Πίεση στο σύστημα υγείας από τις λοιμώξεις-«Μόλις το 45% των ατόμων πάνω των 65 έχουν εμβολιαστεί»
14:05 - 11 Ιανουαρίου 2025
Οι εποχικές λοιμώξεις εξακολουθούν να ασκούν πίεση στο σύστημα υγείας, με υψηλή πληρότητα στα κρατικά νοσηλευτήρια και μαζικές επισκέψεις στους προσωπικούς γιατρούς, παράλληλα μόλις το 45% των ατόμων άνω των 65 ετών, έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, η πρόεδρος της Εταιρείας Προσωπικών Ιατρών, Μαίρη Αβρααμίδου, υπογράμμισε ότι παρά την προσπάθεια που έχει καταβληθεί, μόλις το 45% των ατόμων άνω των 65 ετών, έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.
Είπε, ακόμη, ότι εμβολιάστηκαν και νεαρότερα άτομα, τα οποία επίσης ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι συγκεντρωτικά οι αριθμοί κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ενώ σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που νοσούν βαριά, δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού, υπογραμμίζοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να εμβολιαστούν.
Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε σε προηγούμενο δημοσίευμα του REPORTER εικόνα που παρουσιάζουν οι νοσηλευτές στα δημόσια νοσηλευτήρια, λόγω έξαρση των λοιμώξεων είναι αρκετά διαφορετική, την ίδια ώρα που όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες διαβεβαιώνουν πως παρόλο που η πληρότητα των νοσοκομείων ξεπερνά το 90%, εντούτοις η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
Υπενθυμίζουμε πως στην τελευταία ενημέρωση από πλευράς ΟΚΥπΥ, έχουν καταγραφεί συνολικά τέσσερις θάνατοι από γρίπη Α, ενώ αριθμός ασθενών νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρατικά νοσηλευτήρια.
Πάντως, ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται διασωληνωμένοι λόγω της γρίπης Α στα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε την περασμένη Τετάρτη και αφορούσε άνδρα ηλικίας 43 ετών, ενώ μετά ακολούθησαν άλλοι δύο θάνατοι ασθενών ηλικίας 87 και 73 χρονών.
Αναδείχτηκε ο καίριος ρόλος των δημόσιων νοσηλευτηρίων
Ο Πρόεδρος της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι , Δρ. Σωτήρης Κούμας, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι η γενική εικόνα είναι ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια δέχονται ιδιαίτερη πίεση τόσο στο επίπεδο εισόδου, δηλαδή στα ΤΑΕΠ, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ασθενών «και εδώ μπαίνει ένα ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό εφόσον υπάρχει ένα Γενικό Σύστημα Υγείας όπου υπάρχουν και άλλοι πάροχοι».
Σημείωσε ότι γίνεται μια προσπάθεια να διαχειριστούν το άμεσο, το έκτακτο, το επείγον, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα έπρεπε η διαχείριση αυτή να ήταν μέρος ενός πιο γενικού σχεδιασμού στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
Είπε, επίσης, ότι για ακόμα μια φορά αναδείχτηκε ο καίριος ρόλος των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κούμας επανέλαβε ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη πίεση στα δημόσια νοσηλευτήρια και γενικά στη λειτουργία τους. Πρόσθεσε πως η πίεση αυτή άρχισε πριν τα Χριστούγεννα και συνεχίζεται εδώ και τρεις εβδομάδες.
«Αυτή η πίεση επεκτείνεται από τα ΤΑΕΠ στις υπόλοιπες κλινικές, γιατί δεν υπάρχουν κλίνες διαθέσιμες. Όλα αυτά επιτέλους κάποιος πρέπει να τα βάλει επί τάπητος και να πάμε σε ένα σωστό σχεδιασμό του συστήματος υγείας», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: