Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη των πολιτών, εμπόδιο στην «ανάκαμψη» της Αστυνομίας οι διαχρονικές ορφανές ευθύνες
Στέλιος Χαραλάμπους 15:35 - 13 Ιανουαρίου 2025
«Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών...». Η κλισέ αυτή φράση χρησιμοποιείται κατά κόρον σε δημόσιες τοποθετήσεις της Αστυνομίας, ωστόσο δεν συνηθίζεται να λέγεται όταν οι διωκτικές Αρχές διερευνούν τον εαυτό τους, καθώς αυτό που αναμένει ο πολίτης για έρευνες που αφορούν τα μέλη του, είναι τα αποτελέσματα. Ο πολίτης ενημερώνεται όταν οι έρευνες αρχίζουν και όταν αυτές είναι σε εξέλιξη, ωστόσο, για τα αποτελέσματα των ερευνών η κοινή γνώμη, επίσημα, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ενημερώνεται ποτέ, με τις πειθαρχικές διαδικασίες και τις έρευνες να είναι μακρόσυρτες και να μοιάζουν ατελείωτες.
Οι πολίτες αναμένουν ουσιαστικές απαντήσεις, καθώς και ανάληψη ευθυνών, τόσο για τον θάνατο του 24χρονου από το Πακιστάν, όσο και για άλλες υποθέσεις, όπως οι αποδράσεις αλλά και περιστατικά που χρονίζουν, με ενδεικτικό παράδειγμα, τα μέλη της Αστυνομίας που διερεύνησαν τις εξαφανίσεις των γυναικών-θυμάτων του Νίκου Μεταξά, όπου τόσα χρόνια μετά οι πειθαρχικές κατά των αστυνομικών δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
Πάντως, αυτό που βλέπουν προς το παρόν οι πολίτες, είναι μια διάθεση αποποίησης ευθυνών, ακόμα και αν το μερίδιο που αναλογεί στην Αστυνομία είναι μικρότερο από αυτό του ιατροδικαστή, όχι μόνο για τη σφαίρα που οδήγησε στον θάνατο του 24χρονου, αλλά και για τα συνεχόμενα λάθη που έχουν οδηγήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Αστυνομία στο ναδίρ. Εξάλλου, ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας πρόσφατα παραδέχθηκε προβλήματα και επιχειρησιακές αδυναμίες, οι οποίες βέβαια δεν είναι πρόσφατες, αλλά χρονολογούνται.
Στην περίπτωση του θανάτου του 24χρονου από το Πακιστάν, την ενοχή ή την αθωότητα του μέλους της Δύναμης, από το όπλο του οποίου έφυγε η μοιραία σφαίρα, θα καταδειχθεί μέσα από την έρευνα και για αυτή θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη, εάν η υπόθεση οδηγηθεί στα Δικαστήρια. Άλλωστε, όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Ωστόσο, ο χειρισμός αυτού του άβολου περιστατικού τόσο από την Αστυνομία όσο και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει δώσει λαβές για σχόλια, επικρίσεις, αλλά και καχυποψία από την πλευρά της κοινής γνώμης.
Άλλωστε, για την εν λόγω υπόθεση έχει διοριστεί ως Ποινικός Ανακριτής δικηγόρος της Εισαγγελίας, ο οποίος εποπτεύει την πορεία των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται στα αρχικά στάδια και σαφώς είναι νωρίς για συμπεράσματα. Όμως, προηγούμενες έρευνες που χρονίζουν χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενισχύουν την καχυποψία των πολιτών για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες.
Και αυτό διότι, έχουν διαταχθεί σωρεία πειθαρχικών ερευνών για διάφορες περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν χειρισμούς μελών της Αστυνομίας από τα χαμηλά έως τα υψηλά κλιμάκια. Ωστόσο, είτε κάποιες από αυτές είναι ακόμα σε εξέλιξη είτε ολοκληρώνονται χωρίς ενημέρωση για τα αποτελέσματα τους, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί απόδοσης ευθυνών. Η έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες, ενισχύει την εικόνα ατιμωρησίας και έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι διαπιστώνουν άνιση μεταχείριση από ένα Σώμα που πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους ισότιμα.
Παράλληλα, οι δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με τα λάθη και τις αστοχίες δίνουν την εντύπωση ότι δεν γίνονται ουσιαστικές ενέργειες για τη διόρθωση των προβλημάτων. Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ανέφερε, «παραμένω προσηλωμένος στα πλάνα, τους στόχους και τους σχεδιασμούς μου ως πολιτικός προϊστάμενος, ώστε η Αστυνομία επιτέλους να πάει μπροστά. Σε αυτή την προσπάθεια θα προβώ σε διορθωτικές κινήσεις για να αντιμετωπιστούν παθογένειες δεκαετιών, που παραδέχθηκε πως υπάρχουν ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας».
Ακούγοντας αυτές τις δηλώσεις, ο πολίτης διερωτάται πώς θα διορθωθούν οι παθογένειες δεκαετιών με συνεχείς αστοχίες και λάθη, για τα οποία όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις δεν υφίστανται συνέπειες;
«Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα σχεδόν καθημερινά υπάρχουν εγκλήματα και κανένας δεν ζήτησε παραίτηση πολιτικού προϊσταμένου. Ο πολιτικός προϊστάμενος πρέπει να παραμένει προσηλωμένος», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στην αντιπολίτευση που ζητά την παραίτησή του. Προφανώς, μια παραίτηση υπουργού δεν είναι πανάκεια. Παρόλα αυτά, το παράδειγμα του κ. Χαρτσιώτη ήταν ατυχές, καθώς δεν είναι το ίδιο η Αστυνομία να εξαρθρώνει σπείρα στην οποία συμμετείχε επίορκος αστυνομικός, με το να φεύγουν κρατούμενοι μέσα από τα χέρια της Δύναμης ή να χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος ο οποίος για τέσσερις ημέρες παρέμεινε στα αζήτητα.
Στην Ελλάδα πάντως ζητήθηκαν παραιτήσεις μετά τον θάνατο του οπαδού της ΑΕΚ από Κροάτες χούλιγκαν, με τον Έλληνα ομόλογο του κ. Χαρτσιώτη να βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων. Στην Πορτογαλία, το 2023, παραιτήθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, λόγω λάθους των Αρχών σε απομαγνητοφώνηση. Στη Γερμανία, το 2023, η Υπουργός Άμυνας παραιτήθηκε μετά από έντονη κριτική για παραλείψεις και προσωπικές της ενέργειες. Πάντως και στην Κύπρο παραιτήθηκε ο κ. Ιωνάς Νικολάου αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη στην υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου και την ελλιπή διερεύνηση των εξαφανίσεων των γυναικών - θυμάτων του Μεταξά, ακόμη και αν δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή.
Ο στόχος δεν είναι η παραίτηση του εκάστοτε υπουργού. Ωστόσο, ο τρόπος που τοποθετούνται οι εμπλεκόμενοι μετά από κάποιο λάθος αφήνει την εντύπωση στους πολίτες ότι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος. Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο πως οι πραγματικές ευθύνες θα πρέπει να διαπιστωθούν μετά το πέρας των ερευνών, ώστε όσοι ευθύνονται να τις αναλάβουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- «Από τα οχήματα κατέβηκε τεράστιος αριθμός προσώπων και έτρεχε»-Νέα διάσταση στα γεγονότα στην υπόθεση Πακιστανού
- Αντικρούει τα πυρά ο Χαρτσιώτης-«Στην Ελλάδα καθημερινά υπάρχουν εγκλήματα και κανένας δεν ζήτησε παραίτηση»
- Αυτά προνοεί η αστυνομική διάταξη όταν εντοπιστεί νεκρός-Συνεχίζονται οι έρευνες όταν υπάρχουν υπόνοιες από Αστυνομία