Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 15 Ιανουαρίου 2025
Λίγο πιο ξεκάθαρο είναι το σκηνικό σε ό,τι αφορά τους επόμενους σταθμούς στο Κυπριακό, καθώς προσδιορίστηκε χρονικά και η κάθοδος της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Η Αναπληρώτρια ΓΓ των ΗΕ, η οποία ανέλαβε την προπαρασκευαστική διαδικασία ενόψει της διευρυμένης συνάντησης, θα βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΚΥΠΕ, στο τρίγωνο Αθήνας-Λευκωσίας-Άγκυρας στα μέσα Φεβρουαρίου για να πραγματοποιήσει επαφές. Παρά το γεγονός πως άρχισε μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι για τη διευρυμένη, όμως, εξακολουθούν να είναι κακές οι ενδείξεις για μια συμφωνία σε ό,τι αφορά τα οδοφράγματα, την ίδια στιγμή που δεν παρουσιάζεται καμία μετακίνηση της τουρκικής πλευράς ούτε επί της ουσίας του Κυπριακού.
Η κ. Ντι Κάρλο αναμένεται να έχει επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για τις άτυπες διευρυμένες επαφές. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά αναμενόταν στην Κύπρο εντός Δεκεμβρίου, ακολούθως θεωρείτο πιο πιθανή η έλευσή της το τελευταίο δεκαήμερο Ιανουαρίου, ενώ τελικά φαίνεται πως το ταξίδι της έχει μετακινηθεί για τον Φεβρουάριο. Έτσι κι αλλιώς, η πολυμερής διάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή εντός Μαρτίου -χωρίς να έχουν δοθεί σαφείς ημερομηνίες ακόμη- και, ως εκ τούτου, η αξιωματούχος του ΟΗΕ έχει χρόνο μπροστά της για προετοιμασία, κάτι που ευνοεί και η Κυβέρνηση, που αντιλαμβάνεται πλήρως τον βαθμό δυσκολίας.
Η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να επιμένει σε αδιάλλακτες θέσεις, εκτός των παραμέτρων των ΗΕ, οι οποίες αναμένεται να επαναληφθούν προς στην κ. Ντι Κάρλο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τουλάχιστον από την πλευρά της Άγκυρας, φαίνεται να υπάρχει η διάθεση συμμετοχής σε κάποιου είδους διαδικασίες που να παραπέμπουν σε κινητικότητα στο Κυπριακό, πιθανότατα για εξυπηρέτηση άλλης ατζέντας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι προτίθεται κιόλας να επιδείξει παραγωγική στάση και τουλάχιστον η δημόσια ρητορική δεν παραπέμπει σε κάτι τέτοιο.
«Ενώ συνεχίζεται η αποφασιστικότητά μας να κάνουμε να ζήσει εσαεί η ‘τδβκ’, την οποία μας έδωσε ως παρακαταθήκη ο ιδρυτής πρόεδρός μας Ντενκτάς, ο αγώνας, οι αρχές και οι απόψεις του Ντενκτάς συνεχίζουν να είναι οδηγός μας και να φωτίζουν τον δρόμο του αγώνα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερσίν Τατάρ, δείχνοντας ξεκάθαρα πως δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στην λογική των συνομιλιών, που είναι και το ζητούμενο της διευρυμένης συνάντησης. Αντιθέτως, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν είναι δυνατή η συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας και μοναδική δίκαιη λύση είναι αυτή που βασίζεται «στην ύπαρξη δύο χωριστών κρατών».
«Πρέπει να αναφερθεί ξεκάθαρα για ακόμα μια φορά ότι δεν θα γίνουμε ξανά όμηροι της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Η αντίληψη της ελληνοκυπριακής πλευράς για ομοσπονδία είναι να απομακρύνει τον τουρκικό στρατό από την Κύπρο, να κάνει μειονότητα τον λαό μας. Αυτά δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεχτά», είπε για άλλη μία φορά ο εγκάθετος της κατοχής, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.
Σημειώνεται ότι με την κ. Ντι Κάρλο συναντήθηκε ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Μενέλαος Μενελάου, κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, όπως επίσης με τον Βοηθό ΓΓ Μίροσλαβ Γένζια και τον Διευθυντή του γραφείου του ΓΓ, Earle Courtenay Rattray. Όπως δήλωσε, το βασικό μήνυμα από όλες τις συναντήσεις ήταν αυτό της υποστήριξης στην εν εξελίξει προσπάθεια για αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, στο πλαίσιο που ορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης. Αυτό, βεβαίως, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα όσα διατείνεται ο Τατάρ και δείχνει το μέγεθος του χάσματος ενόψει της πολυμερούς συνάντησης. Αν και δεν αναμένεται να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να συναντήσει τον Τατάρ στη μέση, επειδή η μέση βρίσκεται εκτός των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δεν υπάρχουν και οποιεσδήποτε ενδείξεις ότι τα ΗΕ πιέζουν ουσιαστικά την τουρκική πλευρά για να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των οδοφραγμάτων, για τα οποία η συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των αναφορών του για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥ, χαιρέτισε τις «δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι δύο Κύπριοι ηγέτες στις 15 Οκτωβρίου να διερευνήσουν τη δυνατότητα ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης, που είχαν ως αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα, υπό την αιγίδα του Ειδικού Αντιπροσώπου/Αναπληρωτή Ειδικού Συμβούλου μου».
Ούτε και σε αυτό το επίπεδο επιδεικνύεται παραγωγική στάση από την τουρκική πλευρά, παρά το γεγονός πως θεωρητικά και ο Τατάρ ανέλαβε δεσμεύσεις. Ο Τ/κ εγκάθετος επιμένει στο άνοιγμα μόνο της Μίας Μηλιάς, θέτοντας εμπόδια στο ταυτόχρονο άνοιγμα σε Πυρόι ή Κόκκινα, όπως προτείνεται από ελληνικής πλευράς και που εξυπηρετεί τον στόχων του ανοίγματος «σημείων διέλευσης» και όχι μόνο ενός σημείου. Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει την πρόταση «απαράδεκτη». Παρόλο που η Δευτέρα πλησιάζει, μέχρι στιγμής, οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο Μενέλαος Μενελάου, «η συζήτηση μέχρι στιγμής δεν μας έδωσε εκείνη την ανταπόκριση που θα επιθυμούσαμε από μέρους των συνομιλητών μας στην τ/κ πλευρά, η οποία να επιτρέπει να πούμε ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά θα συνεχίσουμε την προσπάθεια».
Θα φανεί κατά πόσον θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή από μέρους του Τατάρ όταν βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Δεδομένου, ωστόσο, ότι το επιχείρημά του είναι πως επηρεάζεται ο κατοχικός στρατός από την πρόταση για το Πυρόι ή τα Κόκκινα και ο στόχος των Τ/κ εξυπηρετείται από τη Μια Μηλιά, είναι αρκετά πιθανόν να μην μετακινηθεί, προσπαθώντας ενδεχομένως να πιέσει τον Πρόεδρο για διάνοιξη μόνο ενός σημείου διέλευσης.
Σημειώνεται, πάντως, πως τα νέα οδοφράγματα δεν είναι προαπαιτούμενο για την πραγματοποίηση της διευρυμένης συνάντησης. Απλώς θεωρείτο πως η προώθηση ενός μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα βελτίωνε το πολύ βαρύ κλίμα σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού.