Η εικόνα αποσύνθεσης της Αστυνομίας και η αντιπολίτευση που (εξακολουθεί να) περιμένει στη γωνία
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 15 Ιανουαρίου 2025
Παρά το γεγονός πως οι πολιτικές αντιδράσεις έχουν σε κάποιο βαθμό κατασταλάξει, δίνοντας «ανάσες» στην Κυβέρνηση, γίνεται κατανοητό πως δεν θα σταματήσουν οι πιέσεις σε ό,τι αφορά την ευρύτερη κατάσταση στην Αστυνομία. Δεν είναι μόνο όσα έγιναν ή δεν έγιναν στην υπόθεση του 24χρονου Πακιστανού, άλλωστε, το πρόβλημα. Είναι και οι αποδράσεις και η ευρύτερη εικόνα αποσύνθεσης της Δύναμης, που κάνουν τα κόμματα να απαιτούν πλέον πιο επιτακτικά λύσεις.
Όλοι αντιλαμβάνονται πως με μία Αστυνομία βουτηγμένη στα προβλήματα, που τουλάχιστον πλέον αναγνωρίζονται από τη νέα ηγεσία, το αίσθημα ασφάλειας δεν μπορεί να αποκατασταθεί, ούτε μπορούν να είναι σίγουροι για την τήρηση της δημόσιας τάξης και αναμένουν από την Κυβέρνηση να δώσει λύσεις, αφού η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα προβλήματα, βεβαίως, δεν είναι νέα και δεν δημιουργήθηκαν τον τελευταίο ένα μήνα. Και όλοι έχουν μικρό ή μεγάλο μερίδιο ευθύνης στη δημιουργία και στη συντήρηση αυτής της κατάστασης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλείται να βρει διεξόδους από την κρίση η Αστυνομία, το παρελθόν επηρεάζει το παρόν-Ζητούμενο η επάρκεια
Από πλευράς Κυβέρνησης φαίνεται ότι δίνεται πίστωση χρόνου στον Αρχηγό, Θεμιστό Αρναούτη, και στον Υπαρχηγό, Πανίκο Σταύρου, καθώς ανέλαβαν μόλις πριν από τρεις μήνες τα καθήκοντά τους και θα ήταν αδύνατον να επιλύσουν συσσωρευμένα προβλήματα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αντιλαμβάνονται πλήρως ότι εκτίθεται το ίδιο το κράτος από τις συνεχείς αστοχίες της Αστυνομίας, που αυτή τη στιγμή δεν πείθει κανέναν ότι είναι μια αξιόπιστη δύναμη, που μπορεί να ανταποκριθεί 100% στην αποστολή της.
Από πλευράς αντιπολίτευσης φαίνεται ότι γίνονται κάποιες κινήσεις, όπως για παράδειγμα η συνάντηση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με τις συντεχνίες των αστυνομικών την Τρίτη, κατά την οποία έγινε μια αξιολόγηση της κατάστασης από την οπτική γωνία των εργαζομένων στη Δύναμη. Μετά το τέλος της, η Αννίτα Δημητρίου δήλωσε πως «οφείλουμε να παρέχουμε στο αστυνομικό Σώμα όλα εκείνα τα εφόδια και εργαλεία που χρειάζονται, προκειμένου να επιτελέσει στο έπακρον το λειτούργημα και τον ρόλο του». Πρόσθεσε πως το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί σχετικό υπόμνημα με όλα όσα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η πρώτιστη μας έγνοια και προτεραιότητά μας, ούτε σκιές, ούτε υπόνοιες».
Το ΑΚΕΛ από πλευράς του δεν επανήλθε, μετά την δριμύτατη επίθεση με αποδέκτη τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη. Ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες είχε επισημάνει μία σειρά από ζητήματα, όπως τις δολοφονίες μέρα μεσημέρι, τον χουλιγκανισμό και τις πολλαπλές αποδράσεις κρατουμένων, επισημαίνοντας την ανάγκη για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας, αναδιοργάνωση της Αστυνομίας με στόχο τη θωράκιση του κύρους της, την ενίσχυση της αξιοπιστίας της και τη διατήρηση του υψηλού ηθικού. Πρόκειται για ζητήματα στα οποία θα επανέλθει, ακόμη και αν εγκαταλείψει τη ρητορική περί παραιτήσεων, καθώς αυτά δεν θα επιλυθούν ακόμη και κλείσει με τρόπο που το ικανοποιεί το ζήτημα του θανάτου του Πακιστανού από αστυνομικά πυρά.
Αργά ή γρήγορα αναμένεται πως αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, πέραν από τη δημόσια σφαίρα, αφού όλα τα πολιτικά βλέμματα είναι στραμμένα προς την πλευρά της ηγεσίας, από την οποία απαιτείται περισσότερη δράση για επίλυση των ζητημάτων που χρονίζουν. Το ζητούμενο είναι να εξευρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι να γίνει αυτό και να προχωρήσουν διαδικασίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ήδη η Αστυνομία εκπέμπει αυτή την κακή εικόνα εδώ και χρόνια και ενδεχομένως η πολιτική πίεση να επιδράσει θετικά στην όλη προσπάθεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη των πολιτών, εμπόδιο στην «ανάκαμψη» της Αστυνομίας οι διαχρονικές ορφανές ευθύνες
Αυτή, άλλωστε, είναι προτεραιότητα και για την Κυβέρνηση, που αναγνώρισε ότι χρειάζονται τομές, για αυτό και απομάκρυνε την προηγούμενη ηγεσία μετά την απόδραση του Κομμωτή. Ήδη η Κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον Αρχηγό να εξετάσει με ποιους τρόπους θα μπορούσε να συνδράμει στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων, με τη δημιουργία υποδομών ή άλλες ενέργειες. Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, γίνεται κατανοητό πως οι κινήσεις πρέπει να γίνουν στο εσωτερικό της Αστυνομίας, ώστε να τοποθετηθούν τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις, που να είναι σε θέση να διαχειριστούν τις προκλήσεις και το προσωπικό τους και να βάλουν μία τάξη.
Αυτή τη στιγμή φαίνεται να αναγνωρίζεται ότι η Αστυνομία νοσεί επιχειρησιακά και θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, ενώ εντοπίζονται και κάποιες εστίες διαφθοράς που αντιμετωπίζονται. Όλοι αντιλαμβάνονται, ωστόσο, πως θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Και στους όλους περιλαμβάνεται και η αντιπολίτευση, η οποία καραδοκεί στη γωνία και περιμένει το επόμενο λάθος, αφού έχει καταλάβει πόσο εύκολος στόχος είναι οι αδυναμίες της Αστυνομίας και πόσο δύσκολο είναι για την Κυβέρνηση να λύσει τον γόρδιο δεσμό.