Ο άνθρωπος του Τραμπ, που άσκησε πίεση στον Νετανιάχου, και θεωρείται «κλειδί» για τη συμφωνία
21:02 - 15 Ιανουαρίου 2025
Ένας άνθρωπος του Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να αποτέλεσε το πρόσωπο-κλειδί για τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, εντείνοντας την πίεση προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Πρόκειται για τον Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό τις τελευταίες ημέρες. «Ο Γουίτκοφ κατάφερε να πιέσει τον Νετανιάχου να αποδεχθεί τη συμφωνία και να κινηθεί γρήγορα. Αυτή η συζήτηση ήταν που έκανε τα πάντα να κινηθούν» ανέφερε αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τη συμφωνία, όπως μετέδωσε το Reuters.
Ο Στιβ Γουίτκοφ είναι ένας επενδυτής ακινήτων και δωρητής προεκλογικής εκστρατείας που επιλέχθηκε από τον εκλεγμένο Αμερικανό πρόεδρο για να είναι ο ειδικός απεσταλμένος του στη Μέση Ανατολή.
Ο Γουίτκοφ είναι επίσης συνιδρυτής της World Liberty Financial, μιας επιχείρησης crypto που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο με οικονομικό δικαιούχο τον Τραμπ. Είναι επίσης συμπρόεδρος της επιτροπής ορκωμοσίας του Τραμπ.
Έχει επιχειρηματικούς δεσμούς με το Κατάρ και άλλα κράτη του Κόλπου, αλλά δεν έχει προηγούμενη διπλωματική εμπειρία.
Στα τέλη Νοεμβρίου άρχισε να συναντάται με ηγέτες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και με οικογένειες Ισραηλινών ομήρων.
Στις 11 Ιανουαρίου, τέσσερις ημέρες πριν από τη συμφωνία, ο Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Νετανιάχου στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης προσπάθειας κατάπαυσης του πυρός. Μία ημέρα νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός δήλωσε ότι «δεν θα είναι μια όμορφη μέρα» αν οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα δεν απελευθερωθούν πριν από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου.
BBC: Deadline των συνομιλιών η ορκωμοσία Τραμπ
Τον ρόλο της επίσημης ανάληψης καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ υπογραμμίζει και ο αναλυτής του BBC, Τομ Μπέιτμαν. Όπως εκτιμά, «το σημείο-κλειδί είναι η μετάβαση στην προεδρία Τραμπ και η επικείμενη ορκωμοσία, που ουσιαστικά έβαλαν deadline σε αυτές τις συνομιλίες».
Ο αναλυτής του BBC σχολιάζει ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη αβεβαιότητα μετά τις 20 Ιανουαρίου, ημέρα ορκωμοσίας του Τραμπ. «Δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι με μια νέα κυβέρνηση θα λάμβαναν τις ίδιες εγγυήσεις που έδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να υπήρχαν αλλαγές στις προτεραιότητες», σημείωσε.
Πηγή: iefimerida
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: