Είχε εμπλοκή στη σύλληψη αστυνομικών από τους Τούρκους το 2012 o ένας καταζητούμενος για την υπόθεση του Πακιστανού
06:00 - 16 Ιανουαρίου 2025
Όλο και περισσότερες προεκτάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση θανάτου του 24χρονου Πακιστανού, που εντοπίστηκε νεκρός στο Στρόβολο ανήμερα Θεοφανίων και αποδείχθηκε ότι σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια του επεισοδίου που προηγήθηκε στη νεκρή ζώνη και στη συνέχεια αφέθηκε σε χωράφι, όπου εντοπίστηκε από πολίτη, ο οποίος κάλεσε τις Αρχές.
Η δημοσιοποίηση των τεσσάρων ονομάτων που καταζητεί η Αστυνομία, αλλά και τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, έχουν δημιουργήσει περισσότερα ερωτήματα τα οποία καλούνται να απαντήσουν οι Αρχές, οι οποίες εν τέλει διερευνούν υπόθεση απόπειρας φόνου, δεδομένου πως οι εμπλεκόμενοι προσπάθησαν να πατήσουν με τα οχήματα τους τα μέλη της ΜΜΑΔ που τους έκαναν σήμα για να σταματήσουν.
Ωστόσο, παρά το γεγονός πως επρόκειτο για σοβαρό επεισόδιο, οι έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησαν μετά την νεκροτομή όπου αποκαλύφθηκε πως ο 24χρονος σκοτώθηκε από πυρά, κάτι το οποίο ενδεχομένως να έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπήρχε νεκρός κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Είναι για αυτό το λόγο που δημιουργήθηκαν ερωτήματα, δεδομένου μάλιστα πως υπήρχε εξαρχής ενημέρωση για τα πρόσωπα που εμπλέκονταν στο επεισόδιο, τα οποία δεν είναι η πρώτη φορά που απασχόλησαν τις Αρχές, ενώ σε βάρος τους υπήρχαν πληροφορίες για διακίνηση μεταναστών.
Από τα τέσσερα πρόσωπα που αρχικά καταζητούνταν, οι τρεις έχουν το ίδιο επίθετο και πρόκειται για οικογένεια, ενώ ο τέταρτος, ο οποίος συνελήφθη λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, είναι από το Καμερούν. Από τα ονόματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ξεχωρίζει αυτό του Coskun Alaslan, που μόνο άγνωστο δεν είναι για τις κυπριακές Αρχές. Κι αυτό διότι, ο 31χρονος σήμερα Coskun, ήταν ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην απαγωγή Ελληνοκύπριων αστυνομικών το 2012, στην νεκρή ζώνη, στην ίδια περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, η Αστυνομία με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ανέφερε πως «γύρω στις 11.30 το πρωί σήμερα, ενώ τρία μέλη της Τροχαίας Λευκωσίας, βρίσκονταν για τροχονομικό έλεγχο στη Λεωφόρο Γιάννη Γρούτα στο Δάλι, έκαναν σήμα σε ημιφορτηγό όχημα με τουρκοκυπριακές πινακίδες εγγραφής για να σταματήσει για έλεγχο. Αντί αυτού, ο οδηγός του οχήματος, αρνούμενος να συμμορφωθεί στο σήμα των Αστυνομικών, έστρεψε το αυτοκίνητο του εναντίον των μελών της Αστυνομίας με κίνδυνο να τους τραυματίσει. Ακολούθως, τα μέλη της Τροχαίας επιβαίνοντας στο υπηρεσιακό όχημα και τη μοτοσικλέτα καταδίωξαν το αυτοκίνητο για να το ανακόψουν και διασχίζοντας το Δάλι έφθασαν σε σημείο που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, φαίνεται να είναι εντός της νεκρής ζώνης. Στη συνέχεια, συνελήφθηκαν παράνομα από στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων και οδηγήθηκαν στον παράνομο Αστυνομικό Σταθμό Λουρουτζίνας.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωτογραφίες δείχνουν τρύπες από σφαίρες στο μπροστινό και πίσω μέρος του ενοικιαζόμενου οχήματος
Όπως ανέφερε επίσης το δελτίο, «σύμφωνα με πληροφορίες, το καταδιωκόμενο όχημα ανακόπηκε επίσης και ο οδηγός του συνελήφθη από τις κατοχικές δυνάμεις. Οι Αρχές της Δημοκρατίας, οι οποίες ενημερώθηκαν αμέσως για την παράνομη σύλληψη των τριών μελών της Αστυνομίας, προβαίνουν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για απελευθέρωσή τους, καθώς και την παράδοση του υπηρεσιακού εξοπλισμού και των οχημάτων στις νόμιμες Αρχές της Δημοκρατίας».
Σημειώνεται πως οι αστυνομικοί είχαν μάλιστα προφυλακιστεί από δικαστήριο και είχαν καταδικαστεί σε χρηματική ποινή.
Μπορεί στο συγκεκριμένο δελτίο Τύπου να μην γινόταν οποιαδήποτε αναφορά σε ονόματα, ωστόσο τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης σε δημοσιεύματά τους έγραφαν ότι οι τρεις αστυνομικοί είχαν συλληφθεί μετά από καταδίωξη του Coskun Alaslan και αφού πέρασαν στις κατεχόμενες περιοχές, συνελήφθησαν από Τουρκοκύπριους στρατιώτες στην περιοχή της Λουρουτζίνας. Στα ίδια δημοσιεύματα αναφερόταν ότι και ο πατέρας του Coskun, Halil Alaslan, που επίσης καταζητείται σήμερα από την Αστυνομία για την υπόθεση, ήταν γνωστός στη λεγόμενη αστυνομία των κατεχομένων για υποθέσεις ναρκωτικών.
Το ανέφερε εξάλλου και ο ίδιος σε δηλώσεις του στα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, θίγοντας το περιστατικό του 2012, υποστηρίζοντας ωστόσο πως «είναι προκατειλημμένοι εναντίον μου λόγω μιας σύγκρουσης με την ελληνοκυπριακή αστυνομία το 2012. Όταν είδα αυτή την είδηση στα social media το πρωί, ήρθα αμέσως προς την αστυνομία Οι κατηγορίες είναι εντελώς αβάσιμες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προέβησαν σε δηλώσεις οι Τ/κ καταζητούμενοι για την υπόθεση του Πακιστανού-Το συνδέουν με επεισόδιο του 2012
Επρόκειτο δηλαδή για πρόσωπα, τα δύο τουλάχιστον, που είναι γνωστά εδώ και δεκατρία χρόνια στις Αρχές και έχουν διαπράξει και στο παρελθόν παρόμοιας φύσης αδικήματα. Παράλληλα, από το δελτίο Τύπου με την δημοσιοποίηση των στοιχείων των καταζητούμενων προσώπων, δημιουργούνται ερωτήματα σε σχέση και με τα αδικήματα που διερευνώνται εναντίον τους, αφού ανάμεσα σε αυτά υπάρχει και το αδίκημα της απόπειρας φόνου.
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, κατά το επεισόδιο στη νεκρή ζώνη εμπλέκονταν τρία οχήματα, δύο από τα οποία κινήθηκαν εναντίον των αστυνομικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση, με αποτέλεσμα να γίνει ρίψη πυροβολισμών από τα μέλη της Δύναμης, τα πυρά των οποίων τραυμάτισαν θανάσιμα τον 24χρονο Πακιστανό.
Ως εκ τούτου, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα γιατί από τη στιγμή που η Αστυνομία γνώριζε ποιοι επέβαιναν στα οχήματα, αλλά και από τη στιγμή που η ίδια αναφέρθηκε σε ρίψη πυροβολισμών, όπως ενημέρωσε από την 7η Ιανουαρίου όταν εξέδωσε δελτίο Τύπου, δεν προχώρησε στην διερεύνηση υπόθεσης απόπειρας φόνου, δεδομένου πως είχαν διαπραχθεί σοβαρά ποινικά αδικήματα.
Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα στον ποινικό κώδικά και για το οποίο η διερεύνηση έπρεπε να ήταν άμεση και μέσα από ταχύτατες διαδικασίες να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία των καταζητούμενων, αφού εκ του αποτελέσματος διαφάνηκε ότι μιάμιση ώρα μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων τους εντοπίστηκε και συνελήφθη ήδη ο ένας, ενώ εντοπίστηκε και το όχημα τύπου «Ζ» που ενεπλάκη στο αιματηρό επεισόδιο.
Αυτό, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δείχνει πως μόλις οι Αρχές ενημερώσουν για καταζητούμενα πρόσωπα, το κοινό ενδιαφέρεται και οι πληροφορίες που λαμβάνονται μπορούν να αποβούν καθοριστικές για συλλήψεις υπόπτων. Σήμερα, οκτώ μέρες μετά το επεισόδιο, θεωρείται δεδομένο ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ενώ πέραν τούτου, ενδέχεται να έχουν χαθεί σημαντικά στοιχεία, τα οποία πιθανότατα να είναι καθοριστικά για την έκβαση των ερευνών και τη στοιχειοθέτηση της υπόθεσης, ενώπιον Δικαστηρίου.
Η Αστυνομία, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος κίνησε τις διαδικασίες και καθόρισε τα αδικήματα μετά την διαπίστωση ότι ο θάνατος του 24χρονου επήλθε από εγκληματική ενέργεια και κατόπιν των σφοδρών επικρίσεων που δέχθηκε, αφού στο αρχικό δελτίο της 7ης Ιανουαρίου δεν ανέφερε σε οποιοδήποτε σημείο πως διερευνά υπόθεση απόπειρας φόνου.
Εάν λοιπόν εξαρχής η Αστυνομία διερευνούσε απόπειρα φόνου, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε σεναριολογία, η οποία αναπτύχθηκε μετά τον εντοπισμό του νεκρό και την αστοχία κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, εάν και πρόκειται για δύο ξεχωριστούς χειρισμούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Τα παράλληλα μέτωπα στην υπόθεση του Πακιστανού, το ντόμινο εξελίξεων και τα... παιχνίδια επικράτησης
- Στο επίκεντρο ενοικιαζόμενο όχημα στην υπόθεση του Πακιστανού, επίκεινται εντάλματα σύλληψης
- Καλείται να βρει διεξόδους από την κρίση η Αστυνομία, το παρελθόν επηρεάζει το παρόν-Ζητούμενο η επάρκεια
- «Από τα οχήματα κατέβηκε τεράστιος αριθμός προσώπων και έτρεχε»-Νέα διάσταση στα γεγονότα στην υπόθεση Πακιστανού
- Κόβει την συζήτηση η Αστυνομία-Δεν τίθενται σε διαθεσιμότητες αστυνομικοί για την υπόθεση του Πακιστανού