Άρση της διαθεσιμότητας λοχία που διερευνάται για υπόθεση διαφθοράς, εν μέσω... μηδενικής ανοχής στη διαφθορά
21:30 - 10 Ιανουαρίου 2025
Την ώρα που τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, όσο και ο Αρχηγός Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης εμφανίζονται... αμείλικτοι και διαμηνύουν πως θα επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε θέματα διαφθοράς, τέτοιας φύσεως υποθέσεις συνεχίζουν να ταλανίζουν την ήδη τσαλακωμένη εικόνα της Αστυνομίας, αφού τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο, λόγω των αποδράσεων αλλά και των συλλήψεων μελών της, σε βάρος των οποίων διερευνώνται ποινικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων και κατάχρησης εξουσίας.
Είναι γνωστό τοις πάσι πως εδώ και χρόνια ανοίγονται με την σέσουλα πειθαρχικές σε βάρος μελών της Αστυνομίας, που σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν διέξοδο ποινικών αδικημάτων, οι οποίοι, ωστόσο, με την πάροδο ορισμένων μηνών ή εβδομάδων επιστρέφουν στην εργασία τους, συνεχίζοντας να υπηρετούν στις τάξεις του Σώματος που είναι υπεύθυνο για την τήρηση των νόμων, ανεξαρτήτως εάν οι ίδιοι ενδέχεται να παραβίασαν νόμους ή κανονισμούς.
Πειθαρχικές οι οποίες όμως, μπορεί να αρχίσουν και να ολοκληρωθούν μετά από χρόνια, εάν βέβαια δεν καταλήξουν στα συρτάρια, όπως έγινε σε αρκετές περιπτώσεις, δίνοντας έτσι ασυλία σε όσους σε βάρος τους προέκυψαν πειθαρχικά αδικήματα, οι οποίοι στον πορεία ενδέχεται να προαχθούν.
Οι περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, ουκ ολίγες, με το χθεσινό ρεπορτάζ του REPORTER να είναι ενδεικτικό της κατάστασης, αφού ευθύνες που καταλογίστηκαν σε μέλη της Αστυνομίας, για πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη, «έσβησαν» όταν έσβησαν και τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς κανείς να δίνει εξηγήσεις. Κάτι που γνωρίζει όμως η κοινή γνώμη, η οποία δικαιωματικά θεωρεί πως η ατιμωρησία στην Αστυνομία καλά κρατεί, σε διαφορετική περίπτωση η δημοσιοποίηση οιονδήποτε ποινών σε αστυνομικούς που καταδικάζονται για παραλήψεις, διαφθοράς ή για οποιοδήποτε σοβαρό αδίκημα, θα ήταν εξάλλου εξαιρετικής σημασίας για την ανάκτηση του κύρους της Αστυνομίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μοτίβο της ατιμωρησίας στην Αστυνομία, το φιάσκο των πειθαρχικών και η απόδοση ευθυνών στα αζήτητα
Η επιβεβαίωση των πιο πάνω, δεν έρχεται μόνο από την ιστορία όπως αυτή καταγράφεται στο χθεσινό ρεπορτάζ μας, που δείχνει το μοτίβο της ατιμωρησίας, αλλά και μέσα από μια πρόσφατη απόφαση που λήφθηκε και τέθηκε ενώπιον μας από τα ίδια τα μέλη της Αστυνομίας, που βλέπουν να τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Την ώρα που μέλη τίθενται - ορθώς - σε διαθεσιμότητα για παραλήψεις ή λόγω της εμπλοκής τους σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις και την ώρα που υπουργός Δικαιοσύνης και Αρχηγός Αστυνομίας επαναλαμβάνουν τα περί μηδενικής ανοχής σε θέματα διαφθοράς, μέλος της Δύναμης που συνελήφθη για σοβαρή υπόθεση και σε βάρος του διερευνώνται αδικήματα που σχετίζονται με... διαφθορά, επέστρεψε στις τάξεις της Σώματος, αφού αποφασίστηκε η άρση της διαθεσιμότητας τους.
Πρόκειται για τον αστυνομικό που τον Αύγουστο του 2024 είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα, μετά μάλιστα από σήμα της Europoll, η οποία ενημέρωσε τις κυπριακές Αρχές πως στα πλαίσια μαζικών συλλήψεων σε χώρα της Ευρώπης για υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, εντοπίστηκαν στοιχεία σε βάρος του μέλους της Δύναμης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είχαν δημοσιευτεί κατά τον ουσιώδη χρόνο, σε συσκευή υπόπτου, είχαν εντοπιστεί μηνύματα που ανταλλάσσονται από ευρωπαϊκά σώματα ασφαλείας σε διεθνή βάση δεδομένων, ενώ από περαιτέρω έρευνες προέκυψαν στοιχεία που οδήγησαν στο εν λόγω μέλος της Αστυνομίας, αναπληρωτή λοχία, ο οποίος φαίνεται να διέρρεε πληροφορίες σε παρανομούντες. Ως εκ τούτου, άρχισε ποινική διερεύνηση από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, ενώ ο λοχίας είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πίστωση χρόνου, η προσβλητική κανονικότητα και η ανάγκη ανάληψης ευθυνών από Αρχηγό-Υπουργό
Ωστόσο, τέσσερις μήνες μετά, ο λοχίας επέστρεψε στα καθήκοντά του, γεγονός που δημιουργεί αλγεινή εντύπωση όταν τεθεί στην εξίσωση ως παράγοντας, πως η έρευνα σε βάρος του συνεχίζεται, την ώρα μάλιστα που προωθείται το αφήγημα περί μηδενικής ανοχής.
Αρμόδια πηγή επιβεβαίωσε στον REPORTER, τόσο το γεγονός πως η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όσο και την επιστροφή του στο Σώμα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως το συγκεκριμένο μέλος που υπηρετούσε κατά τον ουσιώδη χρόνο στο ΤΑΕ Λεμεσού, υπηρετεί πλέον σε αστυνομικό σταθμό.
Βέβαια, θα μπορούσε να πει κάποιος, πως ανεξαρτήτως ότι μετατέθηκε όχι και σε τόσο νευραλγικό πόστο, εντούτοις βρίσκεται εντός Σώματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως για παράδειγμα πρόσβαση σε πληροφορίες. Δηλαδή, ενώ διερευνάται για κατάχρηση εξουσίας, που με βάση την νομοθεσία συνιστά διαφθορά, του δίνεται πίσω η εξουσία που κατείχε και που καταχράστηκε, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καταδειχθεί από το αντίθετο, αφού η έρευνα για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Αναμφίβολα, οποιοσδήποτε είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, όπως ορίζει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρόλα αυτά, η απόφαση αυτή εγείρει τεράστια ερωτήματα και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα της μηδενικής ανοχής, αφού εύλογα μπορεί να διερωτηθεί κάποιος, με ποιο τρόπο - πέραν από τα λόγια - εφαρμόζεται η μηδενική ανοχή.
Αυτό που καταγγέλλεται από αστυνομικούς από τα χαμηλά στρώματα, οι οποίοι βλέπουν με απογοήτευση τις εξελίξεις, είναι πως εδώ και χρόνια τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά και δυστυχώς συνεχίζεται η πεπατημένη, η οποία αφενός χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών των μελών που εκτελούν στο ακέραιο τα καθήκοντα τους, χωρίς να έχουν ποινικές ή πειθαρχικές στο βιογραφικό τους, και αφετέρου, συνεχίζουν να αποστέλλουν λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία, η οποία σε ουκ ολίγες περιπτώσεις κατηγορεί την Αστυνομία για συγκάλυψη και για επιλεκτική τήρηση των νόμων.
Εξάλλου, τα ίδια τα μέλη της Δύναμης, παραπέμπουν σε υπόθεση αστυνομικού, η οποία παρέμεινε σε διαθεσιμότητα για τέσσερα χρόνια, με έγκριση αξιωματικού που στη συνέχεια διερευνήθηκε για διαφθορά, η οποία στο τέλος αθωώθηκε από το Δικαστήριο. Ωστόσο, μέχρι την ολοκλήρωση της υπόθεσης, παρέμεινε εκτός, ακόμα και αν τα αδικήματα δεν είχαν καμία σχέση όπως αυτά που διερευνώνται σε βάρος του συγκεκριμένου λοχία που επέστρεψε στο Σώμα, ενόσω η έρευνα εν έχει ολοκληρωθεί.
Συνεπώς, θα μπορούσε να πει κάποιος πως δικαιολογημένα αστυνομικοί διαμαρτύρονται για τους χειρισμούς σε γενικότερο πλαίσιο, αφού οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με οριζόντιο τρόπο, ειδικότερα όταν αφορούν θέματα διαφθοράς από μέλη, αφού ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια, τέτοιου είδους υποθέσεις, αποτέλεσαν μεταξύ άλλων, και αιτία για να δεχθεί η Αστυνομία έντονες επικρίσεις και να χάσει την αξιοπιστία της. Και σίγουρα με τέτοιες αποφάσεις και «μέτρα», δεν μπορεί να μειωθεί η διαφθορά στις τάξεις της Αστυνομίας, η οποία είναι αλληλένδετη με αρκετά ζητήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντανακλώνται στον Πρόεδρο τα κακώς έχοντα στην Αστυνομία-Ανάγκη για τάξη σε όλα τα επίπεδα