Είδαν κατ'ιδίαν τον χειρισμό του μεταναστευτικού από την ΚΔ οι Ισπανοί-Επίσκεψη στο Πουρνάρα

Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» είναι καλά οργανωμένο και πραγματικά αποτελεί μια σημαντική βοήθεια για τους μετανάστες, δήλωσε την Τρίτη η Πρόεδρος του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) της Ισπανίας, Francina Armengol Socias, η οποία μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Ισπανικής Γερουσίας, Javier Ignacio Maroto Aranzábal και τον Υφυπουργό Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου, Νικόλα Ιωαννίδη, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του «Πουρνάρα».

Σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους η κ. Socias, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, επεσήμανε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ισπανία πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ από πλευράς του ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τον 24χρονο αλλοδαπό που εντοπίστηκε νεκρός σε τοποθεσία στις ελεύθερες περιοχές, μετά από συμβάν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή της Ποταμιάς, γίνονται σκέψεις για αύξηση των περιπολιών και περισσότερες κάμερες στη νεκρή ζώνη.

Η κ. Socias μετέβη μαζί με την αντιπροσωπεία της στο «Πουρνάρα» όπου εκεί είδε προσωπικά τον χειρισμό που γίνεται από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως χώρα πρώτης εισόδου μεταναστών. Παράλληλα, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, ενώ συνομίλησε και με μετανάστες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους (μέσω διερμηνέα) μετά το πέρας της ξενάγησης στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» η κ. Socias ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Μετανάστευσης για τη δυνατότητα επίσκεψης στον χώρο προσθέτοντας ότι πέραν του ότι είναι Πρόεδρος της Βουλής της Ισπανίας είναι παράλληλα και Πρόεδρος για την Κοινοβουλευτική Ένωση για τη Μεσόγειο. Σημείωσε ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στο μεταναστευτικό ζήτημα, εξετάζοντας τους λόγους μετανάστευσης, πώς γίνεται η μετανάστευση και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει η ενσωμάτωσή των μεταναστών, εάν χρειαστεί.

«Μετά από ένα αίτημα και μια συμφωνία που είχαμε με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, συμφωνήσαμε να κάνουμε αυτή την επίσκεψη, ώστε να δούμε ιδίοις όμμασι όλα όσα άπτονται των μεταναστών και γενικότερα τους λόγους άφιξής τους στο νησί της Κύπρου», πρόσθεσε.

Υπέδειξε ότι τόσο η Ισπανία όσο και η Κύπρος «μοιραζόμαστε κοινά θέματα στον τομέα της μετανάστευσης στην Ευρώπη δεδομένου ότι και οι δύο είμαστε ευρωπαϊκές χώρες και χώρες πρώτης γραμμής υποδοχής». Πρόκειται, συνέχισε η  κ. Socias, «για πρόσφυγες οι οποίοι έρχονται στις χώρες μας με όλες τις δυσκολίες, με ιατροφαρμακευτικές δυσκολίες και άλλες».

«Είναι υποχρέωσή μας να προσπαθήσουμε να επέμβουμε στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες, ώστε να βοηθήσουμε εκεί και να μπορέσουμε να μειώσουμε το φαινόμενο της μετανάστευσής τους», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ισπανία πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοώντας το θέμα της μετανάστευσης και «βεβαίως να στηρίξουμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οικονομικά και πολιτικά τα θέματα των μεταναστευτικών ροών και πάνω από όλα την περιοχή της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης καθώς επίσης και της Μέσης Ανατολής με πρόσβαση στις χώρες από τις οποίες έρχονται οι μετανάστες και να κοιτάξουμε να κάνουμε το καλύτερο».

Είπε ακόμη ότι στην σημερινή της συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, του μετέφερε τις ευχαριστίες της για όλη τη δουλειά την οποία κάνει η Κύπρος για να μπορέσει να υπάρχει μια σταθερότητα στην περιοχή και να «ηρεμήσει» η περιοχή από το θέμα της μετανάστευσης.

«Αυτό που κοιτάμε και οι δύο χώρες, Κύπρος και Ισπανία είναι να διευκολύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση, διότι όπως λέω χρειαζόμαστε τους νόμιμους μετανάστες», σημείωσε η κ. Socias.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα και μιλώντας για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» είπε ότι «το βλέπω ότι είναι καλά οργανωμένο, καλά διαρθρωμένο και πραγματικά αποτελεί μια σημαντική βοήθεια για τους μετανάστες».

Από πλευράς του ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι Ισπανία και Κύπρος είναι δύο φιλικές χώρες που μοιράζονται αρκετά κοινά αλλά και κοινές προκλήσεις σε σχέση με το μεταναστευτικό. Πρόσθεσε ότι με την Πρόεδρο του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) της Ισπανίας, ανταλλάχθηκαν απόψεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά αυτή η σύγχρονη πρόκληση της μετανάστευσης.

«Αναφέραμε τα βήματα προόδου που έχουν γίνει από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα μέτρα της Κυβέρνησης τα οποία έχουν φέρει αποτέλεσμα και τα βλέπουμε και εδώ στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα με τους μειωμένους αριθμούς», υπέδειξε. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα συνεχίσουμε να ανταλλάζουμε απόψεις εποικοδομητικά ούτως ώστε να βρούμε κοινές λύσεις για τα κοινά μας προβλήματα τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επανέλαβε ότι δεν είναι μόνο η παράτυπη μετανάστευση, είναι και το θέμα των διαδικασιών της νόμιμης μετανάστευσης, που επιδιώκεται μέσω της νόμιμης μετανάστευσης, να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση.

«Ανέφερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την διακίνηση παράτυπων μεταναστών από δίκτυα, μέσω Τουρκίας και κατεχομένων και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος, η Κυβέρνηση για να διαδραματίσουμε ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή μας», σημείωσε.

Το «Πουρνάρα» φιλοξενεί γύρω στα 320 άτομα αυτή τη στιγμή

Ερωτηθείς για το πόσα άτομα στεγάζει αυτή τη στιγμή το Κέντρο Υποδοχής «Πουρνάρα» ο κ. Ιωαννίδης απάντησε ότι είναι γύρω στα 320 άτομα. Πρόσθεσε ότι η χωρητικότητα είναι για 1.200 άτομα και οι εργασίες που γίνονται θα αυξήσουν την χωρητικότητα σε 2.000.

«Αντιλαμβάνεστε ότι ο αριθμός είναι πολύ χαμηλός, αλλά να τονίσουμε ότι εδώ είναι Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, εδώ έρχονται οι μετανάστες για να υποβάλουν το αίτημα διεθνούς προστασίας και στη συνέχεια θα πρέπει να διευθετηθεί αλλιώς η διαμονή τους», εξήγησε.

Υπέδειξε ότι είναι μια πολύ καλή συγκυρία αυτό που συμβαίνει καθώς περισσότεροι από 900 Σύριοι υπήκοοι έχουν είτε αποσύρει τις αιτήσεις ασύλου είτε ανακαλέσει το καθεστώς διεθνούς προστασίας. «Έχουν αναχωρήσει περίπου 300 και οργανώνονται και άλλες πτήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση οι υπηρεσίες του Υφυπουργείου εργάζονται εντατικά», συμπλήρωσε.

«Όσο σταθεροποιείται η κατάσταση στη γειτονική χώρα, θεωρούμε ότι θα αυξάνονται και οι αριθμοί των επαναπατρισμών των Σύρων», είπε.

Σκέψεις για αύξηση των περιπολιών και περισσότερες κάμερες στην Πράσινη Γραμμή

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις σε σχέση με τον θάνατο του 24χρονου και αν αναμένεται να τοποθετούν επιπλέον κάμερες στην Ποταμιά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι «γενικότερα, έχουμε υπόψη ότι, δυστυχώς, η Πράσινη Γραμμή είναι μεγάλου μήκους, 180 χιλιομέτρων περίπου, χρησιμοποιείται από διακινητές, από εγκληματικά στοιχεία».

Πρόσθεσε ότι είναι κάτι το οποίο έχει εντοπιστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, και γι' αυτό υπάρχουν σκέψεις για αύξηση των περιπολιών, για περισσότερες κάμερες.

«Επεξεργαζόμαστε όλα αυτά, και το περιστατικό προχθές καταδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να εμείνουμε στα μέτρα αυτά, να επιτηρούμε αποτελεσματικά την Πράσινη Γραμμή, για να καταπολεμήσουμε τις παράνομες ενέργειες, ανάμεσα στις οποίες είναι η παράνομη διακίνηση μεταναστών και η εμπορία προσώπων, που είναι πολύ σοβαρά αδικήματα», ανέφερε.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης