Βρετανική πιτσαρία χρεώνει 100 λίρες για να προσθέσει ανανά στις πίτσες της-«Παίρνουμε μια θέση»
14:26 - 15 Ιανουαρίου 2025
Λίγες στιγμές στην ιστορία του φαγητού είναι τόσο αμφιλεγόμενες όσο η απόφαση του Ελληνοκαναδού σεφ Σαμ Πανόπουλου στη δεκαετία του 1960, να βάλει κονσερβοποιημένο ανανά πάνω σε μια πίτσα με ζαμπόν.
Έξι δεκαετίες μετά την δημιουργία από τον Πανόπουλο και τον αδερφό του αυτού που ονόμασαν «χαβανέζικη πίτσα», το ερώτημα αν ο ανανάς έχει θέση στην πίτσα διχάζει έθνη, κοινότητες, ακόμη και οικογένειες.
Τώρα, μια πιτσαρία στο Νόριτς της Αγγλίας δηλώνει ότι θα βάζει ανανά στην πίτσα της για διαδικτυακές παραγγελίες, χρεώνοντας όμως 100 λίρες (118 ευρώ)!
Αν και δεν είναι η υψηλότερη τιμή που ζητήθηκε πρόσφατα για ανανά – τον περασμένο Μάιο, η ποικιλία ανανά Rubyglow πωλούνταν στην Καλιφόρνια 396 δολάρια το κομμάτι – αλλά είναι σίγουρα πολύ υψηλότερη από την τιμή μιας κονσέρβας ανανά στο σούπερ μάρκετ.
Η πίτσα Hawaian των 118 ευρώ είναι η νέα προσθήκη της βρετανικής πιτσαρίας Lupa Pizza στο μενού της για την εφαρμογή παράδοσης φαγητού Deliveroo, ενώ οι υπόλοιπες πίτσες της φτάνουν το πολύ μέχρι τα 16,5 ευρώ.
«Λέω “όχι” στον ανανά», εξηγεί στο CNNi ο επικεφαλής σεφ της Lupa, Quin Jianoran. «Οι αδελφοί Πανόπουλοι ανακάτεψαν κινεζικές γλυκόξινες γεύσεις με ένα παραδοσιακό ιταλικό προϊόν. Άλλοι κυριολεκτικά το λατρεύουν και άλλοι το μισούν. Εμείς απλά παίρνουμε μια θέση».
Δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής παραγγελίες για την πίτσα των 118 ευρώ, επιβεβαιώνει ο Jianoran. Πάντως, η Lupa Pizza έχει δεσμευτεί να βάλει την πίτσα κανονικά στο μενού της αν τα αποτελέσματα της σχετικής δημοσκόπησης που «τρέχει» η τοπική εφημερίδα Norwich Evening News, βγουν υπέρ του φρούτου.
Αυτή τη στιγμή, πάντως, στο ερώτημα αν ο ανανάς ανήκει στην πίτσα τα «ναι» έχουν φτάσει το 62%. Αν αποφασιστεί να μπει κανονικά στο μενού η πίτσα Hawaian θα εξακολουθεί να κοστίζει 100 λίρες; «Οι απόψεις μου μπορεί να αλλάξουν!» λέει γελώντας ο Jianoran. «Θα μπορούσε να είναι 200 λίρες, θα μπορούσε να είναι 2 λίρες, ποιος ξέρει».
«Ιεροσυλία» για τους Ιταλούς
Ενώ παραδοσιακά οι Ιταλοί μετρ της πίτσας αποφεύγουν τον ανανά όπως ο διάολος το λιβάνι, πέρυσι ο διάσημος pizzaiolo Gino Sorbillo εισήγαγε μια διχαστική πίτσα «Margherita con Ananas» στο μενού της πιτσαρίας του στη Νάπολη – που θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα της πίτσας. Η πρόθεσή του, όπως είπε, ήταν να καταπολεμήσει τις διατροφικές προκαταλήψεις.
Αν και ο Jiaoran δηλώνει ότι προτιμά τα παραδοσιακά συστατικά στην πίτσα, η αγαπημένη του είναι «η πίτσα που φτιάχνουν στη Νέα Υόρκη. Εκεί πραγματικά δεν υπάρχουν όρια στο τι βάζουν στις πίτσες τους». Πράγματι, μια πιτσαρία της Νέας Υόρκης ανακηρύχθηκε η καλύτερη στον κόσμο το 2024. Η Una Pizza Napoletana στο Lower East Side του Μανχάταν, βρέθηκε στην κορυφή των ιταλικών βραβείων 50 Top Pizza τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Πηγή: cnn.gr