Πρόταση νόμου για υποχρεωτική τοποθέτηση βραχιολού σε κρατούμενους που μεταφέρονται με άδεια
14:58 - 15 Ιανουαρίου 2025
Την αναγκαιότητα εφαρμογής συστήματος γεωεντοπισμού με βραχιολάκι σε κρατούμενους που βγαίνουν με άδεια, με αφορμή τις πρόσφατες αποδράσεις συζήτησε η Επιτροπή Νομικών την Τετάρτη, ενώ έγινε συζήτηση και για τη μοριοδότηση όσων υπηρετούν ως συμβασιούχοι ειδικοί αστυφύλακες, προκειμένου να τους δοθεί προτεραιότητα για διορισμό, για να αξιοποιηθεί η εμπειρία και οι γνώσεις που απέκτησαν.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, είπε ότι η Επιτροπή συζήτησε για πρόσθετους όρους που πρέπει να εφαρμόζονται σε άτομα που είναι έγκλειστοι και τυγχάνουν άδειας εξόδου από φυλακές. Αυτό που έχει προταχθεί, είπε, είναι η αναγκαιότητα τοποθέτησης του γνωστού βραχιολιού σε όσους είναι υπόδικοι, έγκλειστοι ή μεταφερόμενοι από την αστυνομία σε διαφόρους χώρους, είτε κράτησης, είτε νοσοκομεία ή αλλού.
Σημείωσε, επιπλέον, ότι αναμένεται το συντομότερο κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία ενέγραψε το θέμα, είπε ότι πρόκειται για πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για υποχρεωτική τοποθέτηση συσκευής γεωεντοπισμού-βραχιολάκι σε κρατούμενους που κάνουν χρήση του προνομίου της άδειας.
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαμε στη συζήτηση επί της αρχής ότι εκ πρώτης όψεως η τοποθέτηση και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Τμήματος Φυλακών και της Αστυνομίας ήταν θετική», είπε, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να προκύψει ανάγκη διεύρυνσης της χρήσης του συγκεκριμένου συστήματος, ώστε να περιλαμβάνει και όσους μεταφέρονται από και προς τις φυλακές ή τα κρατητήρια.
Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση της που το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει την κατάθεση στη Βουλή ολοκληρωμένου νομοσχεδίου για το θέμα. «Μας έχουν διαβεβαιώσει ότι και οι πρόνοιες της δικής μας πρότασης νόμου θα ενσωματωθούν πλήρως στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται», είπε και εξέφρασε ετοιμότητα για εποικοδομητική συμβολή, προκειμένου να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας που ο κόσμος δικαιούται και πρέπει να νιώθει.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού είπε ότι πολλές φορές «τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα και πολλές φορές ως Βουλή και ως Βουλευτές προσπαθούμε να ρυθμίσουμε ζητήματα που προκύπτουν λόγω της ανεπάρκειας και των ελλειμμάτων» σε άλλες υπηρεσίες. Όπως σημείωσε, το βραχιολάκι είναι ένα μέτρο που μπορεί να υποβοηθήσει στην αποτροπή των αποδράσεων, «αλλά είναι πολλά εκείνα που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του αστυνομικού σώματος, των δυνατοτήτων των μελών της Αστυνομίας».
Η Επιτροπή συζήτησε, επίσης και το ζήτημα των 300 συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, των οποίων η σύμβαση λήγει σε έξι μήνες και προσπάθησαν να βρουν λύσεις προκειμένου να αξιοποιηθεί η εμπειρία και οι γνώσεις που απέκτησαν. Κατά τη συζήτηση τέθηκε το θέμα της μοριοδότησης αυτών των αστυνομικών όταν διεκδικήσουν μόνιμες θέσεις στο αστυνομικό σώμα.
Για το θέμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης αναφέρθηκε σε πρόταση του ΔΗΣΥ που αναφέρεται στην αναγκαιότητα να δίνονται πρόσθετα μόρια σε εκείνους οι οποίοι υπηρετούν το στράτευμα, είτε στα ΛΟΚ, είτε στα ΟΥΚ. «Με τον ίδιο τρόπο να δίνεται πρόσθετη μοριοδότηση και σε αυτούς», είπε, καθώς έχουν αυταπόδεικτα υπηρετήσει για 2,5 χρόνια τη δημόσια ασφάλεια.
«Θεωρούμε ότι έφτασε η ώρα, και γι’ αυτό καλέσαμε τη Νομική Υπηρεσία να επεξεργαστεί πρόταση που να είναι νομικά και συνταγματικά σωστή, για να δίνεται πρόσθετη μοριοδότηση σε όσους αναλογικά υπηρέτησαν τα σώματα ασφαλείας ή το στράτευμα σε ειδικά σώματα που τους προσδίδουν πρόσθετες ικανότητες και δεξιότητες για να υπηρετήσουν με επάρκεια μόνιμες θέσεις των ειδικών αστυνομικών», είπε.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ο οποίος εισηγήθηκε τη συζήτηση του θέματος, είπε ότι η σύμβαση τους λήγει τον ερχόμενο Αύγουστο. Σημείωσε ότι οι εν λόγω συμβασιούχοι αστυνομικοί έχουν τύχει ειδικής εκπαίδευσης για αρκετές εβδομάδες στην Αστυνομική Ακαδημία, στη ΜΜΑΔ και στην Υπηρεσία Ασύλου και Μετανάστευσης. «Ως εκ τούτου, βάσει εμπειρίας που έχουν συσσωρεύσει, των γνώσεων που έχουν αποκτήσει και της άριστης εκτέλεσης των καθηκόντων τους στην επιτυχή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού όλα αυτά τα χρόνια, θεωρούμε ως ΕΛΑΜ επιβεβλημένο να τους δοθεί είτε μοριοδότηση ή άλλο κίνητρο, ώστε να παραμείνουν στο αστυνομικό σώμα».
Σημείωσε ότι αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανοίξουν 300 θέσεις και θα πρέπει να έχουν προβάδισμα σε αυτές.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σημείωσε ότι πρέπει μέσα από έναν νόμιμο τρόπο να εξευρεθεί δυνατότητα αξιοποίησης εμπειρίας όσων ήδη υπηρετούν. «Την ίδια ώρα να υπενθυμίσω ότι είναι παράδοξο για τον ΔΗΣΥ που κυβέρνησε για 10 χρόνια και φέρει ακέραια την ευθύνη για πάρα πολλές παθογένειες που αντιμετωπίζει το αστυνομικό σώμα να εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής και προπομπός των προσπαθειών να επιλυθούν προβλήματα, γιατί ακριβώς πολλά από αυτά προέκυψαν από δικές τους αποφάσεις, από το ξήλωμα των ηγεσιών της αστυνομίας, από το ξήλωμα των αστυνομικών διευθύνσεων, από σοβαρότατα πλήγματα στην αξιοπιστία της αστυνομίας», είπε
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι αυτοί οι συμβασιούχοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσα από πολλές και αντίξοες συνθήκες κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής και στόχος είναι η μεγάλη εμπειρία τους να αξιοποιηθεί. «Οι επισημάνσεις της ΔΗΠΑ εστιάζονται στο εξής: Αυτή τη στιγμή στον περί αξιολόγησης υποψηφίων νόμο για τη δημόσια υπηρεσία λαμβάνεται υπόψη η σχετική πείρα υποψηφίων που διαγωνίζονται για το θέμα και ο νόμος λέει ότι παίρνεις μια μονάδα για κάθε χρόνο πείρας που έχεις, με μάξιμουμ τις 5 μονάδες. Αυτή η νομοθεσία εισηγηθήκαμε να αξιοποιηθεί αντίστοιχα και στην αξιολόγηση υποψηφίων για την αστυνομία, ώστε να ληφθεί υπόψη η εμπειρία των 300 συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών», είπε, προτείνοντας, πέραν της εμπειρίας, να ληφθεί υπόψη και η αξιολόγησή τους.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, Νίκος Λοϊζίδης, είπε ότι η συντεχνία προέβλεψε τη σημερινή μέρα. «Έχουμε έτοιμη νομικά τη λύση ως συντεχνία», είπε, σημειώνοντας ότι θα τη δημοσιεύσουν προκειμένου να βρεθεί «φως στο τούνελ», ώστε «όσοι έχουν εκπαίδευση μέσα από μοριοδότηση να προσληφθούν μόνιμοι αστυφύλακες. Ελπίζω στο μέλλον ότι πλέον τέτοιες αποφάσεις που πάρθηκαν πριν 20 μήνες δεν θα επαναληφθούν για να μας φέρνουν σε θέση να είμαστε επιμηθείς».
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Γιώργος Γεωργίου, είπε ότι ξεκάθαρη θέση της συντεχνίας είναι οι συμβασιούχοι αξιωματικοί «να παραμείνουν με οποιοδήποτε τρόπο». Σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι επιτελούν έργο που φαίνεται και μέσα από το σύστημα καταχωρίσεων της αστυνομίας, η εμπειρία τους είναι σοβαρή και έχουν μάθει να δουλεύουν στην Πράσινη Γραμμή.
Εξάλλου, όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, εντός της Επιτροπής συζητήθηκε και πρόταση της Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ρίτας Σούπερμαν για αύξηση των ποινών σε όσους εκμεταλλεύονται γη εκτοπισμένων και προσφύγων.
Πηγή: ΚΥΠΕ