Έθεσαν το θέμα της ασφάλειας τους στον Αρναούτη οι νοσηλευτές-Το βάρος στην αστυνόμευση των Πρώτων Βοηθειών

Μπορεί το θέμα ασφάλειας του προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια να χρονίζει, ωστόσο πολλά είναι τα περιστατικά το τελευταίο χρονικό διάστημα τα οποία ενισχύουν την άποψη ότι δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μπορέσει να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων όσων εργάζονται στον τομέα της υγείας, αλλά και των ίδιων των ασθενών.

Ένα τεράστιο ερώτημα που τίθεται από την πλευρά του ιατρικού προσωπικού, ήταν τι θα γινόταν σε περίπτωση που κατά την διάρκεια απόδραση του 39χρονου υπόδικου από το νοσοκομείο Λευκωσία προ ημερών, επιτίθετο στο προσωπικό, με σοβαρότατες επιπτώσεις. Επίσης, πολλές είναι και οι περιπτώσεις επιθέσεων που κατέληξαν σε τραυματισμό τόσο των ίδιων των εργαζομένων, όσο και ασθενών, όπως για παράδειγμα την επίθεση που δέχθηκαν γιατρός, νοσηλευτές και πολίτες στο ΓΝ Λευκωσία, όταν άνδρας πρόταξε ακόμα και μαχαίρι.

Την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, υπήρξε μία συνάντηση μεταξύ των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Θεμιστό Αρναούτη, με επίκεντρο τα περιστατικά βίας που λαμβάνουν χώρα ειδικά στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στα δημόσια νοσηλευτήρια και κατά πόσο μπορεί να ενισχυθεί η παρουσία αστυνομικών, με στόχο να περιοριστούν οι επιθέσεις.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, εδώ και χρόνια είχε συναφθεί μία συμφωνία μαζί με την Αστυνομία, για την παραχώρηση αριθμού αστυνομικών σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία, οι οποίοι θα επιτηρούσαν κυρίως την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών, ενώ παράλληλα είχαν και την ευθύνη να καλύπτουν όλους τους χώρους ενός νοσηλευτηρίου, κάτι που θα λειτουργούσε και ως αποτρεπτικό μέτρο για όσους πήγαιναν στις Πρώτες Βοήθειες και προκαλούσαν επεισόδια. Όπως επισήμανε «τότε δόθηκε ένας συγκεκριμένος αστυνομικών, ο οποίος ωστόσο σιγά σιγά, προφανώς λόγω και της έλλειψης προσωπικού στην Δύναμη, μειώθηκε δραστικά, με αποτέλεσμα να μείνει πολύ μικρός αριθμός σε κάθε νοσοκομείου».

Όπως σημείωσε ο κ. Αργυρίδης, αυτό που ζητάνε είναι, τουλάχιστον, να υπάρχουν σε συνεχή βάση αστυνομικοί στις πρώτες βοήθειες, ώστε να τους βλέπουν οι πολίτες και να αποτρέπονται τα περιστατικά επιθέσεων. «Για παράδειγμα πρόσφατα υπήρξε επίθεση εναντίον γιατρού, δύο νοσηλευτών και πολιτών όπου μάλιστα ο δράστης πρόταξε μαχαίρι. Δεν υπήρχε αστυνομικός στο σημείο, με αποτέλεσμα να κληθούν μέλη της Δύναμης μετά από λίγη ώρα, με αποτέλεσμα ο δράστης να φύγει από το νοσοκομείο και να εντοπιστεί την επόμενη μέρα», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική φρουρά που υπάρχει σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, σημείωσε πως παρόλο που είναι απαραίτητη η παρουσία της, εντούτοις δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να παρέμβει, ούτε να συλλαμβάνει «γιατί απλά η δουλειά της είναι να φρουρεί τον χώρο του νοσοκομείου».

Οι υποσχέσεις Αρναούτη και τα επόμενα βήματα

Ο πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ σημείωσε πως κατά την συνάντηση, ο Αρχηγός της Αστυνομίας τους ανέφερε πως είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει μία στοιχειώδη ασφάλεια προς το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενώ την ίδια ώρα τους επισήαμνε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΟΚΥπΥ, διότι υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να εξεταστούν, ώστε να μπορέσει να δοθεί ο κατάλληλος αριθμός αστυνομικών.

Την ίδια ώρα σημείωσε πως τέθηκε ζήτημα και για το χρονικό περιθώριο επίτευξης μίας συμφωνίας για την παροχή ασφάλειας, με τον Αρχηγό να ζητάει χρόνο. Ταυτόχρονα, ζήτησαν από πλευράς νοσηλευτών να επιδιώξουν μία συζήτηση με τον ΟΚΥπΥ για να ανταποκριθεί όσον τον δυνατό πιο σύντομα σε εκείνα που πρέπει να γίνουν. Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο κ. Αργυρίδης, ο κ. Αρναούτης τους υποσχέθηκε «ότι θα δώσει οδηγίες τουλάχιστον αυτοί οι λίγοι αστυνομικοί που υπάρχουν τώρα στα νοσοκομεία, να εδρεύουν στις Πρώτες Βοήθειες. Αν προκύψει όμως ένα θέμα στην είσοδο ή σε οποιονδήποτε άλλο τμήμα του νοσηλευτηρίου, είναι υποχρεωμένος ο αστυνομικός να πάει στο σημείο».

Σοβαρό θέμα με τις εξόδους κινδύνου σε δύο νοσηλευτήρια

Ερωτηθείς για το σοβαρό θέμα εύκολης πρόσβασης οποιουδήποτε από τις εξόδους ασφαλείας, ειδικά στα ΓΝ Λευκωσίας και Λεμεσού, ο κ. Αργυρίδης σημείωσε πως «δυστυχώς, υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να μπει από διάφορες εισόδους ενός νοσηλευτηρίου, ειδικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας», ενώ δεν δίστασε να αναφέρει πως «αυτές οι είσοδοι χρησιμοποιούνται από το ίδιο το προσωπικό, όμως θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος και να αποτραπεί».

Σχετικά με την απόδραση του 39χρονου υπόδικου από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σημείωσε πως υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς νοσηλευόταν σε απλό θάλαμο, ενώ όπως αναφέρουν, η «όταν μέλη της Αστυνομίας ήρθαν να ελέγξουν την κατάσταση, ενέπλεξαν και τους νοσηλευτές». Σημείωσε δε, ότι υπήρξε ολιγωρία κατά την φύλαξη του υπόδικου και τόνισε ότι η μοναδική ευθύνη του προσωπικού είναι η υγεία ενός ασθενή.

Σχετικά με την πρόταση νόμου της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ, Μαρίνας Νικολάου για αυστηροποίηση των ποινών σε περιπτώσεις επιθέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Αργυρίδης σημείωσε πως την βλέπουν θετικά διότι, όπως εξήγησε, θα μπορέσει να υφίσταται ως ακόμη ένα αποτρεπτικό μέτρο προς αυτούς που έχουν πρόθεση να δημιουργήσουν επεισόδια.

Ζητούν περισσότερα μέτρα οι γιατροί

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ερωτηθείς για τα θέμα ασφάλειας του ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια, σημείωσε πως χρειάζονται ιδιαίτερες και στοχευμένες βελτιώσεις. «Πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, αφού τα πλείστα περιστατικά επιθέσεων είναι προβλέψιμα και άρα θα έπρεπε να υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης», τόνισε, ενώ στο θέμα της εύκολης πρόσβασης στις εξόδων κινδύνου, σημείωσε πως «αυτές θα πρέπει να κλείσουν και να εξεταστούν επιτέλους οι προϋποθέσεις για το άνοιγμά τους με τους αρμόδιους, όπως με την Πυροσβεστική».

Την ίδια ώρα σημείωσε πως και οι ίδιοι οι γιατροί και νοσηλευτές έχουν μερίδιο ευθύνης, αφού χρησιμοποιούν αυτές τις εξόδους κινδύνου, «κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνεται», όπως ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών η πρόταση νόμου της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ, Μαρίνας Νικολάου, σχετικά με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε η διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος εναντίον ιατρού, νοσηλευτή, μαίας ή επαγγελματία υγείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους να αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα στην επιμέτρηση και στην επιβολή ποινών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τα «μαύρα κουτιά» της Jeju Air σταμάτησαν την καταγραφή 4 λεπτά πριν τη συντριβή
Στους 11 αυξήθηκαν οι νεκροί από τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες-Δραματική η κατάσταση με ελλείψεις νερού
Στην εντατική 58χρονος μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο στη Λεμεσό-Κτύπησε σε πάσσαλο της ΑΗΚ
Μπάιντεν κατά Πούτιν-«Βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία»
Εφιάλτης δίχως τέλοςστο Λος Άντζελες–O μέχρι τώρα απολογισμός της καταστροφής
ΒΙΝΤΕΟ: Κατάσχεση ποσότητας ρεκόρ μεθαμφεταμίνης στην Χιλή-Εντοπίστηκαν 844 κιλά
Συννεφιά και σκόνη στην ατμόσφαιρά-Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
Πρώτα εσωτερική εφαρμογή και μετά θα δοθεί στο κοινό το e-kalathi-Ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Έθεσαν το θέμα της ασφάλειας τους στον Αρναούτη οι νοσηλευτές-Το βάρος στην αστυνόμευση των Πρώτων Βοηθειών