Στοιβάζονται τα προβλήματα στα νοσηλευτήρια λόγω υποδομών-«Δεν δουλεύει το μοντέλο διαχείρισης»
Άντρια Δημητρίου 12:10 - 12 Ιανουαρίου 2025
Στοιβάζονται τα προβλήματα στις υποδομές των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κυρίως στο νοσοκομείο Πάφου, αφού φαίνεται πως λόγω μεγάλης ηλικίας του κτηρίου, κάθε τρεις και λίγο προκύπτουν νέα τα οποία δυσκολεύουν τόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και τους ίδιους τους ασθενείς.
Παρόλο που ήδη η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε επενδύσεις για ριζική βελτίωση των υποδομών των όλων σχεδόν των δημόσιων νοσηλευτηρίων ύψους 128 εκατ. ευρώ, εντούτοις ορισμένα προβλήματα που μπορεί να φαίνονται μικρά στην παρούσα φάση, δεν επιλύονται άμεσα από τους αρμόδιους τους ΟΚΥπΥ, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι Εκτελεστικοί Διευθυντές. Παρόλο που προφανώς υπάρχουν νοσηλευτήρια σε όλες της επαρχίες, οι Διευθυντές αυτοί ανέρχονται στους τρεις για συνολικά πέντε επαρχίες με αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις, να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν, ειδικά στις υποδομές.
Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι συνεχείς πλημμύρες που έπληξαν πριν από λίγους μήνες το Γενικό Νοσοκομείο Πάφο λόγω είτε κακής εκτέλεσης των εργασιών σε ορόφους του κτηρίου, είτε απλά έμπαζε νερά από το ταβάνι των θαλάμων και δεν μπορούσαν να φιλοξενήσουν ασθενείς.
Κάθε επαρχία τον δικό της Εκτελεστικό Διευθυντή
Με αφορμή όλα αυτά, ο βουλευτής τους ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης κατέθεσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας της Βουλής πρόταση νόμου, μέσω της οποίας θα υπάρξει τροποποίηση του περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμου, ώστε κατά τον καθορισμό των διευθύνσεων των δημόσιων νοσηλευτηρίων να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες κάθε επαρχίας.
Όπως εξήγησε στον REPORTER ο κ. Σαββίδης, η συγκεκριμένη πρόταση νόμου κατατέθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο για διοικητική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Επισήμανε πως αυτή τη στιγμή τα νοσηλευτήρια Πάφου και Λεμεσού διοικούνται από έναν εκτελεστικό διευθυντή, ο οποίος εδρεύει στη Λεμεσό και εκτός από τα δύο αυτά νοσηλευτήρια, καλύπτει επίσης και τα αυτά της Κυπερούντας και της Πόλης Χρυσοχούς. Επίσης, σημείωσε, έναν εκτελεστικό διευθυντή έχουν και τα δημόσια νοσηλευτήρια στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και στη Λάρνακα, όπως επίσης και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μαζί με το Μακάρειο Νοσοκομείο. «Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην μπορούν να ασκήσουν σωστή διοίκηση, με τα παρατράγουδα που παρακολουθούμε ήδη να συμβαίνουν, ιδιαίτερα στα νοσηλευτήρια της Πάφου», ανέφερε.
Η πρόταση του ΔΗΚΟ, όπως σημείωσε ο κ. Σαββίδης είναι η κάθε επαρχία να έχει ένα δικό της εκτελεστικό διευθυντή, που στην ουσία με τα δεδομένα που υφίστανται, θα γίνουν δύο καινούργιες προσλήψεις.
Παράλληλα σημείωσε πως ο ίδιος έχει κάνει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό, ο οποίος επέδειξε θετική στάση, βλέποντας όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν. «Θα το συζητήσουμε για δεύτερη φορά στην Επιτροπή Υγείας με όλους τους αρμόδιους και στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση», ανέφερε, ενώ παράλληλα σημείωσε πως ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συγκεκριμένα περιστατικά με επίκεντρο το νοσοκομείο Πάφου.
Όπως επισήμανε ο βουλευτής τους ΔΗΚΟ, αυτή την στιγμή υπάρχουν τρεις συνολικά εκτελεστικοί διευθυντές για πέντε επαρχίας, ενώ διερωτήθηκε πως μπορεί ένας να καλύπτει τις ανάγκες σε Λεμεσό, Κυπερούντα, Πάφο, Πόλη Χρυσοχούς όπως επίσης και αυτές στα ιατρικά κέντρα. Έκανε παράλληλα λόγο για μπάχαλο και εξευτελιστικές καταστάσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα περιστατικό πριν από 20 μέρες, όταν μία πόρτα στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών της Πάφου έσπασε και πήραν τον ίδιο τηλέφωνο από την Αστυνομία για να τον ενημερώνουν, αφού οι αρμόδιοι δεν πήγαιναν επιτόπου να επιλύσουν το πρόβλημα. «Δεν γίνεται να μην υπάρχει θέρμανση για τον φρουρό ασφαλείας που προσέχει ένα νοσηλευτήριο ή να είναι σπασμένο το ασανσέρ στο νοσοκομείο Πάφου ή να είναι κλειστή η καντίνα τα τελευταία 2,5 χρόνια και ο κόσμος να μην μπορεί να προμηθευτεί μία μπουκάλα νερό ή να μην υπάρχουν τουαλέτες».
Την ίδια ώρα τα έβαλε και με τον ΟΚΥπΥ, τονίζοντας πως είναι ανεπίτρεπτο να επιχορηγεί το κράτος εκατομμύρια τον ΟΚΥπΥ για να μπορέσει να αποκτήσει την οικονομική του αυτονομία, αλλά να μην μπορεί να προσλάβει δύο εκτελεστικούς διευθυντές για σωστή διαχείριση των προβλημάτων. «Πρέπει να υπάρξει καλύτερο σύστημα διοίκησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων γιατί το υφιστάμενο έχει προφανώς αποτύχει, διότι γίνεται εξ αποστάσεως», σημείωσε.
Καταλήγοντας, ανέφερε πως είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν οι αρμόδιοι αλλά και οι υπόλοιποι βουλευτές, το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.