Το μπαλάκι στο Υπ. Εργασίας, ενημερώνει τη Βουλή για το μέλλον των νομοσχεδίων για τη βία και παρενόχληση
Φοινιώ Σάββα 06:00 - 14 Ιανουαρίου 2025
Ένα σημαντικό εργαλείο αναμένεται να αποκτήσουν σύντομα οι εργαζόμενοι, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη βία και παρενόχληση στο χώρο εργασίας, κάτι που θα τους δίνει την ευκαιρία να προβαίνουν σε καταγγελία, χωρίς στη συνέχεια να έρχονται αντιμέτωποι με επιπτώσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η Επιτροπή Εργασίας κινείται με γοργούς ρυθμούς για να ολοκληρώσει τις συζητήσεις επί του θέματος και να το οδηγήσει ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.
Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί από το Υπουργείο Εργασίας, τον περασμένο Οκτώβριο, σε μία προσπάθεια να θωρακιστούν οι εργαζόμενοι και να μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους, καθώς κρίθηκε αναγκαίο μετά τα αποτελέσματα ερευνών, ότι βιώνουν εξευτελιστικές και βάναυσες συμπεριφορές κατά τις ώρες που ασκούν τα καθήκοντά τους, ενώ ένας στους δύο εργαζόμενους είναι θύματα εκφοβισμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάλυψαν την τρύπα με τα προσωπικά δεδομένα, έμειναν άλλα κενά για τη βία και παρενόχληση στην εργασία
Ουσιαστικά, ο υπουργός Εργασίας είχε αναφέρει ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, όταν παρουσίαζε το εν λόγω νομοσχέδιο ότι επρόκειτο για μία προσπάθεια για προώθηση κατάλληλης κουλτούρας, ώστε να μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε χώρους εργασίας που χαρακτηρίζονται από αλληλοσεβασμό από όλους. Τόνισε, δε, ότι επρόκειτο για μία νομοθεσία, για την οποία η νομοπαρασκευαστική διαδικασία ξεκίνησε από το 2019.
Η συζήτηση είχε προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, δεδομένου ότι μετά την πρώτη παρουσίαση από πλευράς Κυβέρνησης και καταγραφής των απόψεων των φορέων, η Επιτροπή Εργασίας πέρασε στην κατ’ άρθρο, όπου εντοπίστηκαν κάποια κενά. Συγκεκριμένα, η πρώτη τρύπα αφορούσε το γεγονός ότι δεν είχε γίνει διαβούλευση με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με τα μέλη της Επιτροπής να καλούν το Υπουργείο Εργασίας να προβεί σε νέες συζητήσεις για το θέμα.
Ουσιαστικά, αυτό που είχε προκαλέσει ανησυχία στους βουλευτές και τους εταίρους, ήταν ότι δεν υπήρχε πρόνοια η οποία θα καθόριζε το πλαίσιο, βάσει του οποίου θα προστατεύονται οι εργαζόμενοι που προβαίνουν σε καταγγελία. Πέραν τούτου, δεν υπήρχε πρόνοια η οποία θα έδινε το δικαίωμα σε ένα καταγγελλόμενο να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Μετά τις υποδείξεις της Βουλής, το Υπουργείο Εργασίας είχε προβεί σε νέες διαβουλεύσεις, επί του θέματος και στη συνέχεια επανήλθε για συνέχεια της συζήτησης.
Εντούτοις, η Επιτροπή Εργασίας και οι εταίροι της εντόπισαν ένα άλλο κενό, που αφορούσε στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην αδούλωτη εργασία, θα μένουν ακάλυπτοι με το νόμο που προωθείται. Αυτό ήταν ένα σημείο που έθιξαν από την αρχή οι εμπλεκόμενοι, καθώς θεωρούν ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι είναι και οι πιο ευάλωτοι να υποστούν βία ή παρενόχληση στην εργασία τους. Ουσιαστικά, οι βουλευτές και ο συντεχνίες ζήτησαν από το Υπουργείο Εργασίας να βρει λύση επ’ αυτού.
Το Υπουργείο Εργασίας, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, είχε ζητήσει όπως δοθεί λίγος χρόνος για να μελετήσει το ζήτημα. Κάτι που έγινε και αναμένεται όπως στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας να τεθεί εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα, για να διαφανεί κατά πόσο το Υπουργείο Εργασίας είναι έτοιμο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Πάντως, αυτό που διαμηνύεται από πλευράς Επιτροπής Εργασίας είναι πως τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δείχνουν πως έχει βρεθεί η χρυσή τομή και έχουν προχωρήσει στην κάλυψη όλων των κενών. Αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί άμεσα στην Ολομέλεια της Βουλής και θα θεσπιστεί νομοθετικά ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα για τους εργαζόμενους. Ωστόσο, όλα θα κλειδώσουν από τα όσα θα θέσει ενώπιον των βουλευτών, το Υπουργείο Εργασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Οι εργαζόμενοι βιώνουν βάναυσες συμπεριφορές»-Δέσμη νομοσχεδίων για τη βία στο χώρο εργασίας