανού: Η Αστυνομία δεν είναι άμοιρη ευθυνών, τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει ο ιατροδικαστής