Ενημερώνονται για τα μέτρα της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό οι Ισπανοί-Κάνουν αυτοψία στο Πουρνάρα

Τα θετικά αποτελέσματα, όσον αφορά στο μείζον θέμα του μεταναστευτικού, που ταλανίζει όχι μόνο την Κύπρο όσο και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των διεθνών εταίρων, οι οποίοι ζητούν ενημέρωση για τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος από πλευράς Κυβέρνησης. Προς αυτό το σκοπό, η αντιπροσωπεία της Ισπανικής Βουλής που έχει έρθει στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη έχει ζητήσει όπως μεταβεί στο Πουρνάρα, για μία επιτόπια αυτοψία, ενώ περί τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης.

Η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος είχε τεθεί ως προτεραιότητα από την Κυβέρνηση, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της και προς αυτή την κατεύθυνση είχαν ληφθεί εκείνα τα μέτρα, που είχαν αλλάξει άρδην την κατάσταση. Ανάμεσα στα μέτρα που είχαν προωθηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, που ήταν το καθ’ ύλην αρμόδιο πριν τη δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης ήταν οι αλλαγές στις διαδικασίες εξέτασης των αιτητών ασύλου και ουσιαστικά λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να γίνεται η εξέταση με ταχύτερους ρυθμούς. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι διαμένοντες στα κέντρα υποδοχής να ανέρχονται στα 900 μέχρι το Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο

Πέραν τούτου, τα μέτρα της Κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται σημαντική μείωση στις αφίξεις, καθώς από τον Απρίλιο μέχρι το Δεκέμβριο είχαν μηδενιστεί οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης. Στο μεταξύ μειώθηκαν κατακόρυφα και οι αριθμοί των μεταναστών που εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές από τη Νεκρή Ζώνη, με την Κυβέρνηση να διαμηνύει πως εκεί που περνούσαν ανά εκατοντάδες ανά ημέρα πλέον έχουν φτάσει τις δέκα. Πέραν τούτου, οι καλοί αριθμοί αντανακλώνται και στο αριθμό των αναχωρήσεων, καθώς για το 2024 έχουν ξεπεράσει τις 15,000.

Οι καλές πρακτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των εταίρων της Κύπρου και κυρίως των άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με το μεταναστευτικό στο μέγεθος που είχε αντιμετωπίζει η Κύπρος. Ένα από αυτά τα κράτη είναι και η Ισπανία, που αντιμετωπίζει μία μεταναστευτική κρίση στα Κανάρια νησιά τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα είχαν φτάσει περίπου 780 μετανάστες μέσα σε 24 ώρες, ενώ για όλη την χρονιά, ο αριθμός ξεπέρασε τις 43,000, αριθμός που υπερβαίνει εκείνον του 2006, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «κρίσης του Καϊούκο».

Τις τελευταίες ώρες βρίσκεται στην Κύπρο η πρόεδρος του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) της Ισπανίας, Francina Armengol Socias και ο Αντιπρόεδρος της Ισπανικής Γερουσίας, Javier Ignacio Maroto Aranzábal, οι οποίοι θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ έχουν εκφράσει και το ενδιαφέρον τους να έχουν συνάντηση με τον υφυπουργό Μετανάστευσης, Νικόλα Ιωαννίδη. Στόχος της συνάντησης είναι να ενημερωθούν για τον τρόπο διαχείρισης της Κυβέρνησης αναφορικά με το μείζον θέμα του μεταναστευτικού, καθώς και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, για να μειωθούν οι αριθμοί.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Μετανάστευσης αναμένεται να ξεναγήσει τους επικεφαλής του ισπανικού Κογκρέσου των Αντιπροσώπων στο κέντρο πρώτης φιλοξενίας μεταναστών «Πουρνάρα», για να προβούν οι ίδιοι σε αυτοψία, αναφορικά με τον τρόπο που η Κυβέρνηση έχει στήσει το κέντρο, αλλά και τις συνθήκες διαμονής. Σημειώνεται πως οι δύο αξιωματούχοι της Ισπανικής Βουλής αναμένεται να περιηγηθούν στην Παλιά Λευκωσία, κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έχουν ξεπεράσει τους 542 οι Σύροι που ζήτησαν να επαναπατριστούν... Κάποιοι το έχουν πράξει ιδιωτικά»

Την Παρασκευή στην Κύπρο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης

Στο μεταξύ, εκτός από τους δύο αξιωματούχους του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων της Ισπανίας, την Κύπρο αναμένεται να επισκεφτεί και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ.

Ο κ. Μπρούνερ έχει αρχίσει ήδη τις επισκέψεις στα κράτη μέλη, αφού στις αρχές του μήνα είχε επισκεφτεί την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση, όπως έγινε και με την επίσκεψη της προηγούμενης Επιτρόπου, Ίλβα Γιόχανσον, αναμένεται να κάνει μία πρώτη ανασκόπηση της κατάστασης στο μεταναστευτικό και να καθορίσει τις πολιτικές για τους επόμενους μήνες.

Πάντως, με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της Κυβέρνησης, το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας έχει ορίσει για το 2025 τις ακόλουθες δράσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του Υφυπουργείου, ως εμβληματικές:

-Διαμόρφωση Στρατηγικού Σχεδίου για την Ένταξη των νόμιμα διαμενόντων μεταναστών, και καταρτισμός του σχετικού Σχεδίου Δράσεων.

-Αναβάθμιση Κέντρων Φιλοξενίας (ΚεΦ) «Λίμνες» και του ΚΕΠΥ Πουρνάρα.

-Διοικητική και οργανωτική αναδιάρθρωση του ΥΜΔΠ (TSI, DG Reform)

-Ανάπτυξη εργαλείου υπολογισμού της φέρουσας ικανότητας της Κύπρου σε σχέση με τον αριθμό μεταναστών.

-Ανάπτυξη εργαλείου πρόβλεψης της παράτυπης μετανάστευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα

Δειτε Επισης

Μιλά για την εμπειρία του στο Κυπριακό ο Λαβρόφ-«Δεν μπορεί να υπάρξει μαγικό σχήμα από Ρωσία»
Επικυρώθηκε η συμμετοχή του ΕΛΑΜ στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές
Τέσσερα τα εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση του Πακιστανού-Ταυτοποιήθηκε ο οδηγός του Ζ οχήματος
Δικηγόρος και του αστυνομικού τελικά η 54χρονη στην υπόθεση του Σουηδού δραπέτη-Σε δίκη και προφυλακιστέοι
Ενημέρωσε τους Ισπανούς ο ΠτΔ για τα μέτρα βελτίωσης της κατάστασης στο μεταναστευτικό
Ικανοποιημένος ο Ερχιουρμάν με τη στάση Γκουτέρες-Βλέπει νέα περίοδο στο Κυπριακό
Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για το πλαφόν στο νερό-Κατέθεσε αναθεωρημένο κείμενο το Υπ. Ενέργειας
Η Χαμάς αποδέχτηκε το σχέδιο συμφωνίας για ομήρους και εκεχειρία στη Γάζα-Τι περιλαμβάνει το κείμενο
Ύφεση στα περιστατικά στα ΤΑΕΠ, αναμένεται κορύφωση τις επόμενες μέρες-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»
Έντονη αντίδραση ΑΠΟΕΛ με πυρά κατά του Υπουργού-«Φθάνει σε σημείο ανηθικότητας»