Συναντήθηκε ξανά με τον Σύρο ομόλογό του ο Φιντάν-«Συρία και Τουρκία γράφουν μια νέα ιστορία»

Η Συρία και η Τουρκία γράφουν μια νέα ιστορία, δήλωσε ο Σύρος ΥΠΕΞ,  Άσαντ Χασάν αλ Σαϊμπάνι, λέγοντας πως στο κοντινό μέλλον οι σχέσεις των δύο χωρών θα αποκτήσουν δυναμική προς νέους ορίζοντες, ιδίως στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

Όπως είπε, «το συριακό έδαφος δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για την Τουρκία». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι «υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν σε πολλούς τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η γεωργία, η υγεία, η ενέργεια, η κυκλοφορία, οι μεταφορές». 

Μιλώντας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι συζήτησαν την κατάσταση ασφαλείας στη Συρία. «Αξιολογήσαμε πολιτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά θέματα. Εκφράσαμε την ετοιμότητα της Τουρκίας να παράσχει υποστήριξη στη Συρία σε κάθε τομέα», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Όπως είπε, έπειτα από 12 χρόνια άνοιξαν ξανά την τουρκική Πρεσβεία στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα ενώ το τουρκικό Γενικό Προξενείο στο Χαλέπι θα λειτουργήσει στις 20 Ιανουαρίου. «Αν θέλει ο Θεός, σύντομα θα δούμε την έναρξη των πτήσεων των Τουρκικών Αερογραμμών», είπε ο Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως «είμαστε ικανοποιημένοι με την αποφασιστικότητα της νέας διοίκησης να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Τώρα πρέπει να γίνει πράξη αυτό. Έχουμε σημαντική εμπειρία σε συνεργασία με τρίτες χώρες στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε παρόμοια συνεργασία με τη νέα συριακή διοίκηση». 

Ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι συζητήσαν πώς μπορούν να κάνουν τις σχέσεις τους πιο αποτελεσματικές, πιο δομικές και ταχύτερες, ειδικά στη νέα περίοδο. «Υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν σε πολλούς τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η γεωργία, η υγεία, η ενέργεια, η κυκλοφορία, οι μεταφορές», ανέφερε. 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι «η Συρία και η Τουρκία έγραψαν μια νέα ιστορία που βασίζεται στην αδελφοσύνη. Στο πολύ κοντινό μέλλον, οι σχέσεις Συρίας-Τουρκίας θα αποκτήσουν δυναμική προς νέους ορίζοντες, ιδίως στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Και αυτό θα το συνειδητοποιήσουμε εκμεταλλευόμενοι τη γεωγραφική μας θέση και τις μακροχρόνιες σχέσεις μας», είπε.

«Η νέα διοίκηση πιστεύει ότι το συριακό έδαφος δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για την Τουρκία και τον τουρκικό λαό», ανέφερε ο Σύρος ΥΠΕΞ.

Σε ερώτηση για τους Κούρδους της Συρίας (YPG-PKK-PYD), ο Σύρος ΥΠΕΞ  είπε ότι «η Συρία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί απειλή για καμία χώρα, ειδικά τη γειτονική μας χώρα. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Κούρδοι Συρίας) βρίσκονται επίσης στα βορειοανατολικά της Συρίας. Θέλουμε η περιοχή να επανέλθει υπό την κυριαρχία της κεντρικής Κυβέρνησης και θέλουμε να αποκατασταθεί η αραβική ταυτότητα. Θέλουμε η κεντρική Κυβέρνηση της Δαμασκού να είναι κυρίαρχη σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βρέθηκε ζωή στα ερείπια της Μιανμάαρ-Νεαρός ανασύρθηκε ζωντανός πέντε μέρες μετά τον φονικό σεισμό
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της σύλληψης καθηγήτριας για σεξουαλική κακοποίηση 15χρονου σε σχολική αίθουσα στις ΗΠΑ
Nέα ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν-Αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΕΕ
Περιμένει πυραύλους Taurus από τη Γερμανία του Μερτς ο Ζελένσκι-«Θα δουλέψουμε γι’ αυτό»
Αναπτύσσουν δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ-Απαντούν στις επιθέσεις των Χούθι
Φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς στη Βοστώνη-Έξι τραυματίες
Θανατική ποινή για τον Λουίτζι Μαντζιόνε ζητά η Γενική Εισαγγελέας των ΗΠΑ
Η Κομισιόν σχεδιάζει να κάνει «ευρωπαϊκό FBI» τη Europol και να ενισχύσει τον ρόλο της Frontex
Η Μάνταλεϊ ήταν η «πόλη του χρυσού» στη Μιανμάρ-Πλέον κυριαρχεί η μυρωδιά του θανάτου
Εν ψυχρώ δολοφονία 21χρονης φοιτήτριας στην Ιταλία-Δράστης 27χρονος συμφοιτητής της